Kosova-Sırbistan arasındaki gerilimi Türk uzmanlar değerlendirdi
Balkanlarda gerilim hızla büyüyor! Kosova ve Sırbistan arasındaki tartışmanın çatışmaya dönüşme ihtimali akıllara geliyor. Barikatların kaldırılmaması, yerel polis güçlerinin artırılması tansiyonu iyice yükseltirken Kosova Başbakanı NATO Barış Gücünün (KFOR) desteğini bekliyor. Türk uzmanlar, tansiyonun yükselmesiyle akıllara gelen soruları yanıtladı.
Sırbistan ve Kosova arasında haftalarca süren gerilim sonrasında, Sırbistan Savunma Bakanı Milos Vucevic, dün Sırp ordusuna 'en üst düzeyde savaş hazırlığında' olma talimatı verdiğini duyurmuştu.
Savunma Bakanı Vucevic, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'in emriyle ilgili dün yaptığı açıklamada “Sırbistan Cumhurbaşkanı, Başkomutan olarak bu gece Sırp Ordusu’na, silahlı kuvvet kullanma düzeyi olan en üst düzeyde savaş hazırlığında olma talimatı verdi” ifadelerini kullanmıştı.
İçişleri Bakanı Bratislav Gasic de Vucic'in talimatıyla 26 Aralık akşamı itibarıyla polise "hazır ol" emri verildiğini duyurdu.
ŞEHİR MERKEZİNDE KURULAN İLK BARİKAT
Kosovalı Sırplar, NATO ve AB barikatları kaldırma çağrısında uymayarak, Kuzey Mitrovica'daki Knjaz Milos Sokağı'nı içi taş ve kum dolu kamyonlarla kapattı.
Sırp medyasındaki bilgilere göre, dün gece kurulan barikat, şehir merkezinde kurulan ilk barikat olma niteliği taşıyor.
"KFOR KALDIRMAZSA BİZ KALDIRIRIZ"
Gerilimin tırmanmasıyla NATO'nun, Kosova'daki barış gücü KFOR da son zamanlarda bölgedeki varlığını arttırdı.
Kosova Başbakanı Albin Kurti, ülkenin kuzeyinde eskiye göre daha fazla yerel polis gücünün olduğunu ve NATO'nun Kosova'daki Barış Gücü'nün barikatlara müdahale etmemesi durumunda barikatların Kosova polisi tarafından kaldırılacağını belirtti.
TÜRK UZMANLAR KONUYLA ALAKALI DEĞERLENDİRME YAPTI
CNN TÜRK'te Büşra Arslan'ın sunuculuk yaptığı Mercek Altında programında Nişantaşı öğretim üyesi Dr. Ali Semin ve Emekli Kurmay Albay Ünal Atabay, Kosova ve Sırbistan arasında yaşanan gerilimi değerlendirdi.
"RUSYA KARTINI KULLANMAK İSTİYORLAR"
Emekli Kurmay Albay Atabay, gerilimdeki esas meselenin Ukrayna-Rusya savaşına ve dünyadaki kutuplaşmaya dayandığını belirtti. Atabay, "Sırbistan'ı AB'ye almak ve Sırbistan üzerinden Rusya kartını almak istiyorlar" ifadelerinde bulundu. Rusya kartının alınması için de Kosova ve Sırbistan arasındaki sorunun ortadan kaldırılmasının istendiğini belirten Atabay, Sırbistan'ın Rusya kartını AB'den aldıktan sonra Balkan'da güçleneceğini savundu.
ÇATIŞMAYA DÖNEBİLİR
Dr. Ali Semin, Balkanlarda etnik savaşın çıkarılmaya çalışıldığını savundu. Semin, NATO, AB ve BM'nin sorunun önüne geçmemeleri durumunda gerilimin çatışmaya dönüşebileceğini söyledi.
ÇATIŞMA HALİNDE TÜRKİYE'NİN KONUMU NE OLACAK
Atabay, Türkiye'nin olası bir çatışmadaki rolünü değerlendirdi. Atabay, Balkanlar'da çıkacak bir çatışmanın Türkiye'yi yakından ilgilendirdiğini belirtti. Çatışmanın sadece Kosova ve Sırbistan arasında kalmayacağını bölgeye yayılacağını ifade eden Atabay, bölgede güç bulundurmanın, Türkiye'yi taraf tutmaya kadar çekebileceğini öngördü.
Ayrıca Atabay, Türkiye'nin çatışmanın içerisine girmeme ihtimalini de değerlendirdi. Türkiye'nin Sırbistan, Kosova ve Bosna Hersek'le ilişkilerinin iyi olduğunu, olası bir savaştan ziyade Türkiye ile AB'nin iş birliği yapacağı bir fırsat ortamının oluşabileceğini ifade etti.