Merkez üssü Kahramanmaraş olan deprem için destek çalışmaları ivedilikle ilerliyor: Bu bölgeler için vinç çağrısı yapıldı!

AFAD'ın verilerine göre saat 04:17'de Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7; saat 13.24'te Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. Bu depremlerin ardından dün sabahın ilk ışıklarıyla arama kurtarma çalışmaları başladı. Ancak neredeyse 10 şehirde, farklı ilçelerde binlerce çöken bina var. Bu enkazlardaki vatandaşlarımızın kurtarılması için iş makineleri ve vinçler hayati önem taşıyor. Vatandaşlar bulundukları bölgelere daha fazla iş makinesi ve vinç çağrısında bulunuyor...

Abone ol

Son zamanlarda yaşadığımız İzmir ve Elazığ depremlerinde Türkiye, iş makinesi ve vinçlerin ne kadar kritik roller üstlendiğini gördü. Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Adıyaman, Hatay, Adana ve Şanlıurfa başta olmak üzere 10 şehirde binlerce bina yıkıldı. Göçük altında kalan vatandaşların kurtarılması için ise Türkiye’nin her bölgesinden arama kurtarma ekipleri yola çıktı. Dün günün ilk saatlerinde devam eden depremlere rağmen çalışmalar sürdü.

İŞ MAKİNESİ VE VİNÇ TALEBİ
Deprem sonrasında arama-kurtarma çalışmaları için çok sayıda ilçe ve bölgeden özellikle iş makinesi ve vinç talebi geldi. Arama kurtarma ekiplerinin kaldıramadığı dev beton blokları hızla kaldırarak enkaz altındaki yaralı vatandaşların kurtarılması için bu araçlar oldukça önemli. Çöken bina sayısının fazla olmasından dolayı bu konuda şirketlerin ve bireylerin de gönüllü olarak çalışmalara katkı sunması gerekiyor.

"AĞIR İŞ MAKİNELERİ KRİTİK GÖREV GERÇEKLEŞTİRİYORLAR"
Türkiye’deki çok sayıda iş makinesi operatörünün çalışmalar için bölgeye gittiğini ya da kendilerinin bir yönlendirme beklediğini söyleyen Toplu İş Makineleri Operatörleri Derneği Başkanı Bünyamin Cavlak, “Arama ve kurtarma çalışmalarında ağır iş makineleri çok kritik görevleri gerçekleştiriyor. Deprem haberi gelir gelmez üyelerimizden çağrılar aldık. Ankara’dan ve deprem bölgelerindeki yakın ilçelerden hareket etmeye hazır olduklarını bildirdiler, bazıları yola çıktı bile. Bizimle bağlantılı olmayanlar da hızla bölgeye gitmeli” dedi.

ARAMA-KURTARMA EKİPLERİNE DESTEK
Sabah saatlerinde AFAD ile iletişime geçtiklerini ve onların yönlendirmesi ile hareket etmeyi beklediklerini söyleyen Cavlak, “Arama-kurtarma ekiplerimize destek olmamız gerekiyor. Enkaz altında bizi bekleyen her vatandaşımızın yardımına koşmalıyız. Resmi yetkililer bize nereyi gösterirse orada çalışırız. 1211 üyemiz gönüllü olarak çalışmak için emir bekliyor” diye konuştu.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) şu açıklamalarda bulundu:

“Tüm Türkiye’ye geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Depremin ardından üyelerimize olası ihtiyaçlar konusunda çağrıda bulunduk. Yetkili mercilerden Birliğimize ulaşan iş makinesi gibi taleplerin hızlıca karşılanması noktasında da koordinasyon sağlayacağız. Bu tür afetlerde zor durumda kalan ve adeta hayata tutunmaya çalışan insanlara ilk 48 saat içerisinde ulaşabilmenin ayrı bir öneme sahip olduğu hepimizce bilinmektedir. Bu kez mevcut ağır kış şartları da göz önünde bulundurulduğunda, zamanla olan yarış daha da önemli bir hâl almakta. Üyelerimize olası ihtiyaçlar konusunda çağrıda bulunduk. Özellikle depremin yaşanmış olduğu şehirlerimizde ve/veya yakın bölgelerde faaliyetleri bulunmakta olan üyelerimizin mevcut deprem enkazının kaldırılmasına yönelik çalışmalara destek vermek üzere öncelikle yetkili mercilerden gelecek taleplere uygun olarak ve yine yetkili mercilerle koordineli bir şekilde makine/ekipman desteğinde bulunmalarının, bu olumsuz tablonun bir an evvel ortadan kaldırılmasına katkı sağlayacağı değerlendirilmektedir. Yetkili mercilerden Birliğimize ulaşan iş makinesi gibi taleplerin ivedilikle karşılanması noktasında da koordinasyon sağlayacağız.”

 

ENVANTER ÇALIŞMALARI BAŞLADI
Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) üyeleri ile iletişime geçerek, envanter çalışması başlattı. Dernek Başkanı Mehmet Kalyoncu konuyla ilgili Hürriyet’e şu açıklamayı yaptı: “Üyelerimizin envanterindeki, iş makinesi, konteyner, jeneratör gibi afet anında kullanılabilecek makinelerin bir envanter listesini çıkarıyoruz. AFAD ile irtibat halindeyiz. Toplanan yardımları onların koordinasyonuyla ilgili bölgelere ileteceğiz. Bir daha bu acıları yaşamamak adına özellikle belediyelerimizin ruhsat süreçlerinde dijitalleşmeye geçme, hesap verebilir ve daha şeffaf bir sürece girmesi çok elzem.”

VİNÇLER NEDEN ÖNEMLİ
30 Ekim 2020’de İzmir’de 6.9 büyüklüğünde bir deprem oldu. 10’dan fazla bina yıkıldı. 119 kişi öldü. İki elin parmakları kadardı çöken bina sayısı. Ve her binanın başında yüzlerce arama kurtarma personeli vardı. Bu çalışmaların en önemli aktörü ise beton blokları bir bir kaldıran her binanın başındaki dev vinçler oldu. Dün 10 ilimizi vuran büyük depremler soncunda ise 3 binden fazla bina çöktü. İlk saatlerde ölen vatandaşlarımızın sayısı bini geçti. Binlerce kişi de enkaz altında kaldı. İzmir depreminde çalışırken yaptığım en önemli gözlemlerden biri olarak vinçlerin de en az arama-kurtarma ekipleri kadar değerli çalışmaları idi. Çünkü ne zaman çalışmalar tıkansa, ne zaman tünel açan ekiplerin önüne bir beton blok gelse hemen bu vinçler devreye giriyor ve ortak bir çalışma ile enkaz altında ilerleme sağlanıyordu.

İLK 3 GÜN ÇOK ÖNEMLİ
Bugün ise her ilimizde çöken yüzlerce bina ve enkaz altında binlerce vatandaşımız var. İşte bu yüzden butün iş makinelerinin, bütün vinçlerin Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Şanlıurfa ve Adana’ya doğru yola çıkması lazım. Şantiyelerdeki vinçlerin, kamyonların ve diğer iş makinelerinin beklememesi gerekiyor. Bugün hâlâ yola çıkmamış olanlar için de geç değil. Unutmayın ilk 3 gün çok önemli arama kurtarma çalışmalarında. Üstelik geride bıraktığımız acı tecrübelerde günler sonra enkazdan çıkarılan vatandaşlarımız oldu. Ayrıca enkaz çalışmalarının hızla devam edebilmesi için yukarı kısımlardan çıkan harfiyatın bölgeden uzaklaştırılması gerekiyor. Arama kurtarma ekiplerine rahat çalışma alanı açabilmek için kamyonların da bölgede olması önemli.

BELEDİYELER HAREKETE GEÇTİ
İstanbul, Ankara, İzmir, Balıkesir ve Konya Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere tüm belediyeler dün gün içinde deprem bölgesine itfaiye ve ağır İş Makinesi sevkiyatı gerçekleştirdi.

TÜM ŞANTİYE VE FABRİKALAR DEPREMZEDELERİN KULLANIMINA AÇILDI
Bölgede çimento fabrikaları, barajlar, inşaat şantiyeleri bulunan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, AFAD ile hemen irtibata geçtiklerini ve bir hareket planı yaptıklarını söyledi. Özdemir, şu bilgileri verdi: “Öncelikle iş makineleri ve konteynerlerimizin envanterini çıkarıyoruz. Hepsi bölgeye gönderilecek. Tüm şantiyelerimiz, fabrikalarımız depremzedelerin kullanımına açılmıştır. Ben bölgedeki tüm şantiyelere, konteyner sahiplerine aynı çağrıyı yapıyorum. Vatandaşlarımızın kullanımına açılmalılar” dedi. İskenderun Limanı’nın da depremde darbe aldığını söyleyen Özdemir, ilgililerle sürekli temas halinde olduklarını ve bölgeye uçak tahsis edildiğini de vurguladı.

"HARP HASTANELERİ KURMAK YARALARIN SARILMASINA DESTEK OLACAK"
Bu konuda emekli Tümgeneral Cem Gürdeniz de önemli bir çağrıda bulundu. Gürdeniz, yaptığı açıklamada, “Deprem bölgesine en yakın liman kenti İskenderun’a amfibi gemilerimizin iş makineleri götürmesi ve harp hastaneleri kurmasının yaraların sarılmasına destek olacağını düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Deprem bağış transferlerinden ücret alınmayacak Ekonomi Stokçulara ceza yağdı! 260 bin aracın satışı incelendi Ekonomi 3 Büyük Şirket Arasında Sular Durulmuyor Ekonomi Ocak 2023 enflasyon kaç çıktı? Ekonomi