EYT'de yaş sürprizi! 50-52 sınırı 48-50'ye çekilebilir

Türkiye'de milyonlarca EYT'li çıkacak kararı bekliyor. Siyasi kulislerde EYT'lilerin 50-52 yaş sınırında emekli edilmeye başlanacağı konuşuluyor! Ancak asıl sürpriz ise 48-50 yaş sınırının da ihtimal arasında olması. Bu konuda kesin kararı ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verecek.

Abone ol

Türkiye'de 6 milyona yakın çalışan EYT'li. Milyonlarca EYT'linin gözü kulağı ise kendilerini emekli edecek yasanın gelecek haberde. Emeklilikte Yaşa Takılanlarla ilgili çalışmalarda alternatiflerde netleşiyor. Kulislerde sosyal güvenlik sistemindeki denge için 50-52 yaş sınırında EYT'lilerin emekli edileceği konuşuluyor. 

SÜRPRİZ YAŞ SINIRI
Ayrıca, 50-52 yaş sınırı üzerinde çalışmalar yapılırken asıl sürpriz ise 48-50 yaş sınırı. Bu sınırın 48-50 yaş sınırına çekilmesinin sürpriz olmayacağı vurgulanıyor. Kadınlarda 48 erkeklerde 50 yaş sınırının olması konusunda son kararı ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verecek.

EYT ÇIKARSA 1.3 ÇALIŞAN 1 EMEKLİYİ KARŞILAYACAK
SGK'nın  2022 yılında 75 milyar TL açık vermesi planlanıyor. EYT'nin çıkması halinde sosyal güvenlik sisteminde aktif-pasif dengesi ise derinden etkilenecek. Şu anda mevcut sistemde 1 emeklinin maaşı 1.8 çalışan tarafından karşılanıyor. EYT çıkması halinde bu oran 1'e 1.3 olacak. Ancak sistemde ideal olan ise 1 emekliye karşılık 3 çalışan olması. 

EYT İLE EMEKLİ SAYISI 5.3 KATINA ÇIKACAK
Türkiye şartlarında normalde yılda ortalama 378 bin kişi emekli oluyor. EYT'nin çıkması halinde ise ilk yıl bu sayı 5 katına çıkacak ve 2 milyon kişi emekli olacak. İzleyen yıllarda ise 1.5 milyon kişinin emekli olması bekleniyor.

YAŞ SINIRLAMASI İSTENİYOR
Bu rakamlara göre EYT Düzenlemesi sistemi 5 yıl süreyle etkileyecek. Halen 14 milyona yaklaşan emekli sayısı sadece 1 yılda 16 milyonu geçerken, 5 yıl içinde ise 22 milyonu aşacak. EYT sonrası emekli olacak kişiler için ilk yılki kıdem tazminatı yükü 500 milyar TL olarak hesaplanıyor. Bu nedenle Kredi Garanti Fonu üzerinden işverenlere kredi sağlanacağı da açıklandı. Ekonomi yönetiminin ise tüm bu maliyetler nedeniyle, bir yaş sınırlamasıyla EYT düzenlemesini getirmek istediği vurgulanıyor.

RAKAMLAR İNCELENDİ
Önceki gün Beştepe’de yapılan toplantıda da tüm bu rakam ve maliyetlerin masaya konduğu öğrenildi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay başkanlığındaki toplantıya Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TBMM AK Parti Grup Başkanı İsmet Yılmaz, AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, AKP Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli ve Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı katıldı. Toplantıda yapılan değerlendirmeler sonucunda yaş sınırlamasına sıcak bakıldığı belirtilirken, kararın pazartesi günü Bakanlar Kurulu’nda verilebileceği vurgulanıyor. EYT ile ilgili çalışmaların Aralık ayı içinde tamamlanması hedefleniyor.

Poşet fiyatları belli oldu Ekonomi EYT'de yaş sorunu gündemde Ekonomi Bakanlık asgari ücrette rakam açıkladı Ekonomi