Gençler konutu güvence olarak görüyor
İstanbul'daki gençlerin büyük çoğunluğu konutu güvence olarak değerlendiriyor ve almayı hedefliyor.
Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) tarafından gerçekleştirilen bir araştırmaya göre, gençler konutu güvence ve yatırım aracı olarak görüyor. 18-29 yaş aralığındaki bireylerin %65,7’si 5 yıl içinde konut almayı planlıyor.
ARAŞTIRMA DETAYLARI
İstanbul özelinde 1-20 Kasım 2024 tarihlerinde yapılan araştırmanın sonuçları, KONUTDER Başkanlığı'nı yürüten Ramadan Kumova, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesinden Prof. Dr. Ali Murat Vural ve İktisat Fakültesinden Prof. Dr. Murat Şeker tarafından basın toplantısında açıklandı.
Araştırmaya katılan 18-50 yaş arasındaki ve geliri 30 bin lira üzerinde olan katılımcılarda, 5 yıl içinde ev almayı planlayanların oranı %29,1 olarak belirlenirken, 5 yıl ve daha uzun bir süre içinde konut almayı düşünenlerin oranı ise %55,8 oldu.
GENÇLERİN YATIRIM ALGISI
Daha önce yapılan araştırmalarda, 'Kendi evini satın alma isteği' gençler arasında 5. sıradayken, bu araştırmada 2. sıraya yükseldi. Bu sonuç, gençlerin uzun vadeli yatırım ve güvence arayışlarının konut sahibi olmayı önceliklendirdiğini gösteriyor.
ENGELLER VE HEDEFLER
Ev alma planı yapmayanların başlıca gerekçeleri arasında %61,6 ile yüksek ev fiyatları, %49,1 ile yüksek kredi faiz oranları ve %36,2 ile gelir yetersizliği yer alıyor. Araştırmaya göre, katılımcıların %81,1'i konut yatırımını mantıklı buluyor.
UYGUN KOŞULLARA YÖNELİK EĞİLİM
Konut almak için uygun koşullar sağlanırsa harcamalardan vazgeçmeyi düşünenlerin oranı ise %72,1. Gelirlerin artmasıyla birlikte İstanbul'da ikinci veya yeni bir konut alma planı yapanların oranı %71,2’ye ulaşırken, almayı düşünmeyenlerin oranı %22,5 olarak ölçüldü.
KONUT ALIMINDA KARAR SÜREÇLERİ
Katılımcılara yöneltilen "Konut almak için arabanızı satar mısınız?" sorusuna %66,7 oranında "evet" yanıtı geldi. Ayrıca ev sahibi olmanın toplumdaki önemi 1 ile 10 arasında yapılan değerlendirmelerde, ortalama 8,18 olarak ölçüldü.
SEKTÖR VE POLİTİKA ÖNERİLERİ
KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Kumova, sosyal konut üretimi için TOKİ ve özel sektör arasında işbirliği yapılması gerektiğini ve bu işbirliğinin gelecekte konut ihtiyacının karşılanmasında önemli bir rol oynayacağını belirtti. Araştırmanın sonuçları, konut ihtiyacına yönelik politikaların gözden geçirilmesini zorunlu kılıyor.