Asgari ücret komisyonu ne zaman toplanacak? Asgari ücret 2. toplantısı ne zaman? 2024 asgari ücret ne kadar olacak?

Asgari ücret için ilk toplantı bugün yapıldı. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları için üç veya 4 kez toplanması bekleniyor. Peki, asgari ücret komisyonu 2. kez ne zaman toplanacak? 2024 asgari ücret ne kadar olacak?

Abone ol

Milyonları ilgilendiren asgari ücret için ilk toplantı yapıldı. Asgari Ücret Tespit Komisyonunda işçileri temsilen dört işçi birden yer aldı. Toplantı sonrasında açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, çalışanların enflasyona ezdirmeyeceklerini bildirdi. Asgari ücret için önümüzdeki yıl sadece bir zam yapılması öngörülüyor. Peki, asgari ücret 2. toplantısı ne zaman? Asgari ücret ne kadar olacak, tahminler neler?

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU İKİNCİ TOPLANTISINI NE ZAMAN YAPACAK?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında ikinci toplantısını 18 Aralık'ta yapacak.

2024 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Yeni asgari ücretinin enflasyonun altında olmaması bekleniyor. Bu durumda beklentilere göre gerçekleşmesi halinde altı aylık enflasyon yüzde 37.8 olacak. Buna göre asgari ücret 15 lirayı aşacak. 

Eğer yüzde 35 ile bir düzenleme yapılırsa 15 bin 392 TL, yüzde 40 ile yapılırsa 15 bin 962 TL, yüzde 40’ın üzerindeki tüm artışlarda 16 bin TL sınırı geçiliyor. Yüzde 45’lik bir artışla 16 bin 532 TL gibi bir rakam ortaya çıkacak. 

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında aralık ayında belirlenen tarihlerde toplanıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

ASGARİ ÜCRET NET 11 BİN 402 LİRA

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 lira 32 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 15 bin 762 lira 4 kuruş. Bunun 13 bin 414 lira 50 kuruşu brüt asgari ücret, 2 bin 79 lira 25 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 268 lira 29 kuruşunu işveren işsizlik sigorta primi oluşturuyor.

Enflasyon tek haneye inecek! Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz tarih verdi Ekonomi Bakan Şimşek'ten cari işlemlerin fazla vermesi hakkında değerlendirme! Ekonomi Taksilerdeki indi-bindi ücreti yasal mı? Ekonomi Tüm zamanların en yüksek rakamı Ekonomi