Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan yerli gaz açıklaması

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Sakarya Gaz Sahası’nda bulunan doğal gazın konutlara verilmeye başlanacağına ilişkin "Türkiye için çok büyük bir kazanım" ifadelerini kullandı.

Abone ol

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “lisansüstü öğrenci buluşması” etkinliği sonrasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Gazetecilerin, Enerji Bakanı Fatih Dönmez’in mart sonu itibarıyla Sakarya Gaz Sahası’nda bulunan doğal gazın konutlara verilmeye başlanacağına ilişkin sözlerini hatırlatması üzerine Kalın, bunun Türkiye için çok büyük bir kazanım olduğunu söyledi.

TPAO ve diğer uluslararası şirketlerin o bölgede yeni güzel gelişmelerin olabileceğine dair daha pozitif, ümitvar bir beklenti içinde olduklarını anlatan Kalın, şöyle devam etti:

"Sadece Karadeniz’de değil, Akdeniz’de de Doğu Akdeniz’de de belki yeni gaz rezervleri bulunacak. Diğer ülkeler de biliyorsunuz arama tarama çalışmaları yapıyorlar. Zaman zaman önemli keşifler de yapılıyor. Bir gün inşallah bizim de bu keşiflerden bir tanesini yapacağımızı düşünüyoruz. Öte yandan hem TANAP Azerbaycan gazı hem Türk Akımı Rus gazı bildiğiniz gibi. Türkiye’nin temel gaz ve enerji ihtiyacını karşılama noktasında çok önemli bir rol işlenmiş durumda. Burada aslında artık giderek önem kazanan Türkiye’nin bir gaz üssü olması, Türkiye’nin enerji jeopolitiği açısından da çok merkezi bir ülke haline geldiğini gösteriyor.

“KRİTİK BİR BÖLGE HALİNE GELECEK”
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye’nin kendi enerji hatları, doğalgaz depolama tesisleri ile yarınlara hazırlandığını belirterek, şunları söyledi:

"Türkiye’nin yakın vadede Azerbaycan ve Rus gazıyla, belki İran gazıyla, Türkmen gazıyla, Katar LNG’siyle, Irak gazıyla gerçekten dünyanın en önemli gaz merkezlerinden birisi olması giderek daha mümkün ve muhtemel görünüyor. Bu tabii ki vatandaşa da doğal gaz fiyatı anlamında olumlu yansıyacaktır. Bunun planlamaları yapılıyor. Zaten şu anda devletimiz konuta verilen gazın da yüzde 75’ini sübvanse ediyor. Yani yüzde 25’i yansıtılıyor.

Çünkü uluslararası gaz piyasaları maalesef bizim kontrolümüzde değil. Fiyatları biz belirlemiyoruz. Dışa bağımlılık tabii gaz noktasında bize ciddi ekonomik maliyet üretiyor. Ama Karadeniz’deki sahanın bulunması, gazın getirilmesi gurur verici bir şey. Kendi mühendislerimiz yapıyor bunu, denizin iki bin küsur metre altında, 170 kilometre açıktaki doğalgazı çıkarıp bizim doğalgaz tesislerimize getirecekler.

Bu da tamamen Türk mühendislerinin bilgi ve becerisiyle yapılıyor. Orada 8 bine yakın insan çalışıyor. 51 gemilik bir filo çalışıyor ve bunların hepsi Türkiye’nin imkan ve kabiliyetleriyle yapılıyor.

Hepimiz için gerçekten gurur verici bir tablo. Ama önümüzdeki 5-10 yıllık perspektifte düşündüğünüzde Türkiye bölgesel ve küresel enerji jeopolitiğinde daha kritik bir ülke haline gelecek."

Happy Center'dan birçok üründe indirim Ekonomi 'Yıllık 3,5 milyar metreküplük gaz çıkarılacak' Ekonomi Türkiye ve Ermenistan arasında doğrudan hava kargo ticareti başlıyor Dünya EYT Meclis'e sunuldu mu, ne zaman sunulacak? Ekonomi