Asgari ücrete zam hesabında sil baştan! Son enflasyon verilerinin ardından belli oldu: 'Daha altında olma ihtimali yok' dedi, rakam verdi

Asgari ücret zammı için tekrar hesaplamalar başladı. Eylül ayı enflasyon verilerinin açıklanmasının akabinde asgari ücreti etkileyecek oran enflasyon % 25 düzeylerine yükselirken, dikkatler Ekim, Kasım ve Aralık aylarına kesildi. Sene sonu enflasyon tahminine ve gelen son rakamların altını çizen Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, 2024 asgari ücreti için rakam verirken; "Daha altında olma ihtimali yok" dedi.

Abone ol

Temmuz ayında yapılan düzenleme ile 11 bin 402 lira olan asgari ücrette tüm dikkatler Ocak ayında yapılacak zamma çevrildi.

Eylül ayı enflasyon verilerinin geçen gün itibarıyla açıklanmasıyla asgari ücret zammı için hesaplar tekrar yapılmaya başlandı.

Milyonlarca personel "2024 asgari ücret zammı ne kadar olacak?" sorusuna cevap ararken, uzman isim rakam vererek açıkladı.

CNN Türk canlı yayınına katılan Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya, açıklanan 3 aylık enflasyon rakamlarına dikkat çekerek "Asgari ücreti belirleyen unsurların başında, en önemlisi enflasyon rakamları geliyor. 2023 yılının ilk 6 aylık döneminde enflasyon hesabı yapıldığında asgari ücret 11 bin 402 TL olmuştu." diye konuştu.

EYLÜL AYI ENFLASYON VERİLERİ BELLİ OLDU

Asgari ücret zammında belirleyici unsurlardan olan enflasyon rakamlarının şu an için yüzde 25 seviyesine ulaşmış durumda olduğunun altını çizen Kaya," 2023 yılının son 6 aylık dönemine baktığımızda ve şu anki son 3 aylık enflasyon rakamı yaklaşık yüzde 25 seviyesinde. Yani Temmuz ayında yüzde 9, Ağustos ayında yine yüzde 9,76 ve Eylül ayındaki yüzde 4,75'lik rakamı ilave ettiğimizde yaklaşık olarak yüzde 25 seviyesine şu an ulaşılmış oldu. Bunun üzerine de Ekim, Kasım ve Aralık aylarının enflasyon rakamları gelecek." dedi.

YIL SONU ENFLASYON TAHMİNİNİN ALTINI ÇİZDİ

Yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 68 olduğunu hatırlatan Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü;

"Merkez Bankası ve Hazine Bakanlığı'nın tahminlerine bakıldığında da yıllık enflasyon rakamı yüzde 68 seviyelerinde olacak. Bunun yarısı yani yüzde 33-35 arası Temmuz ayı enflasyon rakamı olarak, asgari ücrete yansıtılacağı için; geri kalan miktarı da 2024 yılının ilk 6 aylık döneminin enflasyon rakamı olarak asgari ücrete yansıtılacaktır."

"15 BİN TL'NİN ALTINDA OLMA İHTİMALİ YOK"

2024 asgari ücret zammı için tahminde bulunan Kaya, "11 bin 402 TL olan asgari ücret; 1 Ocak 2024'ten itibaren farklı bir oran belirlenmediği taktirde 15 bin TL seviyesine gelecektir. Yani asgari ücretin 15 bin TL'nin altında olma ihtimali yok." diye konuştu.

Memur ve emeklisinin zam oranları netleşti Ekonomi Bugün dolar ne kadar, euro kaç lira oldu? 4 Ekim 2023 güncel döviz kuru Ekonomi Güncel altın fiyatları 4 Ekim 2023: Bugün gram altın ne kadar, çeyrek altın kaç lira? Ekonomi Benzine indirim yolda Otomotiv