Pandemi sonrası artan fiyatlar vatandaşı zora sokuyor: Kart borçları 500 milyarı aştı

Koronavirüs pandemisi sonrasında artan enflasyon ile birlikte birçok koldan ürünün de fiyatında keskin yükselişler oldu. Buna paralel olarak da vatandaşların kredi kartı kullanımı arttı. Vatandaşların kredi kartları ile yaptıkları borçlanmanın toplam hacmi son bir yılda cari olarak yüzde 134,2, reel bazda yüzde 50,9 artışla 514 milyar liraya ulaştı.

Abone ol

Dünyayı 2020 yılında etkisi altına alan koronavirüs pandemisi sonrasında birçok ülkeden peş peşe enflasyon artışı haberleri geldi. Karşılıksız dağıtılan yardım paraları çeşitli ülke merkez bankalarının para basması ile birlikte enflasyon rekorları kırıldı.

Pandemi tedarik zincirini de bozunca pek çok ürün fiyatında artışlar yaşandı. Artan enflasyona rağmen vatandaşların aldıkları zam oranları da karşılayamayınca tüketiciler çareyi taksitli alışverişte buldu.

Dünya yazarı Naki Bakır da bugün kaleme aldığı yazısında kredi kullanımı ve taksitli alışveriş meselesine dikkat çekti:

Bakır yazısında "Vatandaşların bankacılık sektöründen kullandığı tüketici kredileri ile kredi kartı kullanarak yaptıkları alışverişler kaynaklı borçlanmanın toplam hacmi 3 Mart itibariyle 1 trilyon 716,9 milyar liraya ulaştı. Bunun 775,3 milyar lira ile en büyük bölümünü ihtiyaç kredileri oluşturuyor. Söz konusu krediler son bir yılda cari olarak yüzde 65,8 arttı." diyerek durumun ciddiyetini gözler önüne serdi.

KART BORÇLARI 500 MİLYARI AŞTI 
Bakır kart borçlarının 500 milyarı aştığını vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

Vatandaşların kredi kartları ile yaptıkları borçlanmanın toplam hacmi ise son bir yılda cari olarak yüzde 134,2, reel bazda yüzde 50,9 artışla 514 milyar liraya ulaştı. Bu artışın da büyük bölümü kredi kartları ile yapılan “taksitli” alışverişlerden kaynaklandı. Taksitli kart borçları bir yılda cari olarak yüzde 196,9 artışla 260,1 milyara yükselerek neredeyse üçe katlandı. Bu borçlarda yıllık reel artış da yüzde 91,3’e geldi.

Taksitsiz (peşin) kredi kartı borçları da cari olarak yüzde 92,5, reel olarak yüzde 24 artışla 253,9 milyar lira oldu. Taksitli kredi kartı borçlarındaki hızlı büyümede, tüketici kredisindeki formalitelerin olmayışı, vatandaşların peşin alacak gücünün olmadığı dayanıklı ya da yarı dayanıklı eşya yanında bazı rutin alışverişlerini de gerçekleştirmesine imkân vermesi ve bazı bankaların “kredi kartına taksit” ve “sonradan taksitlendirme” gibi uygulamalarının etkili olduğu belirtiliyor.

Ocak ayı işsizlik oranı belli oldu Ekonomi Dolar ve altın fiyatlarında son durum! Ekonomi Altın fiyatlarında son durum ne? Ekonomi Cumhurbaşkanı Erdoğan TÜRK-İŞ Başkanı ile görüştü... Ekonomi