DGS soru ve cevap anahtarı yayımlandı: 2024 DGS puan hesaplama nasıl yapılır?

Dikey Geçiş Sınavı tamamlandı. Sınav sonrasında ÖSYM, DGS sınav soru cevap kitapçığını adayların erişimine açtı. Sınava giren adaylar, 2024 DGS puan hesaplama nasıl yapılır araştırmaya başladı. Peki, DGS sonuçları ne zaman açıklanacak?

Abone ol

ÖSYM tarafından düzenlenen Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sona erdi.  2 yıllık üniversite eğitimlerini 4 yıla tamamlamak isteyenler bu sabah zorlu bir sınava girdi. Dört yanlışın bir doğruyu götürdüğü sınavda adayların ham puanları hesaplanacak. Sonrasında devreye Ön lisans başarı puanı girecek. Peki, DGS puan hesaplama nasıl yapılır? 

DGS SORU CEVAP KİTAPÇIĞI ERİŞİME AÇILDI!

ÖSYM tarafından yapılan açıklamaya göre, 30 Haziran 2024 tarihinde uygulanan 2024 Dikey Geçiş Sınavı’nın (2024-DGS) Temel Soru Kitapçığı ile Cevap Anahtarı’nın %10’u aşağıdaki bağlantıda erişime açıldı.

Sınava başvuran adaylar, Temel Soru Kitapçığı diziliminde verilen sınav sorularının tamamına 30 Haziran 2024 tarihinde saat 13.40'dan itibaren ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numarası ve aday şifresiyle 10 gün süreyle erişebilecektir. Temel Soru Kitapçığı’nın görüntüleme süreci 10 Temmuz 2024 tarihi saat 23.59’da sona erecektir.

2024-DGS Temel Soru Kitapçığı ve Cevap Anahtarı (% 10)

DGS PUAN HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

2024 DGS sonuçları 14 Ağustos'ta açıklanacak.  DGS puanı hesaplanırken önce standart puanlar hesaplanacak. Bunun için sınavın sayısal ve sözel bölümleri için adayların testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak ham puanlar elde edilecek. 

Adayların, sayısal ve sözel bölümlerin her birinden aldıkları ham puanların ortalaması ve standart sapması ayrı ayrı hesaplanarak adayların ham puanları, ortalaması 50, standart sapması 10 olan standart puanlara dönüştürülecek. Böylece adaylar için Sayısal Standart Puan ve Sözel Standart Puan
hesaplanacak.

ÖN LİSANS BAŞARI PUANI

2024-DGS’ye başvuran adaylardan her biri için ön lisans öğrenimindeki akademik ortalama göz önünde
tutularak bir Ön Lisans Başarı Puanı (ÖBP) hesaplanacak. Ön lisans akademik not ortalamaları (en yükseği 100, en düşüğü 50 olarak değerlendirilerek) 0,8 ile çarpılarak Ön Lisans Başarı Puanına (ÖBP) dönüştürülecektir. Böylece, 50 olan en düşük notun ÖBP değeri 40 olacak, en yüksek 100 olan notun da ÖBP değeri 80 olacak.

DGS PUANININ HESAPLANMASI

Adayların testlerden almış olduğu puanlardan hesaplanan sayısal ve sözel standart puanlar ve ön lisans başarı puanları (ÖBP) kullanılarak adayların yerleştirmede esas alınacak DGS puanları hesaplanacak. 

DGS puanını oluşturacak olan sayısal ve sözel standart puanlar ile Ön Lisans Başarı Puanının ağırlıklarını
belirleyen katsayılar, Tablo-A’da yer almaktadır. Her aday için puanlar, tablodaki katsayılar ile çarpılarak
toplanacak ve bulunacak toplam, adayın ilgili DGS puanını oluşturacak.

DGS sonuçları ne zaman açıklanacak? 2024 Dikey Geçiş Sınav soru cevap anahtarı yayımlandı mı? Eğitim DGS saat kaçta başlıyor, kaçta bitiyor? DGS'de kalem, silgi verilecek mi? Eğitim LGS'den tam puan alan öğrenciler sırlarını paylaştı Eğitim Mardinli LGS birincisi Civan: Planlı ve programlı çalışıp, okulumu ve ailemi gururlandırdım Eğitim