Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci çiftinin Almanya'yı terk edip şirketleri BioNTech'i İngiltere'ye taşımaları Alman basınını çılgına çevirdi
İlk Corona virüs aşısını geliştiren Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci, şirketleri BioNTech'i Almanya'dan taşıma kararı aldı. İkili AR-GE aşaması daha hızlı diye İngiltere'yi tercih ederken Alman basınında çıkan haberlerde ülkeden merkezlerini taşıyan şirketler listesine BioNTech'in de girmesi, Alman basını tabiri ile "topal Alman bürokrasisine" dayandırılırken artık Almanya'da kalitenin olmadığını vurgulandı.
2019'da ortaya çıkan Corona virüsü milyonlarda hayata mal oldu. Hala daha yeni varyantlarla ortaya çıkmaya devam eden virüs sorununun yanı sıra o dönemde dünyanın yardımına yetişen kahraman bilim insanları Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin bugün Almanya'da gündem oldu.
KANSER TEDAVİSİ İÇİN ÇALIŞIYORLAR
Geliştirdikleri aşı ile milyonları rahatlatan BioNTech kurucusu çift, şimdilerde kanser tedavisi için çalışmalarına devam ediyor.
ŞİRKETİ İNGİLTERE'YE TAŞIYORLAR
Kanser tedavisi için çalışmalarına devam eden Türk bilim insanları, şirketleri BioNTech'in merkezlerini Mainz'dan İngiltere'ye taşıyacakları konusu ile gündem oldu.
ALMAN BASINI AĞIR ELEŞTİRDİ
Almanya'nın önde gelen basın kuruluşlarından Bild'de "Corona kahramanları bile ülkeyi terk ediyor" başlığı ile yer ala haberde, Berlin yönetimi ve ülke bürokrasisi ağır şekilde eleştirildi.
Alman basını Bild'in haberinde "Eskiden üzerinde 'Made in Germany' kalite mührünün yazılı olduğu yerde kalite vardı. Ancak bugünlerde bu durum değişti" ifadeleri yer aldı.
Giderek daha fazla şirketin yurtdışına taşınmasını ya da ülkeden tamamen ayrıldığını vurgulayan Bild, son örnek olarak Alman Corona devi BioNTech şirketini gösterdi.
"TOPAL ALMAN BÜROKRASİSİ"
Dünya çağında beğeni toplayan şirketin, merkezlerini Mainz'dan İngiltere'ye taşıdığını ve kanser tedavisi için önemli çalışmaları orada yürüteceğini bildiren Alman basını, bu hareketin nedenini kendi tabirleri ile "topal Alman bürokrasisine" dayadı.
İNGİLTERE'DE İŞLER DAHA HIZLI
Haber içeriğine göre BioNTech, İngiltere'de ilaç geliştirmenin daha hızlı olduğunu, çünkü yetkililerin ve şirketlerin birlikte yakın bir şekilde çalıştığını tahmin ediyor. Kurucu Özlem Türeci (55) BILD'e şunları söyledi: "BioNTech, araştırma ve geliştirmede ilgili ülkelerin güçlü yönlerine güveniyor. Gelecekte, çeşitli alanlarda çağdaş ve misyon odaklı çerçeve koşulları oluşturmak çok önemli olacaktır."
Türeci, "Bu, diğer şeylerin yanı sıra, araştırmanın finansmanı ve uygulamaya daha hızlı çevrilmesi, Avrupa'daki biyoteknoloji ekosistemlerinin tanıtımı ve ilgili düzenlemeler ve yönergeler için de geçerlidir" ifadelerini kullandı.