Bakan Şimşek: Cari açık hedefimizin altında gerçekleşebilir

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin cari açığının milli gelire oranının 2024 hedeflerinin çok daha altında gerçekleşmesini beklediklerini açıkladı. Şimşek, zayıf dış talep ve artan enerji maliyetlerinin ise cari denge üzerinde risk oluşturabileceğini belirtti.

Abone ol

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan ödemeler dengesi istatistiklerinin ardından sosyal medya platformu X üzerinden değerlendirmelerde bulundu. Bakan Şimşek, cari açığın sürdürülebilir seviyelere gerilemesini, ekonomi programının en önemli kazanımlarından biri olarak nitelendirdi.

CARİ AÇIK BEKLENTİLERDEN DAHA OLUMLU

Bakan Şimşek, cari açığın milli gelire oranının yüzde 1’in altında gerçekleşeceğini öngördüklerini belirterek, “Cari açığın 2024 yılı hedeflerimizden çok daha olumlu gerçekleşmesini bekliyoruz” dedi.

Ocak-Kasım 2024 döneminde cari açığın 5,6 milyar dolar olarak gerçekleştiğini ve yıllık cari açığın Mayıs 2023’e kıyasla 48,2 milyar dolar azaldığını vurgulayan Şimşek, dış finansmana erişimin daha uygun koşullarda sağlandığını ifade etti.

DIŞ BORÇ ÇEVİRME ORANLARI ARTTI

Reel sektör ve bankacılık sektörünün dış borç çevirme oranlarında önemli artışlar yaşandığını söyleyen Şimşek, “Son bir buçuk yılda reel sektörün dış borç çevirme oranı yüzde 130, bankacılık sektörünün ise yüzde 150 seviyesinde gerçekleşti” dedi.

BAKAN ŞİMŞEK'İN AÇIKLAMALARI

İşte Bakan Şimşek'in sosyal medya hesabından yaptığı açıklama:

"Ocak-kasım döneminde cari açık 5,6 milyar dolar oldu. Yıllık cari açık 2023 yılı Mayıs ayına göre 48,2 milyar dolar azaldı.

Dış finansmana daha uygun koşullarla erişim arttı. Son bir buçuk yılda reel sektör ve bankacılık sektörünün dış borç çevirme oranları sırasıyla yüzde 130 ve yüzde 150 seviyesinde gerçekleşti.

Cari açığın sürdürülebilir seviyelere gerilemesi programımızın en önemli kazanımlarından biri oldu. Cari açığın milli gelire oranının yüzde 1’in altında ve 2024 yılı hedefimizden çok daha olumlu gerçekleşmesini bekliyoruz.

Avrupa Birliği’ndeki zayıf talep, artan petrol fiyatları, güçlenen ABD doları ve düşen Avro/Dolar paritesi cari dengeyi önümüzdeki dönemde olumsuz etkileyebilecektir.

Sürdürülebilir cari dengeyi korumak ve finansman kalitesini daha da artırmak için programımızı kararlılıkla uygulamaya devam ediyoruz."

Cari dengede 6 ay sonra ilk açık Ekonomi Bakan Işıkhan'dan kritik asgari ücret açıklaması Ekonomi Otoyol ve köprü geçiş ücretleri belli oldu Ekonomi Erzincan'da yeni kuru fasulye çeşitleri tescil başvurusu yapıldı Ekonomi