Trump’a resmi işlemlerde dokunulmazlık
ABD Yüksek Mahkemesi, başkanların resmi işlemlerde “mutlak dokunulmazlığı” olduğuna, ancak özel işlemlerden yargılanabileceğine kararına vardı. “Seçim sonuçlarını etkileme suçundan yargılanan Donald Trump kararı, “büyük bir zafer” olarak niteledi.
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Yüksek Mahkemesi, eski başkan Donald Trump’a kısmi dokunulmazlık sağlayan bir karara imza attı. Mahkemenin oy çokluğuyla aldığı karar, Trump’ın mevcut Başkan Joe Biden’a karşı aday olduğu seçimler öncesinde alındı.
Yüksek Mahkeme, başkanın görevde olduğu sürece yaptığı resmi işlemlerde dokunulmaz olduğuna hükmüne vardı. ABD başkanlarının resmi işlemlerde “mutlak dokunulmazlık” hakkına sahip olduğuna karar veren Mahkeme, aynı zamanda eski başkanların özel sıfatla gerçekleştirdikleri eylemler için kovuşturmadan muafiyet hakkına sahip olmadıklarına da hükmetti.
Yüksek Mahkeme kararının ardından Trump’ın yargılandığı davalarda hangi eylemlerinin “resmi işlem” olduğunun tespit edilmesi gerekecek.
TRUMP “ZAFER”, BİDEN “KORKUNÇ BİR KÖTÜLÜK” DEDİ
Trump’ın karara ilk tepkisi “Anayasamız ve demokrasimiz için büyük bir zafer. Amerikalı olmaktan gurur duyuyorum” açıklaması oldu. Biden ise karara tepki gösterdi, kararın hukukun üstünlüğünü sarstığını ve Amerika'ya “korkunç bir kötülük” ve "tehlikeli bir emsal" anlamına geldiğini söyledi. Biden ayrıca kararın “tehlikeli bir emsal oluşturabileceği” uyarısı yaptı.
Biden, Yüksek Mahkemenin hükmüne karşı artık Amerikan halkının, Trump'ın 6 Ocak'taki rolü konusunda karar vermesi gerektiğine dikkat çekerek, “Amerikan halkının, Trump'ın gücünü korumak için şiddete başvurmasının kabul edilebilir olup olmadığına, başkanlık için Trump’a güvenmek isteyip istemediğine karar vermesi gerekiyor" dedi.
BAŞKANLIK SEÇİMLERİNE MÜDAHALE İDDİASI
ABD Yüksek Mahkemesi, dün, hakkındaki 6 Ocak Kongre baskınındaki rolü ve 2020 Başkanlık seçimlerine müdahale iddiaları için eski Başkan Trump'ın "bazı konularda dokunulmazlığı" bulunduğuna hükmetmişti.
Mahkeme, 3'e karşı 6 oyla, eski Başkan'ın resmi eylemleri nedeniyle kovuşturmaya karşı dokunulmazlık hakkına sahip olduğuna ancak bu dokunulmazlığın, özel davranışları için geçerli olmadığına karar vermişti.
Mahkemenin kararı, Trump'ın ilgili suçlamaların hangilerinden muaf olup olmayacağının belirlenmesi için düzenlenmesi gerekecek ek brifing ve duruşmalarla yargılama tarihini uzun süre erteleyeceği yorumlarına neden olmuştu.
6 Ocak Kongre baskınındaki rolü ve 2020 Başkanlık seçimlerine müdahale suçlamalarıyla hakkında dava açılan Trump, görevdeyken işlediği eylemlerin "Başkanlık dokunulmazlığı" kapsamına girdiğini savunarak davanın iptali için Yüksek Mahkeme'ye başvurmuştu.
Trump, 2020 seçimlerinde “sonuçları etkileme girişimi” ile yargılanıyor. Yüksek Mahkeme’nin dokunulmazlık kararı ile bu davanın uzaması ve böylece Trump’ın 5 Kasım’da yapılacak seçimler öncesinde önemli bir hukuki engelin kalkması bekleniyor.