Polonya'nın başkentinde Yahudilerin Nazi Almanlarına karşı ilk ayaklanmalarının 80'inci anma törenine katılan Alman Cumhurbaşkanı Steinmeier, af diledi

Polonya'nın başkentinde, Varşova Gettosu Ayaklanması'nın 80'inci yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen törene bu yıl Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier de katıldı. Yahudilerin, Nazi Almanlarının zulümlerine karşı gerçekleştirdikleri ilk ayaklanma olarak tarihe geçen direnişçilerin anıldığı törende Steinmeier, "Bugün karşınızdayım ve burada Almanlar tarafından işlenen suçlar için affınıza sığınıyorum." dedi.

Abone ol

19 Nisan günü Polonya'da Varşova Gettosu Ayaklanması'nın 80'inci yıl dönümü anılıyor.

İkinci Dünya Savaşı döneminde Nazi Almanlara karşı Yahudilerin gerçekleştirdiği ilk ayaklanma olarak tarihe geçen ve diğer Yahudilere ayaklanmaları için örnek teşkil eden söz konusu ayaklanma, her yıl düzenli olarak kilise çanları ile sirenler eşliğinde anılmaya devam ediyor.

Her yıl olduğu gibi 80'inci yılında da Polonya'nın başkenti Varşova'da düzenlenen , "Varşova Gettosu Ayaklanması"nın 80'inci yılı kapsamında düzenlenen anma töreninde, bu yıl ilk defa bir Alman başkanı katıldı.

Söz konusu törene katılan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, kendisini törene davet eden Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda'ya teşekkürlerini sunarak konuşmasına başladı. Almanya Cumhurbaşkanı olarak bu törene katılmanın hem gerekli hem de çok zor olduğunu söyleyen Steinmeier, “Almanların burada işlediği korkunç suçlar beni derin bir utançla dolduruyor. Ama aynı zamanda bu anlaşmaya katılan ilk Alman Cumhurbaşkanı olarak şükran ve alçakgönüllülükle doluyum.” ifadelerini kullandı.

Varşova Gettosu Ayaklanması'na katılanları derin bir üzüntü ve yas ile andığını vurgulayan Steinmeier, “Burada haksızlığa, teröre ve cinayetlere karşı cesurca ayaklandılar. Cesaretleri savaş bölgesinin çok ötesine uzandı ve başkalarını cesaretlendirdi. Yaşananlar bir daha yaşanmasın diye bu hatırayı yaşatmak onların bize mirasıdır.” diye konuştu.

Steinmeier, Almanların işgal altındaki Polonya'nın başkenti Varşova'da işlediği suçların hafızalarda daha geniş yer edinmesi gerektiğinin altını çizerek, şöyle devam etti:

"Bugün burada olmak benim için çok önemli. Almanların sorumluluğumuzun ve misyonumuzun farkında olduğunu ve kabul ettiğimizi söylemek için buradayım. Almanya, Polonya'yı işgal ederek İkinci Dünya Savaşı'nı başlattı. Almanlar insanlığa karşı bu suçu titizlikle planladı ve işledi. Bugün karşınızdayım ve burada Almanlar tarafından işlenen suçlar için affınıza sığınıyorum. Polonya ve İsrail'deki birçok kişi, bu suçlara, kurşuna dizilen insanlara rağmen bize, Almanlara uzlaşma armağanını verdi. Bekleyemeyeceğimiz ve beklemeye hakkımız olmayan, tarif edilemeyecek kadar değerli bir hediye."

Putin kanser mi oldu? Dünya ABD açıkladı: NASA uydusu Dünya'ya düşebilir Dünya Kristersson'dan NATO açıklaması Dünya Paris, Avrupa'da aşırı sıcaklardan kaynaklı yaşlı ölümleri en yüksek kent oldu Dünya