ABD Dışişleri Bakanı: BM ve Türkiye sayesinde Rusya'nın Ukrayna limanları üzerindeki hakimiyeti azaldı

Hindistan'da düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrası ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, yaptığı açıklamada "BM ve Türkiye sayesinde Rusya'nın Ukrayna limanları üzerindeki hakimiyeti azaldı" ifadelerini kullanarak, “Hemen hemen her ülke, Rusya'nın saldırganlık savaşının bedelini ödemeye devam ediyor” dedi.

Abone ol

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de düzenlenen G20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ardından basın toplantısı düzenledi. ABD'nin Rusya'nın işgaline karşı mücadele eden Ukrayna'ya olan desteğini yineleyen Blinken, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden bir yıl sonra Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda verilen kalıcı bir barışı destekleme kararı için tek bir G20 üyesinin bile bu karara karşı çıkarak Rusya ile birlikte olmadığını söyledi.

"PUTIN İSTERSE SAVAŞ SONA EREBİLİR"
Blinken, Rus saldırganlığının insan hakları ve insani sonuçlarından üzüntü duyulduğunu belirterek, "Her G20 üyesi ve hemen hemen her ülke, Rusya'nın saldırganlık savaşının bedelini ödemeye devam ediyor. Bu savaş, Başkan Putin isterse yarın sona erdirebilir" dedi

"TÜRKİYE SAYESİNDE RUSYA'NIN UKRAYNA LİMANLARI ÜZERİNDEKİ HAKİMİYETİ AZALDI"
ABD'nin ve diğer ülkelerin savaşı engellemek için çok çalıştığını söyleyen Blinken, savaşın beraberinde getirdiği gıda güvenliği krizine de dikkat çekti. Blinken, "Büyük ölçüde BM Genel Sekreteri Guterres ve Türkiye sayesinde Karadeniz Tahıl İnisiyatifi, Rusya'nın Ukrayna limanları üzerindeki hakimiyetini gevşetti ve 22 milyon tondan fazla tahıl ve diğer gıdanın Ukrayna'dan alınmasına izin verdi. Bu, her yerde gıda fiyatını düşürdü" dedi.

Karadeniz Tahıl Girişimi'nin süresinin 18 Mart'ta dolacağını söyleyen Blinken, "Rusya bunu yenileme taahhüdünde bulunmayı reddetti. Ülkelerin bugünkü toplantıda verdikleri mesaj açıktır, Karadeniz Tahıl Girişimi'ni genişletin, güçlendirin ve bunu gecikmeden yapın" ifadelerini kullandı.

ABD
Netanyahu'nun eşi protestolarda kuaförde mahsur kaldı Dünya Hollanda'da ev kiralarına sınırlama Dünya Amazon'da 31 gün tek başına kaldı Dünya Komşu güne faciayla başladı: 36 ölü Dünya