Lisede sınıfta kalma var mı? Sınıf geçme şartları nelerdir? Devamsızlık şartları neler, kaç gün devamsızlık halinde sınıfta kalınıyor?

Lisede sınıfta kalma var mı, geri mi geldi sorusu MEB tarafından yayınlanan yeni yönetmenlik ile araştırılmaya başlandı. Milli Eğitim Bakanlığı, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde değişiklik yapıldığını açıkladı. Açıklama lise geçme şartları nedir, kaç gün devamsızlıkta sınıfta kalınır soruları cevaplandırılmış oldu. İşte detaylar...

Abone ol

Milli Eğitim Bakanlığı, 11 Eylül Pazartesi günü başlayacak yeni eğitim öğretim dönemine ait değişiklikleri açıkladı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, sınıfta kalmanın geri getirileceğini açıklamıştı. Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmenlikle birlikte lisede sınıfta kalma şartları açıklandı. Peki, lise sınıf geçme şartları nelerdir? Devamsızlık hakkı kaç gün? Devamsızlıktan sınıfta kalma şartları nedir? İşte yeni yönetmenlik detayları...

LİSEDE SINIFTA KALMA VAR MI, ŞARTLARI NEDİR?

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni yönetmenliğe göre lisede altı dersten fazla başarısız dersi olan öğrenci sınıf tekrarı yapacak.

SINIF GEÇME İÇİN 50 BAŞARI PUANI ARTIK YETERLİ DEĞİL!

Ortaöğretimlerde yapılan bir değişiklikte sınıf geçme başarı puanı oldu. Buna göre bir üst sınıfa geçişler için 50 ortalama notu yeterli olmayacak. Bu doğrultuda; 

1) Yıl sonu başarı puanı 50 olmak kaydıyla en fazla 1 dersten başarısız dersi bulunanlar doğrudan bir üst sınıfa geçebilecek.

2) Yeni ders ortalaması 50 olan öğrencilerden en fazla 3 dersten başarısız olanlar, sorumlu olarak bir üst sınıfa geçebilecek. Yönetmeliğe göre liselerde 4 ders ve üzeri zayıfı olan öğrenciler sınıf tekrarı yapacak.

Bu uygulama, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılından itibaren kademeli olarak uygulanacak. Bu kapsamda bu yıl liseye başlayan 9'uncu sınıf öğrencilerine yeni yönetmelik hükümleri uygulanacak, diğer sınıflar için eski uygulama sürecek.

KAÇ GÜN DEVAMSIZLIK HAKKI VAR?

Art arda iki gün özürsüz devamsızlık yapan öğrencinin durumu posta, e-posta veya diğer iletişim araçlarıyla velisine bildirilecek, veli okula davet edilerek öğrencinin durumu hakkında bilgilendirilecek ve varsa özür belgesini okul yönetimine teslim etmesi istenecek.

Devamsızlık süresi özürsüz 10 günü, toplam 30 günü aşan öğrenciler, ders puanları ne olursa olsun başarısız sayılacak ve durumları yazılı olarak velilerine bildirilecek.

Birinci dereceden yakınını kaybedenlerin özürsüz devamsızlık süresi olan 10 günü geçmemek kaydıyla toplam devamsızlık süresi 40 gün olacak.

Önleme, müdahale ve yönlendirme komisyonu, devamsızlık yapan ve sınıf tekrarı riski bulunan öğrenci velisini devamsızlığın 5'inci gününde okula davet edecek, devamsızlık nedenlerini ortadan kaldırıcı çalışmaları iş birliği içinde yapacak.

Özürsüz olarak yapılan her bir devamsızlık günü, haftalık ders çizelgesinde belirtilen sosyal sorumluluk çalışmaları için öngörülen süreye bir saat olarak ayrıca eklenecek.

DGS tercih yerleştirme sonuçları ne zaman belli olacak? Eğitim Son dakika! Liselerde sınıf tekrarı geri geldi Eğitim Depremlerden etkilenen dört ildeki üniversitelilere özel öğrencilik hakkı Eğitim E-YDS sınav giriş belgesi yayımlandı: e-YDS 2023/10 sınav giriş öğren! Eğitim