Financial Times yazdı! 300 ekonomistten Netanyahu'ya uyarı: Aklınızı başınıza alın

Hamas'ın İsrail'e karşı başlattığı 'Aksa Tufanı' operasyonunun ardından İsrail'e Gazze'nin faturası ağır oldu. İsrail’in darbe alan ekonomisini manşetine taşıyan İngiltere merkezli Financial Times, 300 ekonomistin Netanyahu’yu uyardığını belirtti. Ekonomistler Netanyahu’ya seslenerek, "Durumun ciddiyetinin farkında değil" dedi.

Abone ol

Hamas-İsrail savaşı devam ederken İngiltere merkezli Financial Times, İsrail'in darbe alan ekonomisini manşetine taşıdı.

İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları, ülke ekonomisine darbe vurdu.

İsrail ordusunun Gazze'de 7 Ekim’den bu yana soykırıma varan saldırıları yerel para biriminde değer kaybına da neden oldu. Bir ayı aşkındır süren çatışmaların devam etmesi durumunda ülke ekonomisinde ciddi bir daralma yaşanacağı belirtiliyor.

EKONOMİSTLERDEN İSRAİL'E UYARI

Eski İsrail Merkez Bankası başekonomisti Asher Blass, İsrail'de ekonomik büyümenin çatışmalardan olumsuz etkileneceğini, gerilemenin boyutunun çatışmaların süresine bağlı olacağını ifade etti. Yatırım şirketi Psagot'un başekonomisti Guy Beitor da "İsrail'in girdiği çatışmanın uzun sürmesi ve ekonomide talebe ciddi zarar vermesi bekleniyor" dedi.

ÇATIŞMANIN MALİYETİ 17 MİLYAR DOLAR

Tel Aviv'deki yatırım kuruluşu Meitav'ın başekonomisti Alex Zabezhinsky ise 60 gün süreceğini tahmin ettikleri çatışmaların maliyetinin 17 milyar doların üzerinde olacağını belirtti.

Söz konusu tutar, mühimmat ve yedek askerlerin seferber edilmesi, doğrudan çatışmaların maliyeti, maddi zararın tazmini, işletmelere ve ailelere yardım ödemeleri ve işsizler için tazminatı içeriyor. Bu tutar, toplam ekonomik çıktının (GSYH) yüzde 3,5'ine tekabül ediyor. 7 Ekim'de başlayan çatışmaların maliyetinin iki ülke arasında daha önce yaşanan çatışmaların maliyetinden yüksek olacağı tahmin ediliyor.

FİNANCİAL TİMES: İSRAİLLİ İŞLETMELER ZOR DURUMDA

İsrail'in ekonomik performansının kötüye gitmesini manşetine taşıyan Financial Times, "Savaş ekonomiyi vururken İsrailli işletmeler zor durumda" başlıklı bir haber yayımladı.

Ülkede 350 bin kişinin yedek askerlik görevi için Gazze Şeridi ve Lübnan sınırına gönderilmesi de iş gücünü olumsuz etkiledi.

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich de işletmelerin kayıplarını telafi için paket açıkladı.

İsrail Merkez Bankası, küçük işletmeler için 2,6 milyar dolarlık kaynak ayırdı. Financial Times, Gazze'ye en yakın bölgelerde işletmelerin üçte ikisi ya kapatıldı ya da faaliyetlerini minimuma indirdiğini, yarıdan fazlasının ise yüzde 50 veya daha fazla gelir kaybı bildirdiğini ortaya çıkardı. Belediyeler ise çok sayıda şantiyeyi kapattı.

YÜZLERCE EKONOMİSTTEN NETANYAHU'YA ÇAĞRI

Geçtiğimiz hafta 300 önde gelen İsrailli ekonomistten oluşan bir grup, Netanyahu ve Smotrich'e "aklını başına toplama" çağrısında bulundu.

Açık bir mektupta, "İsrail'in aldığı ağır darbe, ulusal önceliklerde köklü bir değişiklik yapılmasını ve fonların savaşın zararlarını gidermek, mağdurlara yardım etmek ve ekonominin rehabilitasyonu için büyük miktarda yeniden yönlendirilmesini gerektiriyor" dediler.

Netanyahu Perşembe günü yaptığı açıklamada destek paketinin "sadece başlangıç" olduğunu söyledi. Ancak bir düşünce kuruluşu olan Start-Up Nation Policy Institute'un başkanı ve ekonomistlerin mektubunun imzacılarından biri olan Eugene Kandel, hükümetin "durumun ciddiyetini hâlâ anladığını göstermediğini" söyledi.

Katil İsrail Batı Şeria'da 147 Filistinliyi öldürdü Dünya Katil kana doymadı! Yine Gazze'yi vurdu: Saatte 6 çocuk hayatını kaybediyor Dünya Mahmud Abbas'ın konvoyuna saldırı Dünya Eski ABD Başkanı Trump'tan gündeme oturan İran itirafı! 'Saldırıdan önce aradılar' Dünya