Avrupa'da aşırı sıcak hava dalgası: "Cehennem" adı verildi

Avrupa Uzay Ajansının (ESA) verilerine göre, Avrupa'nın bu haftadan itibaren bunaltıcı sıcakların etkisine girmesi beklenirken, Sicilya ve Sardinya adalarında sıcaklığın 48 derecelere ulaşacağı tahmin ediliyor. ESA'dan yapılan açıklamada, İtalya, İspanya, Fransa, Almanya ve Polonya'nın sıcak hava dalgasıyla karşı karşıya olduğu belirtildi. Açıklamada, bu yüksek basınç alanına İtalyan yazar Dante'nin tasvir ettiği Cehennem'de geçen Cerberus'un adı verildi.

Abone ol

'El Nino' hava olayına bağlı olarak gelişen meteorolojik koşullar tüm dünyayı kıskacı altına almış durumda.

Uzmanlar 'El Nino'nun etkisi olarak ekstrem hava olaylarının yaşanmasının çok normal olduğunu ifade ederken, tüm dünyadan rekor üzerine rekor sıcaklık haberleri gelmeye devam ediyor.

Son olarak 'Kerberos' sıcak hava dalgası alarmı verildi.

Avrupa ve Kuzey Afrika’yı vuran Kerberos sıcakları bazı noktalarda rekor seviyeye çıkabilir.

TÜRKİYE RİSKLİ KONUMDA

Aşırı sıcaklık rekorlarının kırılabileceği ülkeler arasında Türkiye’de var.

ESA, bugün Avrupa’nın özellikle güneyinde etkili olacak aşırı sıcakların, Temmuz ayında da devam edeceğini vurgulayarak şu açıklamada bulundu:

Güneyden gelen Kerberos (adını Dante'nin Inferno'daki canavardan almıştır) adlı bir antisiklon - yüksek basınç alanı - İtalya'nın büyük bölümünde sıcaklıkların 40°C'nin üzerine çıkmasına neden olacak.

"ARAZİ YÜZEYİ HAVADAN DAHA SICAKTIR"

ESA, Avrupa tarihindeki en yüksek sıcaklığın 11 Ağustos 2021'de Sicilya'nın Floridia kasabasında 48.8°C olarak ölçüldüğünü belirterek gelecek günlerde bu rekorun kırılabileceğini öngördü.

ESA uydu ile Dünya'dan yayılan gerçek enerji miktarını ölçerek arazi yüzeyi sıcaklığını elde ettiklerini ifade ederek arazi yüzeyi sıcaklığının hava sıcaklığından daha fazla olduğunu belirtti.

Bilim insanlarının arazi yüzeyi sıcaklıklarını baz aldıklarını belirten ESA, bu hafta sonunda İspanya’da hava sıcaklıklarının bile 44 dereceye ulaşmasının beklendiğini ve ‘arazi yüzeyi sıcaklıklarının’ İtalya'nın Roma kentinde 46°C'ye ulaşırken, İspanya'nın Madrid ve Sevilla kentlerinde sırasıyla 46 ve 47°C'ye ulaştığını kaydetti.

DAHA FAZLA REKOR KIRILMASI BEKLENİYOR

ESA halihazırda bir iki hava sıcaklığı rekorunun şimdiden kırıldığını vurgulayarak şunlar kaydedildi:

Küresel sıcaklığın daha da artması ve daha fazla hava rekorunun kırılması bekleniyor.

GEÇEN YAZ 60 BİN KİŞİ ÖLDÜ

ESA, son yapılan bir bilimsel çalışmaya göre Avrupa’da geçen yaz 60 binden fazla kişinin sıcak hava sebebiyle yaşamını yitirdiğini belirtip sıcaklıklara karşı en savunmasız olanlara dikkat etmeye çağırdı.

Suriye'den Cilvegözü Sınır Kapısı kararı Dünya İsveç'ten terör örgütü PKK açıklaması! Dünya Çocuk sandılar 41 yaşında çıktı Dünya Yunanistan Başbakanı Miçotakis'e linç üzerine linç! Dünya