İrlanda, İspanya ve Norveç Filistin Devletini resmen tanıyacak

İrlanda, İspanya, Malta ve Slovenya "doğru koşullar" oluştuğunda Filistin devletini resmen tanımaya hazır olduklarını 22 Mart'ta yaptıkları ortak açıklamayla duyurmuştu. İrlanda ve İspanya ve Norveç hükümetleri İsrail'in süren gözdağları eşliğinde bu ay içerisinde Filistin Devletini resmen tanıdıklarını açıklaması bekleniyor.

Abone ol

Norveç, İrlanda ve İspanya hükümetlerinin Filistin devletini resmen tanıma planlarını duyurması bekleniyor.

Reuters'ın aktardığına göre üç İrlanda hükümet lideri (başbakan Simon Harris, başbakan yardımcısı Micheál Martin ve bakan Eamon Ryan) bu sabah bir basın toplantısı düzenleyecek.

Daha önce hükümetin mayıs ayı sonuna kadar Filistin devletini tanımak için harekete geçeceğinin sinyalini vermişlerdi.

NORVEÇ VE İSPANYA 28 MAYIS'TA TANIYACAK

Ulusal kamu yayıncısı RTE ve Irish Times, kararın basın toplantısında açıklanacağını bildirdi.

İspanya Başbakanı Sanchez ülkesinin 28 Mayıs'ta Filistin devletini resmen tanıyacağını açıkladı.

İsrail ise Filistin devletini tanıyacağını duyuran İrlanda ve Norveç'teki büyükelçilerini geri çağırma kararı aldı.

Norveç hükümeti Filistin'i, uluslararası hukuka ve ilgili Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına uygun şekilde 1967 sınırlarıyla 28 Mayıs'ta tanıyacağını duyurdu.

Norveç Başbakanı Jonas Gahr Store, Dışişleri Bakanı Espen Barth Eide ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Norveç hükümeti, Norveç'in Filistin'i bir devlet olarak tanımasına karar verdi." dedi.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: MEMNUNİYET DUYUYORUZ

Dışişleri Bakanlığı, İspanya, İrlanda ve Norveç'in, Filistin devletini tanıyacaklarına ilişkin açıklamalarının Türkiye tarafından memnuniyetle karşılandığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "İspanya, İrlanda ve Norveç'in, Filistin devletini tanıyacaklarını açıklamalarından büyük memnuniyet duyuyoruz. Filistin'in tanınması, uluslararası hukukun, adaletin ve vicdanın gereğidir. İşgal altındaki Filistin halkının gasbedilen haklarının geri alınması ve Filistin'in uluslararası camiada hak ettiği statüye kavuşabilmesi bakımından son derece önemli bir adımdır. Türkiye olarak, daha fazla ülkenin Filistin'i tanıması yönünde çaba harcamayı sürdüreceğiz" denildi.

İSRAİL: "BÖLGEDE DAHA FAZLA TERÖRİZME YOL AÇACAK"

Avrupa Birliği üyeleri İrlanda, İspanya, Slovenya ve Malta, geçtiğimiz haftalarda bölgede kalıcı barış için iki devletli çözümün şart olduğunu belirterek bir tanıma duyurusu yapmayı planladıklarını belirtmişlerdi.

İsrail Dışişleri Bakanlığı salı günü İrlanda'ya böyle bir hamleye karşı uyarıda bulundu ve X hesapları üzerinde yaptıkları paylaşımla bunun kendilerini "Hamas'ın elinde bir piyon" haline getireceğini ve "bölgede daha fazla terörizme, istikrarsızlığa yol açacağını ve her türlü ihtimali tehlikeye atacağını" söyledi.

İranlı yetkiliden akılları karıştıran açıklama Dünya İsrail'den bir skandal açıklama daha! Dünya Gazze'de can kaybı 35 bin 647'ye çıktı Dünya Blinken Kongre'de protesto edildi Dünya