Avrupa Birliği'nden vize serbestisi açıklaması: Türkiye ile ilişkileri iyileştirme yoluna girmeliyiz

Avrupa Birliği (AB), kısa zamanda Türkiye ile işbirliğini derinleştirmeyi ve farklılıkları gidermeyi amaçladığını duyurdu. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Tüm üye ülkeler, Türkiye ile daha yakın ilişkiler kurulmasında hemfikir." ifadelerini kullandı.

Abone ol
  • Belçika'nın başkenti Brüksel'de Avrupa Birliği üye ülkelerinin Dışişleri Bakanları gayrı resmi toplantı için bir araya geldi.
  • Dışişleri Bakanlığı Egmont Sarayı'nda, Belçika Dönem Başkanlığı'nda yapılan toplantıda Afrika, Gazze, Ukrayna, Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı’na (UNRWA) sağlanan destek ve Türkiye ile ilişkiler ele alındı.
  • Toplantının ardından Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile Belçika'nın Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib ortak bir basın toplantısı düzenledi.

"TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİMİZİ TEKRAR MASAYA YATIRDIK"

  • AB dışişleri bakanlarının Türkiye ile ilişkiler konusunu da ele aldıklarını söyleyen Borrell, "Uzun bir bekleyişin ardından Türkiye ile ilişkilerimizi tekrar masaya yatırdık. AB ve Türkiye ilişkilerinin daha da yakınlaşması çağrısı yapmamız gerektiğine inanıyorum. Her türlü karşı karşıya gelme halini aşmayı, işbirliğini canlandırmayı, bunun için Türkiye tarafına yönelmeyi, Kıbrıs konusunu konuşmayı, dış politika alanında işbirliğini geliştirmeyi, kısacası Türkiye ile ilişkileri iyileştirme yoluna girmeliyiz. Ortak çıkarlarımızın olduğu alanları geliştirmemiz ve ayrıştıran konuları azaltmamız gerekiyor." dedi.
  • Vize serbestisi hakkında bir gelişme olup olmadığının sorulması üzerine Borrell, bu tür detayların görüşülmediğini ancak bu konularda Türkiye'nin yaklaşımının belirleyici olacağını söyledi.

"TÜRKİYE GİDEREK DAHA VAZGEÇİLMEZ BİR ORTAK HALİNE GELDİ"

  • AB Dönem Başkanı ve ev sahibi Belçika Dışişleri Bakanı Hadja Lahbib ise "Türkiye giderek daha da vazgeçilmez bir ortak haline geldi. Karadeniz'de, tahıl anlaşmasında, Rusya ile aracılık gibi rollerde çok önemli katkıları var. Ancak hukuk devleti, demokrasi, yargı bağımsızlığı ve bazı AB üye ülkeleri ile yaşanan Kıbrıs konusu gibi sorunları da masaya yatırmak üzere çok yakın bir gelecekte toplantılar yapmak istiyoruz" şeklinde konuştu.
İsrail'de halk sokağa indi! Dünya ABD ve İngiltere'den Yemen'e hava saldırısı! Dünya Irak'ta 3 günlük yas ilan edildi Dünya MİT Başkanı Kalın, Hamas lideriyle görüştü Gündem