Yunanistan'da seçmenler bir ay sonra genel seçim için tekrar sandık başında
Yunanistan'da genel seçimler için oy kullanma işlemi devam ediyor. Sandık başına giden seçmenler 26 siyasi parti, 4 parti ittifakı ve 2 bağımsız aday arasında tercih yapacak. Sandıkların kapanmasıyla sandık çıkış anketleri de yayınlanabilecek. Ülkede seçmen kütüğüne kayıtlı 9 milyon 813 bin 595 seçmen bulunuyor.
AA muhabirine konuşan sandık görevlisi Vasilis Kritikos, günün ilk saatlerinde seçime katılım oranının 21 Mayıs'taki genel seçime oranla düşük olduğunu aktardı.
Kritikos, "İlk 3 saatte katılım bir hayli azdı. İlerleyen saatlerde katılım oranının artmasını ve daha çok kişinin sandığa gelmesini umuyorum. Yaz tatilinin başlamış olması da katılımın düşük olmasında etkili olabilir." diye konuştu.
21 Mayıs'taki genel seçim sonuçlarının sürpriz olduğunu, anket firmalarının büyük oranda yanıldığını kaydeden Kritikos, özellikle seçim yarışında geride kalan partilerin seçmenlerinin yaşadıkları hayal kırıklığı nedeniyle de sandığa gelmediğini ifade etti.
Kritikos, "Bu durum, ilk seçimde kaybeden partilerin seçmenlerini etkilerse, sonuç bu partiler için daha kötü olacaktır." dedi.
BİRİNCİ PARTİYE FAZLADAN MİLLETVEKİLİ
Yunanistan'da ilk kez bu yıl uygulanan seçim sistemine göre, genel seçim sonucu hükümet kurulamaması halinde, seçmenler ikinci kez sandığa gidiyor.
Sandığa ikinci kez gidildiğinde, birinci olan partiye, en az yüzde 25 oy almak kaydıyla, aldığı oy oranına göre 300 sandalyelik mecliste fazladan 20 ila 50 milletvekilliği veriliyor.
SEÇİMLERİN İLK TURUNDA NE OLMUŞTU?
21 Mayıs'ta yapılan genel seçime katılım oranı yüzde 61,10 olmuştu.
Merkez sağda yer alan ve son dört yıldır tek başına iktidarda olan Yeni Demokrasi Partisi aldığı yüzde 40,79'luk oy ile 300 sandalyelik meclise 146 milletvekili göndermiş ancak tek başına iktidara gelmek için gerekli 151 milletvekili sayısına ulaşamamıştı.
Yeni Demokrasi Partisi'ni 2019-2023 döneminin ana muhalefet partisi Radikal Sol İttifak (SYRIZA), yüzde 20,07'lik oy ve 71 milletvekiliyle takip etmişti.
Onlarca yıldır Yeni Demokrasi'nin bir numaralı rakibi olan ancak ekonomik kriz sürecinde oy oranı gerileyen merkez soldaki Panhelenik Sosyalist Hareket (PASOK) ise kaybettiği gücünü kısmen toplayarak yüzde 11,46'lık oy ve 41 milletvekiliyle üçüncü sıraya yerleşmişti.
Yunanistan Parlamentosunun kemikleşmiş partilerinden Yunanistan Komünist Partisi (KKE) yüzde 7,23 oy ve 26 milletvekili, aşırı sağcı tutumuyla bilinen Yunan Çözümü Partisi ise yüzde 4,45 oy ve 16 milletvekiliyle parlamentoda temsil hakkını kazanmıştı.
Yüzde 3'lük seçim barajını aşarak parlamentoya girmeye hak kazanan parti sayısı 5 olmuştu.
21 Mayıs'taki genel seçimde hiçbir parti tek başına iktidara gelecek oy oranına ulaşamayınca, partilerin koalisyon seçeneğine de yanaşmaması nedeniyle 25 Haziran'da tekrar sandığa gidileceği duyurulmuştu.
SİYASİLER OYLARINI KULLANDI
Merkez sağda yer alan ve son dört yıldır tek başına iktidar olan Yeni Demokrasi Partisinin lideri ve eski Başbakan Kiryakos Miçotakis, oyunu başkent Atina'nın Kifisia semtinde kullanırken, "Ülkemizin, dört yıllık perspektifle istikrarlı ve verimli bir hükümete kavuşması için birkaç hafta içinde tekrar oy kullanıyoruz." diye konuştu.
Seçmenlere sandığa gitmeleri için çağrıda bulunan Miçotakis, seçime katılım oranının, yüzde 61,10 olduğu 21 Mayıs'taki genel seçimlere göre yüksek olması umudunu dile getirdi.
Miçotakis açıklama yaparken kimliği henüz belirlenemeyen bir kişi "Mültecilere destek olun" yazılı pankart açtı.
Radikal Sol İttifakın (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras ise seçim sistemi gereğince sandıktan çıkacak birinci partiye fazladan 50 milletvekilliği verilmesi nedeniyle bugünkü seçimin kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.
Çipras, "Yarın kontrolsüz bir hükümet mi yoksa demokrasi ve siyasi sistemimizde denge mi olacağına karar veriyoruz." dedi.
Merkez solda yer alan Panhelenik Sosyalist Hareketin (PASOK) lideri Nikos Andrulakis de etkili muhalefet için seçmenlerden partisine destek istedi.
Yunanistan Komünist Partisi (KKE) lideri Dimitris Kuçumbas da seçmenlere sandığa gitmesi için çağrıda bulunarak, mecliste güçlü, halkçı ve mücadeleci bir muhalefet bulunması için destek talep etti.