NASA'dan uzayda bir ilk daha! Mars'ta bir insana 3 saat yetebilecek oksijen üretildi
NASA, Mars'ta oksijen üretmeyi başardı. Kurum'un Mars'ta 122 gram oksijen ürettiği duyuruldu. Bu oksijen bir insana 3 saat, bir köpeğe ise 10 saat yetebiliyor. İşte ayrıntılar...
Daha önce böylesi yapılmayan deneyde NASA'nın Perseverance gezgini Mars'ta 1 astronotun 3 saat boyunca hayatta kalmasına yetecek kadar oksijen üretti.
2 SENEDE ÜRETTİ
Mars'a ilk kez Şubat 2021'de inen gezici, elementi, 2 sene boyunca periyodik aralıklarla karbondioksiti dönüştürerek oksijen üreten Mars Yerinde Oksijen Kaynak Kullanımı Deneyi (MOXIE) cihazını kullanarak üretti.
UZAY ÇALIŞMALARININ MERKEZİNDE NEDEN MARS VAR?
NASA'ya göre , mikrodalga boyutundaki cihaz Kızıl Gezegene vardığından beri 4,3 ons (122 gram) oksijen üretti.
MARS'TA HAYAT KURMA ÜMİDİ
Bu, küçük bir köpeğin 10 saatte soluduğu nefese eşdeğer ve bilim insanlarına, bu yaşanmaz gezegende bir gün insan yaşamının sürdürülebileceği umudunu veriyor.
Washington'daki NASA Genel Merkezi Uzay Teknolojisi Misyon Direktörlüğü (STMD) teknoloji gösterileri direktörü Trudy Kortes , "Yerel kaynakları gelecekteki keşif misyonları için faydalı ürünlere dönüştürebilecek MOXIE gibi çığır açan bir teknolojiyi desteklemekten gurur duyuyoruz. Bu teknolojiyi gerçek dünya koşullarında kanıtlayarak, astronotların Kızıl Gezegen'de 'karadan geçindikleri' bir geleceğe bir adım daha yaklaştık." dedi
NASA'ya göre Mars'ta bol miktarda bulunan karbondioksit, ince atmosferinin yüzde 95'ini oluşturuyor.
MOXIE cihazı 16 deney boyunca az miktarda karbondioksiti hızlandırarak karbondioksitten oksijen atomlarını ayırdı, saflık analizlerini yaptı ve bunları bir kapsül içinde güvenli şekilde depolamayı başardı.
Arta kalan moleküller ise daha sonra karbon monoksit şeklinde uzaya yayıldı.
Bilim insanları oksijen çıkarma cihazlarının sadece gelecekte kurulacak insan kolonilerinin nefes alması için değil, aynı zamanda roket yakıtı yapmak için de yararlı olacağını dile getiriyor.