SON DAKİKA! NATO 'yakınsınız' dedi Zelensky savaş bitmeden olmayacağını anladı

Son dakika haberleri... Rusya ile savaşta olan Ukrayna'nın Başbakanı Zelensky NATO Liderler Zirvesi'nde açıklamalarda bulundu. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile basın karşısına çıkan Zelensky, "AB ve NATO'ya üyelik için reformları sürdürüyoruz" derken savaş devam ettiği mühletçe NATO'ya üyeliğin mümkün olmadığının farkında oldukları mesajını verdi. Stoltenberg ise "Ukrayna, NATO'ya her zamankinden daha yakın" ifadelerini kullandı.

Abone ol

Son dakika haberleri... Rusya ile savaşta olan Ukrayna'nın Başbakanı Zelensky NATO Liderler Zirvesi'nde açıklamalarda bulundu.

Zirvenin 2. gününde Stoltenberg ile ortak basın toplantısı düzenleyen Zelensky önemli mesajlar verdi.

"UKRAYNA, NATO’YA HER ZAMANKİNDEN DAHA YAKIN"

İlk olarak söz alan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
"Ukrayna, NATO’ya her zamankinden daha yakın. Müttefiklerimiz şartların yerine getirildiği konusunda mutabık kaldığında Ukrayna NATO’ya üyelik için davet edilecektir. İşte bu Ukrayna’nın NATO üyeliği yolu konusunda çok net bir mesaj vermektedir. Bu savaş sona erdiğinde güvenilir bir güvenlik ortamı gerçekleştirilmesi gerekiyor Ukrayna için. Çünkü tarihin tekerrür etmesini engellememiz gerekiyor. Bu sebeple birçok müttefikimizin uzun vadeli güvenlik desteği sağlamak konusunda anlaştığını duyurmaktan mutluluk duyuyorum. Tüm bu adımlar savaş sona erdikten sonra Rusya’nın olası saldırganlığına karşı Ukrayna’yı koruyacaktır. Tabii ki NATO’nun şimdiye kadar gerçekleştirmiş olduğu desteği de güçlendirecektir.

"YENİ BİR SAYFA AÇIYORUZ"

Vilnius’ta verilen kararlar NATO ve Ukrayna arasındaki ilişkide yeni bir sayfa açıyor. Bugün eşit statüde bir araya geliyoruz ve müttefikler olarak bir araya geleceğimiz günü sabırsızlıkla bekliyorum.

"MOSKOVA’NIN BİR TASARRUFU OLAMAZ"

Moskova’nın kimin NATO üyesi olup olmayacağı konusunda herhangi bir tasarrufu olamaz. Rusya zaten NATO’nun her türlü genişlemesine karşı. NATO müttefikleri ve Ukrayna, Ukrayna’nın üyeliği konusunda mutabık kalırlarsa Moskova’nın burada söyleyebileceği bir söz yok. Şimdi Ukrayna’yı üyeliğe daha yakın hale getiriyoruz bugün aldığımız kararla çok güçlü ve dayanışma içerisinde birleşik bir şekilde bir mesaj veriyoruz. Ve şunu da biliyoruz Moskova zaten bunu protesto edecek. Ama Ukrayna’nın kendi yolunu seçme hakkı her zaman var. Moskova buna karar verecek değil."

"ÜYELİK İÇİN REFORMLARIMIZI SÜRDÜRÜYORUZ"

Zelensky'nin açıklamasından satır başları ise şu şekilde:

"Ukrayna'nın NATO üyeliği ile ilgili beklentilerimizi konuştuk. Birlikte uzun bir yola girdik. Askerlerimizin artık iyi bir tecrübesi var, bize verilen silahları kullanabildiğimizi gösterdik. Ukrayna bu süreçte AB ile entegrasyonunu ortaya koydu. Bu zirvenin askerlerimiz, vatandaşlarımız için güvenliğimiz için önemli olduğunu vurgulamak istiyorum.

ZELENSKY: SAVAŞ DEVEM ETTİĞİ SÜRECE KATILAMAYACAĞIMIZIN FARKINDAYIZ

AB üyeliği için olduğu gibi NATO üyeliği için de reformlarımızı sürdürüyoruz. Zirvenin sonuçlarının iyi olduğunu söyleyebiliriz ancak bir davet de alırsak daha iyi olacaktır. Savaş devem ettiği sürece NATO'ya katılamayacağımızın farkındayız ve bunu anlayışla karşılıyoruz.

"HARİKA BİR DESTEK GÖRÜYORUZ"

Bugün bu garantiler, G7 ülkeleri tarafından da onaylanabilir. Bunun üzerine de çalışıyoruz. Bu zirvenin sonuçları güzel ancak üyelik daveti de alırsak ideal olur.

Henüz NATO'da değiliz ancak şimdiden harika bir destek görüyoruz. Bu nedenle sizlere teşekkür etmek istiyorum. AB ve NATO'ya üyelik için reformları sürdürüyoruz.

"BAZI KİŞİLER ÜYELİĞİMİZDEN KORKUYOR, BU ANLAŞILABİLİR BİR ŞEY"

Ortaklar bize silahlarla yardımcı oluyor. Bunu anlıyoruz. Bazı kişiler üyeliğimizden korkuyor. Çünkü kimse dünya savaşı istemiyor. Bu mantıklı ve anlaşılabilir bir şey. Ukrayna şuan savaşıyor ve savaş sürdüğü sürece NATO'ya üye olamayacağımızı biliyoruz. Ancak verilen sinyaller önemli.

Güvenlik garantileri hakkında şunu söylemek istiyorum. Bunlar yan sonuçlar değil. Müttefiklerimizden gerçek sözler aldık. Bu da ilk yasal belge anlamına gelecek. Sonrasında da Ukrayna ikili belgeler de imzalayacak her garantör ile birlikte."

RUSYA'DAN TEPKİ

Kremlin Sözcüsü Peskov bugün yaptığı açıklamada, NATO'nun Ukrayna'ya güvenlik garantisi vermesinin yanlış olduğunu, "potansiyel olarak çok tehlikeli" olduğunu ve bunun Rusya'nın kendi güvenliğini ihlal edeceğini söyledi.

Rusya'dan 3. dünya savaşı vurgusu! Dünya Kur'an-ı Kerim'e yapılan saldırılar BM İnsan Hakları Konseyi'nde oylandı! Dünya Zelenskiy'nin yalnızlığı Dünya Dünyanın en büyük LED küresi MSG Sphere görenleri büyülüyor! Dünya