İsviçre'de bir mezarlıktaki 13 tonluk taşın, Nazi anıtı olduğu ortaya çıktı

İsviçre'nin doğusundaki Chur kasabında bir mezarlıkta bulunan 13 tonluk granit bloğun gizemi uzun yıllardır korunuyordu. Kasaba sakinlerinin yıllarca önünden geçip gittiği taşın peşine düşen yerel gazeteci Stefanie Hablützel, 1914-1918 yıllarında öldüğü iddia edilen Alman askerlerin anıtı olduğu iddia edilen dev bloğun aslında 1938'te Chur'daki mezarlığa getirildiğini ve aslında ölen askerler için değil, Nazi rejiminin propagandası için inşa edildiğini ortaya çıkardı.

Abone ol

İsviçre'nin doğusundaki Chur kasabasında bir mezarlıktaki büyük granit bloğun ne olduğu, on yıllar boyunca gizemini koruyan, kasaba sakinlerinin, uzun yıllar boyunca önünden geçip gittikleri taşın varlığını yok saydığı dev yapıtın ne olduğu merak eden gazeteci tüm gizemi çözdü.

Her şey radyoda gazeteci olarak çalışan Stefanie Hablützel, her gün işe gidip gelirken önünden geçtiği 13 tonluk dev taşın peşine düşmesiyle başladı.

Üzeri yosun tutmuş taşın yüzeyindeki yazılar ve kabartmalar, artık okunmaz hale gelmişti. Çok uzun zamandır orada bulunduğu belli olan taşın nereden geldiği sorusu, Hablützel'i araştırmaya sevk etti.

Gazeteci Hablützel, "İlk bakışta bir savaş anıtı olduğu anlaşılıyor" diyor ve taşın üzerindeki silik yazıları hatırlatıyor: "1914-1918: Burada Alman askerler yatıyor."

HABLÜTZEL SORUYOR: ALMAN ASKERLER NEDEN BURAYA GÖMÜLSÜN?
1. Dünya Savaşı'nda çok sayıda savaş esiri, Fransız, İngiliz ya da Alman askeri, İsviçre'de tedavi edildi ya da burada gömüldü Zncak Chur'daki anıt, 1938'e kadar burada değildi.

Gazeteci Hablützel, "Yani bu askerlerin öldüğü söylenen zamandan 20 yıl sonra anıt dikildi. Bu, ölen askerler için değildi; Nazi rejiminin propagandası için inşa edildi" diyor.

AMAÇ NAZİ İKTİDARININ SEMBOLLERİNİ GÖRÜNÜR KILMAK
1930'larda Alman savaş mezarlıklarını yöneten kurul, Hitler'in propaganda aygıtının bir parçası olarak çalıştı. Görevi, Almanya'nın komşusu olan ülkelerde de Nazi iktidarının sembollerini görünür kılmaktı.

Tarihçi Bucher, o dönemde İsviçre'de de çok sayıda Almanın yaşadığını söylüyor ve Almanya'daki tüm politik örgütlenmelerin İsviçre'de de var olduğunu hatırlatıyor.

O dönem Alman Savaş Mezarları Komisyonu, İsviçre'nin St. Gallen kasabasında bir anıt inşa etmeyi teklif etmiş ancak bu plan İsviçre tarafından reddedilmiş. Ancak Chur'daki anıt onay görmüş.

NAZİ YANLILARI BLOĞU ANIT OLARAK KULLANMIŞ
Anıt, İkinci Dünya Savaşı'nın arefesinde Chur'a taşınmış. Bölgede yaşayan Nazi yanlısı Almanlar, bayram günlerinde buraya gamalı haç sembolünü taşıyan bayraklar getirmişler.

Rusyada patlama Dünya Karadağ'ın cumhurbaşkanı Milatovic oldu Gündem Yunanistan Bayraktar TB-2'yi kopyaladı! Dünya BMGK dönem başkanlığının Rusya'ya geçmesinin yankıları sürüyor Dünya