İstanbul Kadıköy'de bir özel okulun sözleşmeye eklediği madde hukuka aykırı bulundu

İstanbul'daki bir özel okul, geçen yıl 14 bin lira olan yemek ücretini bu sene 80 bin liraya yükseltti. Okul yönetimi velilerin eleştirilerini önlemek için kayıt sözleşmesine 'okulu eleştiren velilerden tazminat talep edileceği ve öğrencinin kaydının silineceğini' belirten bir madde koydu.

Abone ol

Özel okul ücretlerindeki tartışmalar devam ediyor. Özellikle de eğitim ücreti haricinde istenen ek hizmet ücretleri velileri zorluyor.

Tavan artış oranı yüzde 65 olarak belirlendi ancak çoğu özel okulda yemek, kıyafet ve kırtasiye gibi ek hizmet ücretleri de eklenince fiyatlar yüz binlerce liraları buluyor.

Velilerin şikayeti artınca, Milli Eğitim Bakanlığı veli şikayetlerini değerlendirmeye aldı. Bakanlık, özel okul kayıt sözleşmesi dışında ek ücret tespit edilirse öncelikle asgari ücretin 5 katı, ikinci kez tekrarında 25 katı, üçüncü kez tekrarı halinde ise kurum kapatmaya varan kademeli ceza sistemini uygulanacağını hatırlattı.

''ÖĞRENCİNİN KAYDINI SİLERİZ''
Özel okul ücretlerindeki artışın en çok olduğu illerden biri de İstanbul.

NTV'nin haberine göre; Kadıköy'de bulunan bir özel okul, yemek, kırtasiye gibi ek kalemlerde yaptığı fahiş fiyat yükselişiyle velilerin tepkisini çekti.

14 bin lira olan yemek ücretini bu yıl 80 bin lira olarak açıklayan okul yönetimi, tepkilerin önüne geçebilmek için "öğrenci kayıt sözleşmesine" bir madde ekledi.

Bu maddeye göre okul aleyhine beyanlarda ve faaliyetlerde bulunan velilere uyarı yapılıyor. Böyle bir durumda öğrencinin kaydının silineceği ve veliden tazminat alınacağı belirtiliyor.

''MESLEK HAYATIMDA İLK KEZ BÖYLE BİR ŞEY GÖRÜYORUM''
Eğitim Uzmanı Sadık Gültekin, ''Benim meslekteki 36.yılım, 36 yıldır ilk kez böyle bir maddeyle karşılaştım. Ben böyle madde görsem tedirgin olurum, demek ki bunun altında bir şeyler var diye. Kayıt aşamasında velinin böyle bir şeyle karşılaşması bence hoş bir manzara değil. Niye sözleşmeye böyle bir madde konur ki, sen işini iyi yap ki böyle bir şeye gerek kalmasın.'' açıklamasında bulundu. 

Uzmanlar ise sözleşmedeki maddeyi hukuka aykırı buldu.

Avukat Sariye Yeşil, ''Okulun koymuş olduğu madde hem kişilerin özgürlük haklarını sınırlıyor hem de eğitim haklarını. Anayasanın size vermiş olduğu haklara aykırı bir hüküm çıkmış, borçlar kanuna aykırı bir hüküm. Dolayısıyla velilerimiz bu maddenin imzalatılması ve dayatılması konusunda hukuk yollarına başvurabilirler. Her özel okulda kayıt yaparken sözleşme metin vardır. Bu metin hiçbir zaman kişilerin hak hürriyet ve özgürlüğünün anayasal özgürlüğünü kısıtlayıcı olamaz'' dedi. 

Yeşil, bir özel okulun eleştiri dolayısıyla öğrenci kaydı silmesinin tazminat hakkı doğuracağını belirtti.

MEB'den yakın takip: Kapatmaya varan cezalar uygulanacak Eğitim Bekçi alımı başvurusu bitti mi, son gün ne zaman? Eğitim MEB EKYS geç başvuru saat kaça kadar nasıl yapılıyor? Eğitim AÖF sınav sonuçları açıklandı! Eğitim