İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin helikopteri kaza yaptı

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin helikopterinin kaza yaptı. İran'daki farklı ajanslar ise Reisi'nin helikopterinin sis nedeniyle sert iniş yaptığını Cumhurbaşkanı'nın kara yoluyla Tebriz'e gittiğini yazdı.

Abone ol
  • İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin konvoyundaki helikopterlerden biri kaza yaptı.

  • İran devlet televizyonuna göre, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile iki ülke sınırında baraj açılışına katılan Cumhurbaşkanı Reisi'nin konvoyundaki bir helikopter kaza yaptı.

  • Yarı resmi Tesnim Haber Ajansı, kaza yapan helikopterin Reisi'yi taşıdığını iddia etti. 

  • Fars Haber Ajansı, yoğun sis nedeniyle Reisi'yi taşıyan helikopterin zorunlu iniş yaptığını ve Reisi'nin kara yoluyla Tebriz’e gittiğini duyurdu.

  • Devlet televizyonu da Reisi'yi taşıyan helikopterin sert iniş yaptığını ve kaza bölgesine ilk yardım ekiplerinin gönderildiğini bildirdi.

  • Reisi'nin konvoyunda 3 helikopter olduğu bilgisi paylaşıldı.

İran’ın Doğu Azerbaycan Valiliği, "Cumhurbaşkanı Reisi’yi taşıyan helikopter kazasıyla" ilgili henüz “olası ölü ve yaralılar” hakkında bilgi veremeyeceklerini açıkladı.

İRAN İÇİŞLERİ'NDEN AÇIKLAMA

İran İçişleri Bakanı Vahidi ise Reisi'yi taşıyan helikopterin kötü hava koşulları nedeniyle sert iniş yapmak zorunda kaldığını doğruladı ve ekledi: "Kurtarma ekipleri henüz bölgeye ulaşmadı."

HAVADAN ARAMA YAPILAMIYOR

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan ve "sert iniş" yaptığı belirtilen helikopteri arama kurtarma çalışmalarının yoğun sis kaynaklı olumsuz hava şartları nedeniyle havadan yapılamadığı bildirildi.

İran devlet televizyonuna konuşan İran Kızılay Başkanı Pir Hüseyin Kulivend, arama kurtarma çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

Kulivend, "Bölgedeki olumsuz hava şartları (yoğun sis) nedeniyle arama kurtarma çalışmaları İHA'lar kullanılarak havadan yapılamıyor." dedi.

İranlı yetkili dağlık ve ulaşımı zor olan bölgede 40 arama timinin çalışmalarını karadan sürdürdüğünü aktardı.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'yi taşıyan helikopterin, Azerbaycan sınırındaki baraj açılış töreni dönüşünde hava şartları nedeniyle sert iniş yaptığı kaydedilmişti.

İran Kızılay'ı daha önce yaptığı açıklamada "kazanın" Kaleyber ve Verzigan arasında meydana geldiğini duyururken, İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, kurtarma ekiplerinin henüz bölgeye ulaşamadığını vurgulamıştı.

Doğu Azerbaycan Eyalet Vali Yardımcısı Cebbarali Zakiri, Reisi'nin konvoyundaki 3 helikopterden 2'sinin iniş yaptığını, birinin düştüğünü söylemişti.

Reisi'yi taşıyan helikopterde aralarında Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan'ın da bulunduğu bazı yetkililerin olduğu bildirilmişti.

TESPİT EDİLDİ

İran devlet televizyonu, Cumhurbaşkanı Reisi ve heyetini taşırken kazaya uğrayan helikopterin yerinin tespit edildiğini bildirdi.

TÜRKİYE'DEN İLK AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı, İran'da meydana gelen kazayla ilgili şu açıklamayı yaptı: 

İran’da bugün (19 Mayıs) yaşanan helikopter kazasıyla ilgili gelişmeleri üzüntüyle takip ediyoruz. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ın da aralarında bulunduğu İranlı yetkililerin güvende ve sağlıklı olmalarını temenni ediyor, kardeş İran halkına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Arama kurtarma faaliyetlerine her türlü desteğin sağlanması için harekete geçilmiştir.

 CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: İYİ HABERLER ALMAYI UMUYORUM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, sosyal medyadan bir mesaj yayınladı.

MSB'DEN DESTEK AÇIKLAMASI

Milli Savunma Bakanlığı İran'a yaptığı yardımları, "İran makamlarınca yapılan talebe istinaden İran Cumhurbaşkanı ve heyetinin kaza kırıma uğrayan helikopterinin arama kurtarma faaliyetlerine katılmak üzere bir Akıncı İHA ve bir gece görüş kabiliyetli Cougar tipi helikopter görevlendirilmiştir." şeklinde açıkladı.

AB'DEN UYDU DESTEĞİ

  • Avrupa Birliği (AS), İran’dan gelen yardım talebi üzerine İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ı taşıyan helikopteri arama faaliyetlerine destek için uydu haritalama hizmetinin devreye sokulduğunu duyurdu.

KÖRFEZ'DEN DESTEK

  • Suudi Arabistan ve Katar, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan’ı taşıyan helikopteri arama çalışmaları konusunda İran’a yardım teklif etti.
Netanyahu'ya 8 Haziran'a kadar süre verildi Dünya Ebu Ubeyde iddialara son noktayı koydu Dünya 'İsrail ekonomisi çöküyor' itirafı Dünya Diri diri toprağa gömülen adam dört gün sonra canlı olarak kurtarıldı Dünya