2023 Fed faiz kararı ne zaman, saat kaçta açıklayacak?

Piyasalarda gözler bugün açıklanacak Fed faiz kararında. ABD Merkez Bankası, 2023'teki ilk faiz kararı açıklamasını yapacak. Son olarak Aralık'ta Fed faiz oranını 50 baz puan artırmıştı. Peki, Fed faiz toplantısı saat kaçta? Fed faiz kararını ne zaman, saat kaçta açıklayacak? Piyasaların Fed faiz kararı beklentileri ve detaylar...

Abone ol

ABD Merkez Bankası Fed, bugün yılın ilk faiz kararını açıklayacak. Küresel piyasalar açıklanacak Fed faiz kararını bekliyor. Aralık 2022'te ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 50 baz puan artırmıştı. Fed faiz kararını saat kaçta açıklayacak, Fed faiz kararı ne olacak, toplantı ne zaman merak ediliyor. Peki, piyasaların Fed faiz kararı ne yönde? İşte toplantıya dair merak edilenler...

FED FAİZ KARARINI SAAT KAÇTA AÇIKLAYACAK?

Fed faiz kararı, ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell tarafından açıklanacak. 1 Şubat'ta yapılacak Fed faiz kararı TSİ saat 22.00'da açıklanacak.

PİYASALARA GÖRE FED FAİZ KARARI NE OLACAK?

Aralık 2022'de ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini 50 baz puan artırmış ve 15 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 4,25-4,50 aralığına yükseltmişti. Fed üyelerinin son dönem mesajları ve piyasa fiyatlaması bankanın politika faizinde 25 baz puan artış yapabileceğini gösteriyor.

Berenberg ABD, Amerika, Asya Başekonomisti Mickey Levy, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede parasal sıkılaşmada biraz daha ılımlı bir politika izleyerek politika faizinde 25 baz puanlık bir artışa gideceği öngörüsünde bulundu.

Commerzbank ABD Fed Ekonomisti Bernd Weidensteiner, bankanın son toplantısında oran artışını 50 baz puana indirdikten sonra, bu hafta politika faizini 25 baz puan artıracağını ifade etti.

Rabobank Kıdemli ABD Stratejisti Philip Marey ise ABD'de enflasyondaki son düşüşün Fed'in Aralık'taki 50 baz puan olan faiz artırım boyutunu Şubat'ta 25 baz puana indirme olasılığını artırdığını belirtti.

FED NEDİR?

Fed, Federal Reserve System adı verilen ABD Merkez Bankası’nın kısa adıdır ve “Federal Reserve System” ‘in baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır.

Fed Faiz Artırırsa Dolar Ne Olur?

Faiz Kararı Doları Nasıl Etkiler?

Fed’in Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC -Federal Open Market Committee), federal fonların gecelik faiz oranı veya “hedef faiz oranını” artırdığında dolara olan toplam talep artacağı için (diğer para birimlerinin faizinin değişmemesi halinde) dolar diğer para birimleri karşısında değer kazanır. Bunun nedeni dolar cinsinden fonların daha yüksek bir risksiz getiriye/faize yani ABD’ye geri dönmesidir. Ayrıca, Fed’in faiz artırımyla faiz farkı oluşması halinde yatırımcılar faizi daha düşük olan diğer para birimleri cinsinden fonlarını da dolara çevirmek istiyeceklerdir.

Fed Faiz Artırırsa Altın Ne Olur?

Fed’in faiz artırması karşısında altının davranışı her zaman aynı olmaz. Altın diğer yatırım araçlarına kıyasla çok daha uzun vadeli bir yatırım aracı olduğu için faiz artışları ve indirimleri karşındaki davranışı konjonktüre bağlı olarak değişebilir dolayısıyla komplekstir. Altın, faiz ve benzeri gibi sabit getiri sağlayan bir yatırım aracı olmadığı içn Fed faiz artırdığında altın fiyatlarının kısa vadede gerileyerek tepki vermesi olağandır ancak bu her koşulda geçerli değildir. Dünyada siyasi, ekonomik ve jeopolitik gerilimler arttığında genellikle para ve benzeri diğer tüm varlıklara olan güven azalır ve altın değer kazanır.

ABD
1 Şubat 2023 anlık altın fiyatları Ekonomi 1 Şubat 2023 güncel döviz kurları Ekonomi Bakan Dönmez'den elektrik ve doğalgaz indirimi ile ilgili yeni açıklama Ekonomi İsatnbul Havalimanı zirvede Ekonomi