Zelenski'den sürpriz hamle: Joe Biden ile görüşecek

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Başkan Joe Biden ile görüşmek ve birtakım temaslarda bulunmak üzere ABD'ye gitti. Savaş başladığından bu yana ilk kez yurt dışı ziyareti gerçekleştiren Zelenskiy, Ukrayna'nın istikrarını ve savunma kapasitesini güçlendirmek amacında olunduğunu söyledi.

Abone ol

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ABD'de gittiği haberini Twitter hesabından verdi. Zelenskiy, "Ukrayna'nın istikrarını ve savunma kapasitesini güçlendirmek için ABD'ye gittim. Özellikle Başkan Joe Biden ile Ukrayna ve ABD arasındaki iş birliğini görüşeceğiz. Ayrıca Kongre'de konuşacağım ve bir dizi ikili görüşme yapacağım." ifadelerini kullandı.

Zelenskiy’nin bu ziyareti ABD medyası'nda günler öncesinden yer almıştı.

Rusya'nın geçtiğimiz aylarda ilan ettiği ek seferberlik sonrası 200 bin kişilik bir ordu topladığı ve yeni yılda Ukrayna'ya büyük bir saldırı düzenleyeceği konuşulurken, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski de temaslarını sıklaştırdı.

SAVAŞIN BAŞLAMASINDAN BU YANA BİR İLK
Rusya-Ukrayna savaşının başlamasından bu yana ilk kez yurt dışı ziyareti yapan Zelenskiy'nin ABD temaslarının şöyle olması bekleniyor:

ÖZEL OTURUM
ABD'de Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Salı günü gönderdiği mektupla Kongre üyelerini Çarşamba gecesi yapılacak oturuma çağırdı.
Pelosi mektubunda, “Demokrasiye odaklanacağımız bu özel oturumda yer alın” dedi ancak daha fazla ayrıntı vermedi.

'ÖNEMLİ BİR MESAJ OLACAK'
Zelenski, düzenli olarak başkent Kiev'de yabancı liderleri ağırlıyor. Ukrayna lideri, sık sık Kiev’deki ofisinden dünya liderleri ile video ya da telefon görüşmeleri de gerçekleştiriyor.

ABD'NİN ASKERİ YARDIMLARI
ABD, 20 Kasım tarihine kadar, doğrudan askeri destek için 18,5 milyar Dolar taahhüt etti. Bu, Ukrayna’ya askeri yardımda bulunan diğer herhangi bir ülkeden çok daha fazlası anlamına geliyor.

Aylık savunma harcamalarının yaklaşık 5 milyar dolar civarında olduğunu belirten Zelenski ise daha fazla ödenek talep etti.

Son zamanlarda ABD medyasında, Biden yönetiminin Rus saldırılarından korunması amacıyla Ukrayna’ya patriot füzeleri tedarik edeceği yönünde bazı Haberler yer aldı.

KREMLİN İÇİN BÜYÜK BİR BAŞ AĞRISINA DÖNÜŞTÜ
Öte yandan Batı medyası Zelenski'nin son dönemde attığı adımların Kremlin için büyük bir başağrısına döndüğünü iddia ediyor.

Geçtiğimiz hafta cephe hattının belki de en tehlikeli yerlerindeki askeri birliklerini ziyaret eden Zelenski'nin gerçek bir cesaret ve liderlik gösterisi yaptığını belirten The Telegraph gazetesi Putin'in Moskova'dan ayrılmadığını yazdı.

Zelenski'nin ABD ziyaretinin bu tabloda daha da etkili olacağı düşünülüyor.

'İstifa etsin' diyenleri ti'ye aldı Dünya Plastik kullanımına kısıtlama geldi Dünya Kızların üniversiteye gitmesi yasaklandı  Dünya Rusya'da patlama: 3 ölü Dünya