Sahra Çölü'nde 50 yıldır yaşanmayan sel gerçekleşti: Bir yıldan uzun sürede yağacak yağmur iki günde yağdı

Fas'ın güneydoğusunda yer alan Sahra Çölü'nde 50 yıldan bu yana ilk kez sel yaşandı. Ortaya dikkat çeken fotoğraflar çıkarken, Fas Meteoroloji Kurumu'ndan Hüseyin Youabeb, "Bu kadar kısa sürede bu kadar çok yağış alalı 30 ila 50 yıl oldu" sözlerini kullandı.

Abone ol

Fas'ın güneydoğusunda dünyanın en büyük sıcak çölü konumunda olan Sahra Çölü, yarım asır sonra bir ilki yaşadı. 50 yıldan bu yana ilk kez yaşanan sel, dikkat çeken fotoğraflar ortaya çıkarttı.

YILLIK ORTALAMALARI GEÇTİ

İki gün süren yoğun yağışlar nadir görülen bir su baskınına yol açtı ve yıllık ortalamaları geçti. Kuzey, orta ve batı Afrika'da 10 ülkeye yayılan ve dünyanın en büyük sıcak çölü olan Sahra Çölü, 50 yılın ardından ilk defa bu kadar yağmurla karşılaştı.

normalde bir yıldan uzun sürede düşen yağış, iki gün içinde yağdı.

"30 İLA 50 YIL OLMUŞTU"

Fas Meteoroloji Kurumu'ndan Hüseyin Youabeb, "Bu kadar kısa sürede bu kadar çok yağış alalı 30 ila 50 yıl oldu" ifadelerini kullandı.

BÖLGEDEKİ HAVA DURUMU DEĞİŞEBİLİR

Güneydoğu Fas, dünyanın en kurak yeri olarak bilinirken, Başkent Rabat'ın 450 kilometre güneyindeki Tagounite köyünde 24 saat içinde 100 milimetreden fazla yağış kayıtlara geçti.

Uzmanlar, Sahra Çölü'ndeki yoğun yağışların önümüzdeki aylarda bölgedeki hava durumunu değiştirebileceğini belirtti.

50 YILDIR KURU OLAN GÖL YATAĞI DOLMAYA BAŞLADI

Meteoroloji uzmanları bu tür nadir yağışlara ekstratropikal fırtına adını veriyor. Fas Meteoroloji Kurumu Associated Press Haber ajansına yaptığı açıklamada hava daha çok nem tuttuğu için buharlaşmayı teşvik ettiğini ve bunun da daha çok fırtınaya yol açtığını belirtti.

Nasa'dan gelen uydu görüntüleri ise Zagora kasabası ve Tata şehri arasında, 50 yıldır kuru olan bir göl yatağının dolmaya başladığını gösteriyor. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) ise, dünyadaki su döngüleri daha sık değişmeye başladığını belirtiyor.

"BÜYÜYEN BİR SORUNLA KARŞI KARŞIYAYIZ"

WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo düzenlediği basın toplantısında "Artan sıcaklıkların bir sonucu olarak, hidrolojik döngü hızlandı. Aynı zamanda daha öngörülemez hale geldi. Ya çok az ya da çok fazla su yüzünden büyüyen bir sorunla karşı karşıyayız" dedi.

Küresel ısınma yüzünden, aşırı hava olayları daha sık görülürken, bilim insanları benzer fırtınaların gelecekte Sahra Çölü'nde yeniden yaşanabileceğini söylüyor.

Uluslararası Şahin ve Avcılık Fuarı Tamamlandı Gündem Nobel Ekonomi Ödülü bir Türk'e Dünya Katil İsrail Mülteci Kampı'na saldırdı Dünya Hizbullah'tan İsrail'de askeri üsse saldırı Dünya