İstanbulluların geçim sıkıntısı: Ekonomi dillerden düşmüyor

İPA'nın İstanbul Barometresi Ekim 2024 verilerine göre en büyük sorunun ekonomi olduğu belirlendi. İstanbul'da geçinmek için gereken miktarın aylık 70 bin TL olduğu hesaplandı.

Abone ol

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) İstanbul Barometresi Araştırması Ekim 2024 açıklandı.

İstanbul Barometresi Araştırması, İstanbul halkının ev içi gündeminden, psikolojik durumuna ekonomik tercihlerinden iş hayatına kadar birçok başlıkta İstanbullular hakkında fikir veriyor.

EN BÜYÜK SORUN EKONOMİ

Ekim 2024’te İstanbul’da evlerin ana konusu ekonomik sorunlar oldu. Katılımcıların yüzde 54,1’inin evde ana gündemi ekonomi olurken, ikinci sırada yüzde 8,4 ile kadın cinayetleri, yüzde 3,3 ile sağlık sorunları yer aldı.

İstanbul sokaklarında da yüzde 38 ile ekonomi en büyük sorun olarak konuşulurken, yüzde 28,8 ile Esenyurt Belediyesi’ne kayyum atanması, yüzde 8,8 ile trafik sorunu konuşuldu.

Ekim ayında Türkiye’de gündem de yüzde 35,4 ile ekonomik sorunlar olurken, yüzde 13,1 ile yenidoğan çetesi, yüzde 12,5 ile Fatih surlarında yaşanan iki genç kızın hayatını kaybetmesiyle sonuçlanan olay oldu.

SAĞLIK HİZMETLERİNE GÜVEN PROBLEMİ

Her ay tematik bir alanda da araştırma yapılan İstanbul Barometresi’de İstanbullulara ekim ayında sağlık hizmetleri soruldu.

Araştırmaya katılan İstanbulluların yüzde 75,6’sı rahatsızlandıklarında kamu ya da devlet hastanelerini tercih ettiklerini belirtirken, bu oran gelir seviyelerine göre değişkenlik gösterdi. Alt gelir grubunda devlet hastanelerini tercih edenler yüzde 86,4 olurken, üst gelir grubunda bu oran yüzde 59,7 oldu.

 

Gelir seviyelerindeki sağlık hizmetinde bir fark da güvende ortaya çıktı. Alt gelir seviyesindeki katılımcılar daha çok hizmet aldıkları devlet hastanelerinin hizmetine güvenmediklerini belirtirken, üst gelir seviyesindeki katılımcılar ise özel hastanelerden daha çok hizmet alırken, devlet hastanelerinin hizmetine güvendiklerini belirtti. Genele bakıldığında devlet hastanelerine güven yüzde 37,1, güvensizlik yüzde 44,9 olurken, özel hastanelerde bu fark daha açılarak güven yüzde 14,8, güvensizlik yüzde 64,5 oldu.

Randevu süreleri Avrupa yakasında 30 güne çıkarken, Anadolu yakasında 26 gün olduğu görüldü.

Katılımcıların yüzde 52,1’i devlet hastanelerinin hizmetinden memnun olmadığını belirtirken, özel hastanelerde de memnuniyetsizlik oranı yüzde 47,6 oldu.

ÇOK KONUŞULAN KIŞ SAATİ UYGULAMASI

İstanbulluların yüzde 60’ı yaz ve kış saat sistemi olarak ikili saat sistemine geri dönülmesini istediğini belirtti.

KREDİ KARTI ÖDEMELERİ

İstanbulluların yüzde 34,9’u kredi kartı borcunun asgari tutarını ödeyebildiğini belirtti. Eylül ayında bu oran 35,7 olmuştu. Kredi kartı borcunun tamamını ödeyebilenler yüzde 41,7 olurken, yüzde 9,9 kredi kartını ödeyemediğini belirtti.

GEÇİNEBİLMEK İÇİN GEREKEN MİKTAR: 70 BİN TL

Katılımcılar İstanbul’da 4 kişilik bir ailenin geçinebilmesi için 70 bin TL gerektiğini belirtirken, ekim ayında katılımcıların yüzde 23,9’u borçlandığını, yüzde 15,2’si pek geçinemediğini, yüzde 42,6’sı kıt kanaat geçindiğini ve yüzde 18,3’ü de geçinerek birikim yapabildiğini belirtti.

Fitch Ratings: Risklere rağmen Türk bankalarının beklentileri iyileşiyor Ekonomi Merkez Bankası rezervleri 157,3 milyar dolara geriledi Ekonomi Akaryakıtta vergi kaybını önlemek için araç sahiplerine yeni fatura: 2360 TL + KDV Ekonomi 4 farklı zam senaryosu Ekonomi