İngiltere'de enflasyonun fotoğrafı: Askerler ucuz gıda bankalarından alışveriş yapıyor
İngiltere'de ucuz gıda satışı ve yardımı yapan bankalardan alışveriş yapanların sayısı artıyor. Ülkedeki askerler ve ailelerin yükselen enflasyon yüzünden buralara yöneldiği hatta Lincolnshire'daki Kraliyet Hava Kuvvetleri (RAF) üssünde bir gıda bankası açıldığı ortaya çıktı.
İngiltere'de Kasım 2022'de rekor seviyeyi gören enflasyon oranı, her geçen gün İngiliz Halkını zorlamaya devam ediyor. Gıda ve alkolsüz içecek fiyatları son 45 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 19,1'i gördü.
DALGALANAN ENFLASYON ORANLARI
İngiltere'de Kasım 2022'de rekor seviyeyi gören enflasyon oranı, her geçen gün İngiliz Halkını zorlamaya devam ediyor. Kasım 2022'de yüzde 2 oranında bir artış ile çift haneleri buldu. Yüzde 11,1'lik oran son 41 yılın en yüksek seviyesiydi.
Ülkede son 70 senede, yüzde 10 barajı sadece 6 kez aşılmıştı. Ülkede 1951-1952, 1973-1977, 1979-1982 yılları arasında enflasyon yüzde 10 seviyesinin üstünü gördü.
Şubat 2023'te 3 aylık bir düşüşün ardından enflasyon yine yükselmişti. Ocak ayında yüzde 10,1 olan seviye sonraki ay 10,4'e çıktı. Bu sebeple süpermarketlerde meyve ve sebze satışlarını sınırlandıran hükümet, yaşanan tedarik sorunlarının büyük ölçüde Avrupa ve Afrika'daki kötü hava koşullarına bağlı olduğunu söylemişti.
Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) bunun yanı sıra artan süt, zeytinyağı ve yumurta fiyatlarının da gıda enflasyonunu 1978'den bu yana en yüksek oranı olan yüzde 18,2'ye yükselttiğini belirtti.
ASKERLER GEÇİM SIKINTISI YAŞIYOR
Sky News'in elde ettiği RAF belgeleri ve kaynak gösterdiği yetkililere göre, Lincolnshire'daki Coningsby hava üssünde ordu mensuplarınca ihtiyaç sahibi sivillere yardım için gayriresmi bir gıda bankası açıldı.
Ancak Typhoon Eurofighter jetlerinin üslendiği Coningsby'deki gıda bankasından artan enflasyon ve fiyat artışları nedeniyle geçinmekte güçlük çeken askerler de ihtiyaçlarını gidermeye başladı.
Askerlerin geçim sıkıntısı yaşadığı, RAF dokümanlarına da yansırken askerlerin gıda ya da yakıt seçimi yapmak zorunda olduğu bilgisi raporlarda yer aldı.
Bazılarının üsten evlerine gitme masraflarını bile karşılayamadığı belirtilirken, bir kadın askerin son parasını bebek mamasına harcadığı ve 4 gündür sıcak yemek yiyemediği bilgisi de belgelere yansıdı.
Ayrıca ismi verilmeyen bir yardım kuruluşundan askerlere yönelik finansal destek talebi ise iki katına çıktı.
Kraliyet Deniz Kuvvetlerinden bir yetkili de denizcilerin geçim sıkıntısı yaşadığını belirterek, Deniz Kuvvetlerinin askerlerin çocuk bakım ihtiyaçlarını karşılamak üzere çalıştığını kaydetti.
Deniz Kuvvetleri yetkilisi, "Denizcilerin yolculuk masrafları nedeniyle hafta sonu ya da izin günlerinde evlerine gidemediklerini, gıda bankalarını kullandıklarını ve borçlarını ödemek için yardım kuruluşlarıyla görüştüklerini duyuyoruz." dedi.
Raporda, bu durumun askerlerin moralini de etkilediği bilgisi de paylaşılırken Sky News'e konuşan bir Savunma Bakanlığı yetkilisi artan gıda bankası kullanımıyla ilgili, "Askerlerin hayatta kalabilmek için gıda bankaları ve yardım kuruluşlarına muhtaç kalmış olmasından dolayı çok üzüldük." dedi.
SAVUNMA BAKANLIĞI REDDETTİ
Savunma Bakanlığı ise bu konunun bir "özel hayat" meselesi olduğuna ve bu durumu destekleyici raporların bulunmadığına işaret ederek, RAF, geçen sene temmuzda hazırladığı raporda askerlerin artan oranda destek aradığını belirtmişti.
ASKERİ TESİSLER DE NASİBİNİ ALDI
Aynı raporda, askerlerin kış aylarında artacak ısınma ve enerji masraflarından endişe ettiği de dile getirilmişti.
RAF'ye bağlı yardım kuruluşu RAF Yardım Fonu ise 2021'de destek talep eden muvazzaf havacı sayısının 539 iken bu sayının 2022'de iki katının üzerinde arttığını açıklamıştı.