YÖK Başkanı üniversitelerin açılış tarihi söyledi!

Üniversiteler açılacak mı? YÖK Başkanı Erol Özvar, 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında yükseköğretim kurumlarına ilişkin alınan yeni kararları açıkladı. Peki, üniversiteler açılacak mı, yüz yüze eğitim ne zaman başlayacak?

Abone ol

Üniversitelerin açılışına dair son dakika açıklama YÖK Başkanı Erol Özvar'dan geldi. Özvar, deprem nedeniyle üniversitelerin online eğitime geçtiğini ve Nisan ayında yeni bir değerlendirme yapacaklarını, duruma göre yüz yüze ya da hibrit eğitim seçeneğini düşünecekleri söylemişti. Özvar, üniversitelerin açılış tarihi ile ilgili son değerlendirmeyi açıkladı.

ÜNİVERSİTELER AÇILACAK MI? NE ZAMAN AÇILACAK?

YÖK Başkanı Özvar, 3 Nisan 2023 itibarıyla uygulanmak üzere 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı bahar dönemine mahsus olmak üzere aldıkları yeni kararlarla ilgili şu açıklamalarda bulundu:

"Halihazırda uygulanmakta olan uzaktan öğretim ile birlikte isteyen öğrencilere devam şartı aranmaksızın sınıflarda yüz yüze eğitim verilebilecek. Yükseköğretim kurumları, bir dersin hem uzaktan öğretim ile hem de yüz yüze verilebilmesine ilişkin kararları ilgili kurullarında alarak gerekli düzenlemeleri yapacaklar.

Yürürlükte olan 'Yükseköğretim Kurumlarında Uzaktan Öğretime İlişkin Usul ve Esaslar'ın 6'ncı maddesinde yer verilen bir yarıyıldaki derslerin AKTS kredilerine göre en fazla yüzde 30'unun uzaktan öğretim yoluyla verilebileceği' yönündeki kısıtlama uygulanmayacak. Özel öğrenci olarak başka bir yükseköğretim kurumunda eğitime devam etmekte olan öğrenciler, bu eğitimlerini aynı şekilde sürdürebilecek.

Nisan ayına ertelenmiş olan 'derslere ait uygulamalar', yükseköğretim kurumlarının ilgili kurullarının alacağı kararlar ile ödev, proje ve benzeri şekilde veya bahar dönemi içinde, yaz döneminde ya da bir sonraki eğitim ve öğretim döneminde yüz yüze yapılabilecek."

Ara sınavlarla ilgili karara ilişkin Özvar, "Bahar dönemindeki ara sınavlar özel öğrencilik hakkı verilen uygulama eğitimi içeren programlar hariç olmak üzere şeffaflık ve denetlenebilirlik ilkesi esas alınarak uzaktan öğretim yöntemleriyle çevrimiçi yapılacak." bilgisini verdi.

Erol Özvar, yapılacak değerlendirmelerde açık uçlu ya da çoktan seçmeli çevrim içi sınavlar, ödevler, çevrimiçi kısa sınavlar, projeler, Öğrenme Yönetim Sistemi (ÖYS) etkinlikleri, ÖYS kullanım analitikleri ve benzeri uygulamaların kullanılabileceğini belirtti.

Özvar, yarıyıl sonu, tek ders, tez izleme, yeterlilik sınavı gibi sınavların ise ne zaman ve nasıl yapılacağının yükseköğretim kurumlarının yetkili kurulları tarafından belirlenmesine karar verildiğini bildirdi.

HİBRİT EĞİTİM NEDİR?

Hibrit kelimesi “iki farklı gücün bir arada kullanılması” anlamındadır. Hibrit kelimesi eğitim alanında birleşince farklı iki eğitim modelinin birleşmesi anlamına geliyor. Hibrit eğitim modeli, karma öğrenme, hibrit öğrenme, karışık öğrenme gibi kullanımları da mevcuttur. Harmanlanmış öğrenmedeki denge çevrimiçi ağırlıklı eğitim veren bir kurumun verimliliği arttırmak amacıyla çevrimiçi eğitime ek olarak yüz yüze ders vermesi olarak da düşünülebilir. Hibrit eğitim modeli, online öğrenme ve yüz yüze öğrenme olarak 2 aşamalı şekilde yürütülebiliyor. Hibrit eğitim sistemi bazı derslerin yüz yüze bazılarının ise online olarak yapılması anlamını ifade ediyor.

Üniversitelilerin istediği oldu Gündem Üniversiteler ne zaman açılıyor? Eğitim 2023 YDS sınav giriş belgesi nasıl çıkarılır? Eğitim ÖSYM'den deprem bölgesini ilgilendiren sınav açıklaması Eğitim