IMF'den asgari ücret açıklaması geldi: "Enflasyonun yükselmesine yol açacak bir artış olmamalı"

IMF Türkiye Misyonu Başkanı Jim Walsh, Türkiye'nin 1 Ocak'ta yapacağı asgari ücret artışının, geçen yıl olduğu gibi enflasyonu ciddi şekilde yükseltecek düzeyde olmaması gerektiğini vurguladı. Walsh: Enflasyon aylık bazda yüzde 2.5 seviyesinde seyrederken, faiz indiriminden bahsetmek için muhtemelen erken.

Abone ol

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Misyonu Başkanı Jim Walsh, asgari ücretle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Washington’da gerçekleştirilen IMF-Dünya Bankası yıllık toplantısında Reuters’a konuşan Walsh, Türkiye’nin 2024 yılında yapacağı asgari ücret artışının enflasyonu körüklememesi gerektiğini belirtti.

"YÜKSEK ARTIŞ BEKLENTİSİNDE DEĞİLİZ"

Walsh, Reuters'a yaptığı açıklamada Türkiye’de geçen yıl asgari ücrette yapılan yüksek artışın enflasyon beklentilerini olumsuz etkilediğini hatırlatarak, "Yüksek enflasyona sahip ülkelerde asgari ücrette büyük artışlar, enflasyon beklentileri üzerinde baskı oluşturuyor. Bu yıl yüksek bir artış olmamasını umuyoruz. Yetkililerin bu konuda denge kurmaları gerektiğinin farkında olduklarını düşünüyorum" dedi.

"DÜŞÜK GELİRLİLERE DESTEK"

Walsh, Türkiye'nin düşük gelirli çalışanların gelirlerini artırmak için nakit transferleri yaparak veya hükümet desteklerini daha etkili bir şekilde düzenleyerek sosyal programlar geliştirmesi gerektiğini belirtti.

"FAİZ İNDİRİMİ İÇİN ERKEN"

Finansal koşulların zaten sıkılaştığını belirten Walsh, TCMB'nin iletişimini güçlendirmesi ve enflasyon hedefi olan yüzde 14'e ulaşmak için daha fazla faiz artışı yapması gerekebileceğini de belirtti.

Walsh, "TCMB sıkılaştırma yanlısı bir tutum izledi ve enflasyonun düşüş trendine girdiği görene kadar faizleri sabit tutacağını dile getirdi" dedi.

Ancak, piyasalarda TCMB'nin ne zaman faiz indirimine gideceğine dair farklı beklentiler bulunduğunu belirten Walsh, "Enflasyon aylık bazda yüzde 2.5 seviyesinde seyrederken, faiz indiriminden bahsetmek için muhtemelen erken" dedi.

YENİLENEBİLİR ENERJİ ÇÖZÜMÜ

Walsh, istikrarsız enflasyon beklentileri ve yüksek enerji ithalat ihtiyaçlarının Türkiye'yi olası enerji şokları ve enflasyonun hızlı bir şekilde artmasına karşı daha savunmasız hale getirdiğini ifade etti ve ülkenin bu durumu yenilenebilir enerji üretimini artırarak telafi edebileceğini belirtti.

Benzin ve motorine 1 TL'lik zam yolda Ekonomi Türkiye'ye 1.9 milyar dolarlık finansman Ekonomi Merkez Bankası'ndan yeni adım Ekonomi Özgür Özel'den asgari ücret teklifi Ekonomi