Kunduzlardan Çek Cumhuriyeti hükümetine sürpriz! 7 yıllık baraj projesini iki günde bitirdiler
Çek Cumhuriyeti'nde 8 kunduz, yedi yıldır bekleyen baraj projesini iki günde tamamladı. Yaşam alanı oluşturma konusunda uzman olan kunduzlar sayesinde bütçeden yaklaşık 1 milyon sterlin tasarruf edildi.
Çek Cumhuriyeti'nin Brdy bölgesinde 7 yıl önce başlayan baraj projesi yetkililerin inşaat izinlerini almakta zorlanması nedeniyle durma noktasına geldi.
Ancak hükümet bir sabah uyandığında gördüğü manzara karşısında şaşkına döndü. Bir kunduz kolonisi, durmuş bir baraj projesini kendi başlarına tamamlamıştı.
Kunduzlar bu çalışmalarıyla hükümete yaklaşık 1 milyon sterlin kazandırdı.
"KUNDUZLAR HER ZAMAN EN İYİSİNİ BİLİR"
Prag Radyosu'na konuşan Çek Doğa ve Peyzaj Koruma Ajansı'nın Orta Bohemya ofisi başkanı Jaroslav Obermajer, "Kunduzlar her zaman en iyisini bilir" dedi.
Proje, bir askeri üsteki askerlerin bölgeyi boşaltan bir yan geçit inşa etmesinden onlarca yıl sonra, bölgeyi doğal haline geri döndürmeyi amaçlıyordu. Projeyi yöneten Brdy Korunan Arazi İdaresi'ne (PLA) göre, kunduzlar inşaatların planlandığı hemen hemen aynı noktalarda barajlar inşa etti.
"BEDAVAYA İNŞA ETTİLER"
Brdy PLA şefi Bohumil Fišer, "Kunduzlar bizden önce davranarak 994 bin Sterlin tasarruf etmemizi sağladılar. Barajları herhangi bir proje dokümantasyonu olmadan ve bedavaya inşa ettiler" dedi.
Barajları incelemekle görevli ekologlar, barajların uzun süre dayanacağını ve sulak alanlarda gelişen nadir taş kerevitleri, kurbağalar ve diğer türler için iyi koşullar yaratacağını söylediler.
"KUNDUZLAR: İSTİKRARLI EKOSİSTEMLER"
PLA, sekiz kunduzun hala yeni sulak alanlar yaratmak için sıkı bir şekilde çalıştığını belirterek, "Şimdiden küçük bir göletin ve çevresindeki sulak alanın ortaya çıktığını görüyoruz. Kunduz sulak alanları birçok hayvan ve bitki için bir cennettir. Peyzajımızın çeşitliliğine katkıda bulunan istikrarlı ekosistemlerdir. Kunduzlar, insanlar tarafından değiştirilen manzarayı doğal güzelliğine geri döndürüyor" açıklamasında bulundu.
KUNDUZLAR BUNU BAŞARDI?
Kunduzlar, içinde yaşadıkları manzaraları dönüştürme konusunda nadir görülen bir yeteneğe sahiptir, bu nedenle biyologlar onları ekosistem mühendisleri olarak tanımlamaktadır. Bunu, devasa dişleriyle ağaç gövdelerini çiğneyerek ve akarsularda barajlar inşa ederek, kunduz göletleri oluşturmak için geniş alanları sular altında bırakarak yaparlar.
Baraj inşa etmelerinin nedeni, onları yırtıcılardan koruyacak derin su oluşturmaktır. Göletlerin içinde kunduz kulübesi adı verilen ve yalnızca su altı girişlerinden ulaşılabilen kubbe şeklindeki yapılarda yaşarlar. İçeride ayılar ve kurtlar gibi tehditlere karşı güvende olurlar. Ayrıca içeride yiyecek depolayabilir ve kışın sıcak kalabilirler.
KUNDUZ BARAJLARI ONLARCA YIL DAYANABİLİR
Barajların çoğu tahta parçalarından, tabanda taşlardan ve yukarı akış tarafında çamur ve bitkilerden oluşan bir sızdırmazlık tabakası ile inşa edilir. Barajların tabanı daha kalındır ve memba tarafında sığ bir eğim vardır, yani suyun ağırlığı barajı aşağı iterek yerinde tutar ve büyük hacimlerde suyu tutmasını sağlar. Mühendislik çalışmaları o kadar etkilidir ki kunduz barajları onlarca yıl dayanabilir.
Kunduz barajları ayrıca karbon depolanmasına, sel yönetimine ve kuraklığın önlenmesine katkıda bulunur ve akarsuların serin kalmasına yardımcı olur.
Kunduzlar, 5 metre yüksekliğe kadar barajlar inşa eder ve en büyüğü Kanada'nın Alberta kentinde olup 850 metre uzunluğundadır.
Bir başka örnekte, kunduzlar Oregon'daki büyük bir yağmur suyu arıtma tesisinin arazisine baraj inşa ettiklerinde, bilim adamları hayvanların yapılarının ağır metalleri ve diğer kirleticileri insan yapımı yapılardan yaklaşık iki kat daha etkili bir şekilde filtreleyebildiğini keşfettiler.
Kunduzlar balık yemeyi severler, aslında tamamen otçuldur; su bitkileri, otlar, ağaç kabukları ve yapraklarla beslenirler.