Macron'un freni patladı, dünya şaşkınlıkla seyrediyor: İşte yeni gelişmeler...

Fransa'da 17 yaşındaki bir sürücünün emniyet güçleri tarafından öldürülmesinin ardından çıkan protestolar sürüyor. Özel kuvvetlerin Macron tarafından devreye sokulduğu öğrenilirken, bazı ülkeler vatandaşlarını Fransa'ya gitmemesi yönünde uyardı. Fransız aydınların bir kısmı ise yaşananları iç savaş olarak değerlendirdi. İşte yeni gelişmeler...

Abone ol

17 yaşında Nahel M. isimli gencin bir polis tarafından öldürülmesi Fransa'da büyük bir isyan dalgasının fitilini ateşledi.

Protestolar 5.gününde de devam ederken Fransa İçişleri Bakanı Gerald Dermanin, pazar günü saat 03.00'e kadar ülke genelinde toplam 486 kişinin tutuklandığını açıkladı. Dün ise 719 gözaltı daha yaşandı.

Fransız makamları gösterilerin ülke genelinde devam ettiğini ancak şiddet seviyesinin düştüğünü iddia etse de Fransız sokaklarından gelen görüntüler bunun tersini söylüyor.

ÖZEL KUVVETLER DEVREDE

Fransız hükumeti, ülkedeki ayaklanmayı kontrol altında tutabilmek için 45 bin polis ve jandarmayı seferber etti. Telegraph gazetesinde yer alan bilgilere göre, alınan önlemlerin kapsamı genişletiliyor ve kuşatma altındaki polisi desteklemek için Fransa Özel Kuvvetleri saha iniyor.

ÖNLEMLER ARTTI

Uluslararası ajansların geçtiği bilgilere göre, polis özellikle turistlerin yoğun olduğu bölgelerde güvenlik önlemlerini üst seviyeye çıkarttı. Marsilya'da güvenliği desteklemek için, olay yerine zırhlı araçlar ve helikopterler gönderdi.

Ülkenin dört bir yanındaki yerel makamlar gösterilerin yasaklandığı duyurdu, toplu taşıma akşamları durduruldu ve bazı bölgelerde gece saatlerinde sokağa çıkma yasağı uygulandı.

BELEDİYE BAŞKANININ EVİNE SALDIRI

Başkent Paris'teki gösteriler sırasında protestocular yanan bir otomobili Paris'in L'Hay-les-Roses Belediye Başkanı Vincent Jeanbrun'un evine çarptı.

Vincent yaptığı açıklamada, "Dün akşam dehşet ve rezillikte dönüm noktasına gelindi. Evime saldırıldı ve ailem suikast girişimine uğradı. Cumhuriyeti koruma ve ona hizmet etme kararlılığım her zamankinden daha büyük. Geri adım atmayacağım” dedi.

Kendisi Belediye Başkanlığı Ofisi’nde bulunduğu sırada, kimliği belirsiz kişilerin otomobille evinin kapısını kırmaya, ardından da yakmaya çalıştığını anlatan Jeanbrun, bu saldırıda eşinin ve çocuklardan birinin yaralandığını belirtti.

BFMTV televizyonunun haberine göre, başsavcılık suikast girişimi ile ilgili soruşturma başlattı.

"ÜLKEDE YAŞANANLAR İÇ SAVAŞ"

Fransa'da aşırı sağcı yazar ve siyasetçi olan Eric Zemmour yaptığı açıklamada, "İç savaş, halk ve yetkililer arasında yaşanan çatışmadır. Şimdi bunu yaşıyoruz” diye konuştu.

Yaşananların sebebini, Fransa’nın göç politikasında gördüğünü dile getiren Zemmour, polise aşırı baskı yapıldığını belirterek, “Çatışmalara girmemeleri emredildi, çünkü bu can kayıplarına yol açabilir. Bu da kontrolsüz isyanlara yol açar” dedi.

Olaylara sebep olan gencin öldürülmesini haklı çıkarmak istemediğini dile getiren politikacı, gencin sicilinin kabarık olduğuna dikkat çekerek mahkemenin henüz genci vuran polisle ilgili kararını açıklamadığını kaydetti.

İRAN'DAN UYARI 

İran, devam eden olaylar ve şiddet eylemleri sebebiyle vatandaşlarına zorunlu olmadığı sürece Fransa'ya seyahat etmemeleri çağrısında bulundu.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, "Fransa'daki güvenlik sorunları nedeniyle bu ülkedeki vatandaşlarımızdan, gerekli olmadıkça sokağa çıkmamalarını ve çatışma bölgelerinden uzak durmalarını istiyoruz. İranlılar zorunlu olmadıkça bu ülkeye seyahat etmekten kaçınmalıdırlar." ifadelerini kullandı.

Ayrıca Fransa hükumetini sağ duyuya davet eden Kenani, şunları belirtti:

"Fransa hükümeti, insan onuru, ifade özgürlüğü ve barışçıl gösteri düzenleme hakkına dayalı ilkelere saygı duyarak halkıyla çatışmalara son vermelidir."

MACRON BÜYÜK BİR KRİZLE KARŞI KARŞIYA

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2018 yılının sonlarında Fransa'nın büyük bölümünü felç eden 'Sarı Yelekliler' protestolarından ve geçtiğimiz aylarda patlak veren 'emeklilik reformu' isyanının ardından liderliğinin en büyük krizlerinden birinin üstesinden gelmeye çalışıyor.

MACRON KONTROLÜ KAYBEDİYOR, DÜNYA ŞAŞKINLIKLA İZLİYOR

İngiliz Telegraph gazetesinde 'Fransa kendini parçalarken dünya şaşkınlıkla izliyor' başlıklı analizde, "MACRON, Fransa'nın kontrolünü kaybediyor. Binlerce tutuklama, yakılan okullar, kamu binaları, yağmalanan dükkanlar... " ifadeleri yer aldı.

Makalenin yazarı Anne Elisabeth Moutet, ülkede 5 gündür devam eden protestoların, çeyrek asırdan fazla süredir yönetimde olan 'korkak hükümetlerin' temel hukuk ve düzeni ihmal etmelerinin sonucu olduğu yönünde yükselen bir düşünce olduğuna dikkat çekti.

Wagner lideri hayalete dönüştü Dünya Fransa'daki olaylar Türkiye'de de yaşanabilir iddialarına AK Parti'den yanıt Dünya Zelenskiy, AB'ye Rusya'ya karşı yeni yaptırım paketi çağrısı yaptı Dünya Hollanda Kralı Willem Alexander, ülkesinin kölelikteki rolü sebebiyle törende özür diledi Dünya