Türkiye'nin doğalgaz sevinci yabancı basının gündeminde

Zonguldak Filyos'ta düzenlenen Karadeniz Doğal Gazını Devreye Alma Töreni'ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın konutlara ücretsiz doğalgaz verileceği müjdesinin verilmesinin ardından uluslararası basında gündem oldu. Yabancı basın, haberlerinde "Türkiye enerji alanında bağımsızlığını artırıyor", "Türkiye dışa bağımlılığını azaltıyor" başlıklarıyla okuyucularına sundu.

Abone ol

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Zonguldak Filyos'ta düzenlenen tarihi Karadeniz Doğal Gazını Devreye Alma Töreni'ne katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan katılmış olduğu törende doğal gaz müjdelerini duyurdu.

Erdoğan, Türkiye'yi sevindiren haberleri ''1 ay boyunca Türkiye'nin tamamındaki konutlarda doğal gaz tüketiminden ücret almayacağız. Vatandaşlarımızın evlerindeki mutfaklarında ve sıcak su tüketiminde kullandıkları doğal gazı bir yıl süreyle ücretsiz veriyoruz'' ifadeleri ile verdi.

Söz konusu tören ve Erdoğan'ın verdiği mesajlar, uluslararası basında yer aldı.

REUTERS: ERDOĞAN SÖZÜNÜ VERDİ
Londra merkezli Reuters, söz konusu haberinde "Erdoğan, Karadeniz'e ilk saha sevkiyatından sonra ücretsiz gaz sundu." ifadelerini kullanarak şunları yazdı:

Erdoğan, Karadeniz'de keşfedilen rezervden karadaki santrale ilk doğalgaz sevkiyatını başlattı. 14 Mayıs seçimlerinden önce hane halkı için ücretsiz doğalgaz sağlama sözü verdi. Hükümet, büyük enerji ve altyapı projelerini sergiledi. Erdoğan, tüm hanelerin tüketimi için sınırsız doğalgazın önümüzdeki ay ücretsiz olacağını söyledi

MIDDLE EAST EYE: TÜRKİYE, ENERJİ BAĞIMSIZLIĞINI ARTIRIYOR
İngiltere merkezli Middle East Eye, Karadeniz Türk doğalgazı haberini "Erdoğan yerleşim bölgelerine ücretsiz Karadeniz gazı sundu" manşeti ile okuyucularına sundu.

Söz konusu haberde, Türkiye'nin enerji sektöründeki bağımsızlığını gaz rezervleriyle artırdığına vurgu yapılırken Erdoğan'ın konutlara ücretsiz gaz dağıtım müjdelerine ilişkin ifadelerine yer verildi:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bayram dolayısıyla hanelerde tüketilen doğalgazın bir ay boyunca ücretsiz verileceğini ve hane başına 625 lira tasarruf edileceğini söyledi. Konut mutfak ve banyolarındaki gaz tüketiminin de bir yıl boyunca ücretsiz olacağını ve ayda yaklaşık 25 metreküp dağıtılacağını söyledi. Hesaplamalar, 125 lira tasarruf yapılacağını gösteriyor.

 

RFI: ERDOĞAN, İLK DOĞALGAZ SEVKİYATINI BAŞLATTI
Fransa merkezli Rfi, haberini "Erdoğan, Karadeniz'den ilk doğalgaz sevkiyatını başlattı" başlığı ile okurlarına sundu.

Haberde Erdoğan'ın "Türkiye'nin enerji bağımsızlığına giden yolda tarihi bir adımdan" söz ettiği aktarılarak "Tam kapasiteye ulaştığımızda ülkemizin gaz ihtiyacının yüzde 30'unu Karadeniz rezervleri sayesinde karşılayacağız." ifadesine yer verildi.

BLOOMBERG: TÜRKİYE, AVRUPA'YA İHRACI UMUYOR
ABD merkezli Bloomberg, haberinde Erdoğan'ın konutlara bir yıl boyunca doğalgaz faturalarında uygulanacak olan indirim sözünü vurguladı.

Söz konusu haberde şu ifadelere yer verildi:

Ücretsiz olacak miktar her hane için aylık 25 metreküp. Yerli gaz, gelecek ay hanelere ulaşacak. Türkiye Petrolleri, gelecekte bu hacmin bir kısmını Avrupa'ya ihraç etmeyi umuyor. Gerekirse iç piyasaya da öncelik verecek.

 

XINHUA: TÜRKİYE, ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTMAYI AMAÇLIYOR
Çin resmi haber ajansı Xinhua, haberinde "Türkiye, ülkenin enerjide dışa bağımlılığını azaltmayı amaçlayan amiral gemisi projesi kapsamında perşembe günü Karadeniz sahasından doğalgaz sevkiyatına başladı." ifadelerini kullandı.

Sahada başlangıç aşamasında günde 10 milyon metreküp doğalgaz üreteceği, ikinci aşamada ise 2028 yılı civarında 40 milyon metreküpe çıkmasının beklendiği ifade edildi.

HANDELSBLATT: HALKA ÜCRETSİZ DOĞALGAZ
Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt, Erdoğan'ın halka ücretsiz doğalgaz arzını duyurduğu haberi "Erdoğan, perşembe günü doğalgaz santralinin açılış töreninde yaptığı konuşmada, önümüzdeki ay tüm haneler için sınırsız miktar olacağını söyledi. Bundan sonra gaz, ayda 25 metreküp tüketime kadar ücretsiz olacak." ifadeleri ile verdi.

Yolcu uçağının motoru alev aldı Dünya Fransa'da acil serviste 3 gün yer bulamayan hasta öldü Dünya Sudan'da mahsur kaldılar Dünya Son dakika: Türkiye, Sudan için harekete geçti! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 'savaşı bitirin' çağrısı Dünya