YÖK Başkanı, 'üniversite sınavının kaldırılması' tartışmalarına ilişkin açıklamada bulundu
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, üniversiteye giriş sınavının kaldırılmasına ilişkin bir çalışmanın gündemde olmadığını belirttiği açıklamasında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatinin olması durumunda konunun üzerinde çalışabileceklerini ifade etti.
MHP Grup Toplantısı'nda MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 17-18 Haziran tarihlerinde YKS (Yükseköğretim Kurumları sınavı) kapsamında gerçekleşen TYT, AYT ve YDT'ye katılım sağlayan adaylara başarı ve geçmiş olsun dileklerini sunduktan sonra "Üniversite sınavlarını kaldıracağımız günler uzak değildir" açıklamasıyla dikkatleri çekmişti.
Bahçeli'nin açıklamasının ardından 'üniversite sınavının kaldırılması' tartışması başlamıştı.
YÖK BAŞKANI ÖZVAR'DAN AÇIKLAMA GELDİ
Gündem olan tartışmaların ardından YÖK Başkanı Erol Özvar'dan konuya ilişkin açıklama geldi.
Hacettepe Beyaz Ev'de basın mensuplarıyla bir araya gelen YÖK Başkanı Özvar, Türkiye’de yükseköğretime ilişkin güncel verileri paylaşarak, 2022-2023 eğitim-öğretim yılı itibarıyla yükseköğretimde kayıtlı toplam öğrenci sayısının 6 milyon 950 bin 142 olduğunu, depremzede adaylar için deprem bölgesindeki üniversitelerde ek kontenjan ayırdıklarını belirten Özvar, bu şekilde 21 bin kişilik kontenjan ayrıldığını söyledi.
"TÜRKİYE'NİN BÜYÜK BİR TECRÜBESİ VAR"
Gündemdeki tartışmalara değinen Özvar, Türkiye’nin yükseköğretime giriş sınavlarında büyük bir tecrübesi olduğunu, bunun hizmet ihracatı bakımından pazarlanabilecek ürünlerden sayılabileceğini ve şu anda üniversite sınavının kaldırılmasına ilişkin bir gündemlerinin şu an olmadığını bildirdiği konuşmasında şunları kaydetti:
"CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN TALİMAT VERİRSE ÇALIŞABİLİRİZ"
Dünyada üniversiteye seçme ve yerleştirme usulleri farklı olabiliyor. Bazı ülkelerde herhangi bir genel sınav yapılmıyor. Çocuklar ilk, orta eğitimi boyunca ortaya koydukları akademik başarıyla üniversitelere müracaat ediyorlar, üniversiteler kendi içinde bu öğrencileri değerlendirerek seçim yapabiliyor. Bizim gibi ülkelerde de genel bir üniversite giriş sınavı yapılıyor. Bizde yapılmasının sebebi üniversiteye erişmek isteyen aday sayısının çokluğu. Burada tabii siyasilerin iradesi önemlidir. Bu konuda Sayın Cumhurbaşkanı'mızın bizlere bir talimatı olursa, biz bu konuda çalışabiliriz. Sayın Cumhurbaşkanı'mızın bu konuda bir iradesi olursa, sınavlar konusunda alternatif çalışmalar yapabiliriz.
"HENÜZ BİR HAZIRLIĞIMIZ YOK"
Bu sistemin bir bütün olarak inşa edilmesi lazım. Bütün ortaöğretim ve yükseköğretimi bir bütün olarak değerlendirerek ancak yapabileceğimiz bir iştir bu. Bizim şu anda herhangi bir hazırlığımız yok. Biz önce 2023 yerleştirme işlemlerini tamamlamak, ondan sonra neticeyi görmek istiyoruz