Köprü ve otoyollardan kaçak geçiş yapıp 15 gün içinde ödemeyenlere ceza

Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), otoyollarda geçiş ücretlerinin belirlenmesi ve uygulanması ile ilgili yönetmelikte kritik bir değişikliğe gitti. Kaçak geçiş yapıp 15 günde ücreti ödemeyenlere geçiş ücretinin bir katı olarak idari para cezası verilecek ve tebligat yapılmayacak.

Abone ol

Türkiye'deki bütün araç sahiplerini ilgilendiren gelişme Resmi Gazete'de yayımlanarak uygulamaya alındı. Karayolları Genel Müdürlüğü'nün Sorumluluğu Altında Bulunan Otoyollar ile Erişme Kontrolünün Uygulandığı Karayollarında Geçiş Ücretlerinin Belirlenmesi ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğe göre, gişelerden kaçak geçiş yapıp 15 gün içinde usulüne uygun şekilde ödemesini yapanlardan herhangi bir idari para cezası alınmayacak.

ÜCRET YÜKSELDİ

Geçiş ücretlerinin hesaplanması formülünde yer alan "Bir Km'lik otoyol birim fiyatı" 0.25 liradan 1 liraya yükseltildi.

Bugün Resmî Gazete'de yayımlanan yönetmelik değişikliği, Karayolları Genel Müdürlüğü'nün sorumluluğundaki otoyollar ve erişme kontrolü uygulanan karayollarındaki geçiş ücretleriyle ilgili önemli yenilikler getiriyor. İşte öne çıkan değişiklikler:

MADDE 1- 14/5/2012 tarihli ve 28292 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolları Genel Müdürlüğünün Sorumluluğu Altında Bulunan Otoyollar ile Erişme Kontrolünün Uygulandığı Karayollarında Geçiş Ücretlerinin Belirlenmesi ve Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 8 inci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “Bakanlar Kurulu” ibaresi “Cumhurbaşkanı” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Geçiş ücretlerini ödemeden geçiş yapanlardan, ödemesiz geçiş tarihini izleyen on beş gün içinde yükümlü olduğu geçiş ücretini usulüne uygun olarak ödeyenlere, bu maddenin birinci fıkrasında belirtilen ceza uygulanmaz.

Ancak 6001 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin yedinci fıkrasına tabi olmak üzere, ödemesiz geçiş tarihini izleyen kırk beş gün içinde, idari para cezasının tebliğ edilip edilmediğine bakılmaksızın, geçiş ücreti ile birlikte geçiş ücretinin bir katının idari para cezası olarak ödenmesi halinde idari para cezası bir kat verilmiş sayılır ve bu ceza için ayrıca tebligat yapılmaz.

Bu takdirde idari para cezasından 30/3/2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 17 nci maddesinin altıncı fıkrasında yer alan indirim hükmü uygulanmaz. Ödemesiz geçiş ücreti bedelinin ödenmesinden araç sahibi sorumludur. Cezalı geçiş yapan gerçek kişi hüviyetindeki araç sahibinin ölmesi durumunda varislerinden sadece cezasız geçiş ücreti tahsil edilir. Bu uygulamada araç sahibinin ölüm raporu evraka eklenir.”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin Ek-1'inde yer alan “25 kuruş” ibaresi “1 Türk Lirası” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 4- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 5- Bu Yönetmelik hükümlerini Karayolları Genel Müdürü yürütür.

Bakan Göktaş, 150 Bin TL faizsiz kredi paketini açıkladı Ekonomi Uçak biletlerine dev zam Ekonomi Turizm gelirinde artış Ekonomi Kuyumculuk sektörüne büyük denetim Ekonomi