Brüksel'de kritik temas! Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ile görüştü

Belçika'nın başkenti Brüksel'de Türkiye ile Suriye'de deprem bölgelerine mali destek toplamak için Uluslararası Bağışçılar Konferansı'na katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile bir görüşme yaptı.

Abone ol

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Yunan mevkidaşı Nikos Dendias ile görüştü.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile Suriye'de depremlerden etkilenen noktalara destek sağlamak adına yapılacak Uluslararası Bağışçılar Konferansı'na katılmak üzere geldiği Belçika’nın başkenti Brüksel’de ikili müzakereler yaptı.

Bakan Çavuşoğlu, Avrupa Birliği’nin Güney Kafkasya ve Gürcistan'dan Sorumlu Özel Temsilcisi Toivo Klaar ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Başkanı Achim Steiner ile bir araya geldi. Görüşmelere ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yapan Çavuşoğlu, “Brüksel’de görüştüğümüz AB’nin Güney Kafkasya ve Gürcistan'dan Sorumlu Özel Temsilcisi ve BM Kalkınma Programı Başkanıyla, bölgesel konular ile deprem sonrası yeniden imar sürecini ele aldık” dedi.

KARŞILIKLI OLARAK DESTEKLEMEK ÜZERE ANLAŞMAYA VARILMIŞTIR
Belçika'nın başkenti Brüksel'de Türkiye ve Suriye'de deprem bölgelerine mali destek toplamak amacıyla Uluslararası Bağışçılar Konferansı'na katılan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası bakanlıktan yapılan açıklamada şu ifadelere yerildi: “Büyükelçi Suat Hayri Aka’nın Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Genel Sekreterliğine adaylığı ile Yunanistan’ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) 2025-26 Dönemi Geçici Üyeliğine adaylığını karşılıklı olarak desteklemek üzere anlaşmaya varılmıştır.

'ADAYLIĞIMIZI DESTEKLEMESİNİ DEĞERLİ BULUYORUZ'
Daha önce IMO’da Genel Sekreterlik üstlenmedik. ICAO nezdinde Daimi Temsilci Büyükelçi Suat Hayri Aka’nın seçilmesi, (eski AB Bakanı ve Başmüzakereci Büyükelçi Volkan Bozkır’ın BM Genel Kurul Başkanlığından sonra) ülkemizin BM’ye bağlı kuruluşlardaki şimdiye kadarki en üst düzeyli makamlardan birinde temsilini teşkil edecektir. Yunanistan, denizcilik alanında dünyada öncü ülkeler arasında yer almaktadır. Komşumuz Yunanistan’ın IMO Genel Sekreterliğine adaylığımızı desteklemesini değerli buluyoruz. Yunanistan ise, BMGK 2025-2026 dönemi geçici üyeliğine aday olup, seçimlerin Haziran 2024’te BM Genel Kurulu’nda gerçekleştirilmesi öngörülmektedir.

'İKİ ÜLKE ARASINDA OLUMLU GÜNDEME KATKI NİTELİĞİ TAŞIYOR'
2025-2026 dönemi için Konsey’de Batı Avrupa ve Diğerleri Grubu’ndan (WEOG) boşalmakta olan iki yere Yunanistan ve Danimarka’nın aday olması nedeniyle, seçimler “temiz liste”dir. Seçimler çekişmeli değildir. Dolayısıyla, Yunanistan’ın BMGK üyeliğini elde etmesine neredeyse kesin gözüyle bakılabilir. (Türkiye’nin destek vermesi, Yunanistan’ın BMGK üyeliği adaylığında herhangi bir değişiklik yapmayacaktır. Yunanistan’la ülkemiz arasında varılan adaylıkların karşılıklı olarak desteklenmesi taahhütü, iki ülke arasında olumlu gündeme katkı niteliği taşımaktadır."

Çavuşoğlu önceki gün de 18 Mart’taki Mısır ziyareti kapsamında mevkidaşı Samih Şukri ile görüşmüştü.

Bakan Çavuşoğlu'ndan Mısır açıklaması Dünya Credit Suisse Merkez Bankaları'nı da harekete geçirdi Ekonomi Bin 140 Suudi şirket Türkiye'de yatırım yapacak Dünya Rus siyasetçiden gündem olma uğruna skandal sözler! "İstanbul'u alalım, haçımızı dikelim" Dünya