Financial Times: "Batı, Türkiye'de beş yıl daha 'güvenilmez' Erdoğan'ın dümeninde kalmasına hazırlanıyor, her şeyi tek bir kişinin istekleri belirleyecek"

Türkiye'de 14 Mayıs günü gerçekleşen seçimlerin ardından her fırsatta Kılıçdaroğlu'na desteğini göstermekten çekinmeyen İngiliz basını Financial Times, seçimlere ilişkin yayınladığı analiz yazısında "Batı, Türkiye'de beş yıl daha 'güvenilmez' Erdoğan'ın dümeninde kalmasına hazırlanıyor, her şeyi tek bir kişinin istekleri belirleyecek" başlığını kullanarak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı Batı'nın tutumlarını ele aldığı analiz yazısını yayımladı.

Abone ol

İngiliz merkezli Financial Times, 14 Mayıs günü gerçekleştirilen seçimlerde Cumhur İttifakı'nın parlamentodaki çoğunluğunu koruması ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ilk turu yüzde 49,5 ile önde bitirmesinin ardından yaptığı haberinde "Batı, Türkiye'de beş yıl daha 'güvenilmez' Erdoğan'ın dümeninde kalmasına hazırlanıyor" başlığını kullandı.

Türkiye'de gerçekleştirilen seçimlere ilişkin analiz yayımlayan Financial Times'ın ifadeleri dikkat çekti.

"GERGİN İLİŞKİLER SÜRECEK"
Söz konusu analizde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçimleri kazanacağı öngörülerek "Türk cumhurbaşkanı için bir dönem daha batılı ülkelerin Ankara ile gergin ilişkisini sürdürecektir." denildi.

ABD'NİN ESKİ BÜYÜKELÇİSİNDEN SKANDAL SÖZLER
ABD'nin eski Türkiye Büyükelçisi Eric Edelman'ın ifadelerine yer verilen analizde, Edelman'ın kıdemli lider için bir dönem daha görev yapılmasının, batının Ankara ile gergin ilişkisinin devam etmesine yol açacağını dile getirerek "Politikalarını tek bir adamın siyasi ihtiyaçları ve kaprislerine göre belirleyecek, güvenilmez bir müttefikimiz olacak" dediği görüldü.

KILIÇDAROĞLU'NA DESTEKLERİNİ YİNELEDİLER!
Yazısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik "Yalnızca son beş yılda, Amerikalı bir papazı hapse atıp Rus hava savunma sistemi satın aldığı için ülkesinin ABD yaptırımlarına maruz kaldığını, 10 batılı büyükelçiyi sınır dışı etmekle tehdit ettiğini ve ardından on binlerce mülteciyi Yunanistan sınırına akın ettirdiğini gördü. Avrupa'ya “kapıları açma” sözü verdi. Cumartesi günü, ilk tur oylamadan bir gün önce, rakibi Kemal Kılıçdaroğlu'nu kanıt sunmadan ABD başkanı Joe Biden ile birlikte onu yenmek için çalışmakla suçladı." ifadelerini kullanan FT, bu sözleri ile tepki çekti.

Her fırsatta Kemal Kılıçdaroğlu'na desteğini göstermekten çekinmeyen Batı basını, bu defa da yayımladığı analizinde "Pazar gününe yaklaşırken, anketler Kılıçdaroğlu'nun önde olduğunu gösterdiği gibi, yabancı diplomatlar ve onların Türk mevkidaşları, muhalefet iktidara gelirse işlerin nasıl farklı olabileceğini hayal etmelerine izin verdiler." ifadeleri ile Batı dünyasının Kılıçdaroğlu'na olan desteğini ifade etti.

İSVEÇ HAYALLERİ SUYA DÜŞMÜŞ!
Analiz yazısında İsveç'in NATO'ya girme sürecine değinen Financial Times, Türkiye'nin İskandinav ulusunu Kürt teröristlere karşı yumuşak olmakla 'suçladığını' ve İsveç'in NATO'ya üye olmasını engellediğini ve NATO yetkililerinin Temmuz ayında düzenlenecek olan zirvede İsveç'in ittifaka girmesi konusunda çaresiz olduğunu yazarak şu ifadeleri kullandı:

"Diplomatlar, asıl sorunun, İsveç'in NATO üyeliğinin onaylanması gibi kararların, neredeyse tamamen, gücünü konsolide eden ve karar alma sürecini benzeri görülmemiş bir derecede merkezileştiren Erdoğan'ın kaprislerine bağlı olması olduğunu söylüyor."

RUSYA İLE İLİŞKİLERE DEĞİNİLDİ
Seçim öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Rus doğal gazı ödemelerinin ertelenmesine izin vermesi dahil olmak üzere Rusya Başkanı Putin ile yakın 'kişisel bağlar' kurulduğunu ifade eden Financial Times, Moskova'nın Ankara'ya bir NATO üyesi olduğu için değer verdiği yorumunda bulundu.

AB'NİN MÜLTECİ KORKUSU
Türkiye'deki yoğun mülteci konusunda değinen İngiliz gazetesi, AB ülkelerinin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Avrupa kıtasına daha fazla mülteci gönderme tehdidinden endişeli olduğunu yazdı.

90 yıl sonra 'soykırım' olarak kabul edildi Dünya BM'den Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tahıl teşekkürü Dünya Belçika'dan skandal çağrı! Cumhurbaşkanı Erdoğan oy alamasın diye... Dünya 'Eş Bulma Merkezleri' açıldı Dünya