Hamas'ın İsrail'e karşı yaptığı Aksa Operasyonu dünya basınında!

Hamas'ın dün İsrail'e karşı başlattığı Aksa Operasyonu'nu, dünya basınının objektiflerini Orta Doğu'ya çevirdi. The Guardian, Sunday Times gibi gazeteler konuyu manşetlerine taşıdı.

Abone ol

İsrail Filistin arasındaki gerilim günden güne artıyor. Öyle ki Hamas'ın İsrail'e karşı başlattığı Aksa Tufanı isimli Operasyon, bölgedeki tansiyonu yükseltti. Dünya basını bu gerilimi manşetlerine taşıdı.
Birçok gazete Hamas'ın ani operasyonunun ülkeyi şaşkına çevirdiğini belirtti. Sunday Telegraph İsrail'e yapılan saldırıyı bir "11 Eylül anı" olarak tanımladı

"CANLI KALKAN DEHŞETİ"

İşte dünyadan gazete başlıkları:

Sunday Express, Hamas'ın son 50 yılın en ölümcül saldırısını düzenlediğini belirtirken "Canlı kalkan dehşeti" manşetini kullandı. Gazete, normal görünümünden farklı olarak, bu manşeti ve beraberindeki haberi, bir tankın üzerinde dururken büyük bir silahı kaldıran bir adamın tam sayfa fotoğrafının üzerine yerleştirdi. Gazete, yaşlı kadınların kamyonlara bindirilerek Gazze Şeridi'ne götürüldüğünü gösteren dehşet verici görüntülerin ortaya çıktığını yazdı.

İSRAİL TANKININ ÜZERİNDE KUTLAMA YAPAN FİLİSTİNLİLER

The Guardian'ın pazar gazetesi Observer Gazze Şeridi'ndeki çitte bir İsrail tankının üzerinde kutlama yapan Filistinlilerin büyük bir fotoğrafına da geniş yer ayırdı. Gazetenin Kudüs muhabiri, İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarının Hamas ile Yahudi devleti arasında en ciddi tırmanış olarak adlandırdığı olayla sarsıldığını yazdı. Gazete, Filistinlilerin sürpriz saldırısının bir Yahudi bayramının sabahında gerçekleştiğini, yüzlerce kişinin ölümüne ve onlarca İsrailli rehinenin kaçırılmasına yol açtığını aktardı.

"BENİ ÖLDÜRMEYİN"

"Beni öldürmeyin" manşetiyle çıkan Mail on Sunday gazetesi, 25 yaşındaki bir kadının Hamas teröristleri tarafından bir barış festivalinden kaçırılışını gösteren bir fotoğrafı tam sayfa yayınladı. Fotoğrafta, Noa Argamani'nin silahlı kişiler tarafından zorla götürüldüğü anlar görülüyor. Gazete, Argamani'nin kaçırılan, aralarında çocuk, anne ve yaşlı kadınların da bulunduğu 60 İsrailliden biri olduğunu belirtti. Gazete, Orta Doğu'nun "topyekûn savaşın eşiğinde" olduğunu yazdı.

"11 EYLÜL ANI"

Sunday Telegraph İsrail'e yönelik saldırıyı "11 Eylül anı" olarak nitelendirdi. Gazeteye göre en az 250 sivil Hamas teröristleri tarafından katledildi. Gazete, İsrail'de roket saldırısı ve rehin alma eylemlerine misilleme olarak Gazze'ye büyük bir kara harekatı düzenlenmesi yönünde çağrılar yapıldığını yazdı.

"BİR BAŞKA YOM KİPPUR SAVAŞI İSRAİL'İ SERSEMLETTİ"

Suudi Arabistan merkezli İngilizce gazete Arab News, 1973 yılında İsrail ile Suudi Arabistan ve Mısır liderliğindeki Arap devletleri koalisyonu arasında yaşanan Yom Kippur savaşına ilişkin detayları yeniden gündeme getirdi. Gazetenin manşeti, "50 yıl sonra, bir başka Yom Kippur savaşı İsrail'i sersemletti" oldu. Birinci sayfada, 1973'te imha edilen bir tankın görüntüsü ve cumartesi günü Filistinlilerin yanan bir İsrail askeri aracının üzerinde kutlama yaparken çekilen görüntüsü yan yana verildi.

The Independent'ın ön sayfasında çatışmadan birkaç çarpıcı görüntüye yer verildi: Hamas saldırısından kaçan bir adam, İsrail'in Gazze'yi vurduğu bir misilleme saldırısı ve bir İsrail tankıyla poz veren Filistinli askerler. Altında ise şu manşet kullanıldı: Hamas 50 kadar rehine alırken İsrail savaşta olduğunu ilan etti.

"SAVAŞ İLAN ETTİ"

Avustralya'da yayınlanan Sun Herald gazetesi birinci sayfasının bir bölümünü çatışmayla ilgili haberlere ayırdı. "Hamas'ın roket saldırılarının ardından İsrail 'savaş ilan etti'" başlığının altında Gazze'den İsrail'e atılan roketlerin bir fotoğrafı yer alıyor.

Savaştan bihaber! Hamas'ın paraşütçülerinin festival alanına indiği anlar kamerada Dünya Hamas baskınının ardından gündeme oturan görüntü! Meğer barış için gitmiş... Dünya Canlı yayında füze saldırısına yakalanan muhabirin korku dolu anları! Gözyaşları içinde anlattı Dünya İsrail savaş uçakları Gazze’deki bakanlık binasını vurdu Gündem