Etna Yanardağı nerede, Türkiye'ye yakın mı? Etna Yanardağı en son ne zaman patladı?

Etna Yanardağı yeniden aktif hale geldi ve gökyüzü kızıla dönerken yerleşim yerlerine kül yağdığı bildirildi. Son dakika haber sonrasında Etna Yanardağı nerede, Türkiye'ye yakın mı merak ediliyor. Peki, Etna Yanardağı en son ne zaman patladı?

Abone ol

Etna Yanardağı, Avrupa'nın en yüksek yanardağı ve dünyanın en aktif yanardağlarından biri. İtalya'da olan Etna Yanardağı, yüksekliği en yakın rakibi Vezüv'ün üç katı, Stromboli'nin 3,5 katı kadardır. Yeniden faaliyete geçmesi Etna Yanardağı hakkında araştırmaya yapmaya itti. Peki, Etna Yanardağı nerede, Türkiye'ye yakın mı, en son ne zaman patladı?

ETNA YANARDAĞI NEREDE?

Etna Yanardağı, Sicilya'nın doğu kıyısında yer alır ve Catania şehrine yakındır. Sicilya'nın doğu kıyısında, Messina ve Katanya'ya yakın aktif yanardağ. Avrupa kıtasındaki en yüksek yanardağdır.

EN SON NE ZAMAN PATLADI?

Etna, çok daha alçaktaki yerleşim yerlerinde menfez ve çatlak açabildiğinden bu yan püskürmeler kraterlerden daha fazla hasara neden oluyor. 1928'de Mascali köyü, dağın eteğine yakın bir yerde yarık açılmasıyla sadece iki gün içinde yok oldu. 1960 yılında tarım arazileri püsküren lav ve külle yok oldu.

1992'de Zafferana kasabası lav akışı tehlikesine uğradı ancak başarılı bir girişimle kurtarıldı. Lavları Valle del Bove'de tutmak için toprak barajlar yapıldı ancak lav kısa sürede aştı. Bunun üzerine ABD Deniz Piyadeleri çağrıldı ve kargo helikopterleri lav tünelinin kenarına devasa beton bloklar bıraktılar. Bloklar süre kazandırdı ve 2 hafta içinde tüneller kazıldı. Lavlar kentten 850 metre mesafede durduruldu. Ancak kasabanın etrafındaki birçok ev, tarla, meyve bahçesi ve üzüm bağları lava gömüldü.

Geçtiğimiz Nisan ayında da bir patlamanın meydana geldiği Avrupa'nın en yüksek ve en aktif yanardağı olarak bilinen 3 bin 330 metre yüksekliğindeki Etna'da son büyük patlama 1992 yılında gerçekleşmişti.

EN BÜYÜK ETNA YANARDAĞI PATLAMASI 20.000 KİŞİYİ ÖLDÜRDÜ

1669'da Etna Yanardağı'nda büyük bir patlama meydana geldi ve Katanya sakinleri yine lavların kurbanı olurken, dağ yamacında yaşayanlar yayılan zararlı dumandan boğularak öldü.

Yükselen gaz dağın tepesinde ilk görüldüğünde Sicilya halkı duruma aldırmadı. Gaz yükselişi yaklaşık üç gün sürdü ve zehirli dumanın dağ yamacına ulaşmasıyla yaklaşık 3.000 kişi öldü. Harekete geçilmeliydi ama öyle yapılmadı. Dağdan erimiş lav dökülmeye başladı. Etna o kadar güçlü patladı ki yükselen kül 160 km öteden görüldü.

Lav sonra 20.000 nüfuslu Katanya'ya yöneldi. 50 kadar adam, yerleşimin terk edilmesi yerine lavları Katanya'dan Paterno kasabasına yönlendirmeyi istediler. Paternolular doğal olarak karşı çıktı ve haftalarca savaşıldı. Lavlar sonunda Katanya surlarını aştı ve hala orada olan yaklaşık 17.000 kişiyi öldürdü.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan skandal açıklama Dünya Trump oyuna oy kattı Dünya Trump'a İran mı suikast düzenledi? Dünya İsrail basınından 'Netanyahu' iddiası Dünya