ABD başkanlık seçim tarihi 2024: Amerika seçimleri ne zaman? ABD 60. başkan adayları kimler?

Amerika'da 60. Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçim tarihi yaklaşıyor. Mevcut başkan Joe Biden, sürpriz bir şekilde adaylıktan çekildi. Yarış, 15 adayla başladı fakat birçoğu adaylıktan vazgeçti. Peki, Amerika başkanlık seçimi ne zaman yapılacak, adaylar kimler?

Abone ol

Amerika Birleşik Devletleri'nde kasım ayında başkanlık seçimi yapılacak. Böylece ABD, 60. başkanını seçecek. En bilinen adaylar, Donald Trump ve vazgeçen mevcut başkan Joe Biden yerine Kamala Harris. Peki, Amerika başkanlık seçimi ne zaman? 

AMERİKA SEÇİMİ NE ZAMAN?

2024 seçimi 5 Kasım 2024 Salı günü yapılacak. Seçimi kazanan kişi Ocak 2025'ten itibaren Beyaz Saray'da dört yıl süreyle görev yapacak.

ADAYLAR KİMLER?

Kamala Harris (D), Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı, 21 Temmuz 2024 tarihinde adaylığını açıkladı.

Donald Trump (R), eski ABD Başkanı, 15 Kasım 2022 tarihinde adaylığını açıkladı.

Chase Oliver başkanlık kampanyası, 2024 (Liberteryan Parti), 2022 Georgia ABD Senatosu yarışında aday, 4 Nisan 2023'te adaylığını açıkladı.

Robert F. Kennedy Jr. (I), bir yazar ve avukat, 9 Ekim 2023'te bağımsız olarak aday olacağını açıkladı.

2016 Yeşil Parti başkan adayı Jill Stein (Yeşil Parti) adaylığını 9 Kasım 2023 tarihinde açıklamıştır.

Kürtaj karşıtı bir aktivist olan Randall Terry (Anayasa Partisi) 27 Nisan 2024 tarihinde Anayasa Partisi adayı olarak gösterilmiştir.

Filozof ve aktivist Cornel West (Bağımsız) adaylığını 5 Haziran 2023 tarihinde açıklamıştır.

SEÇİM SONUÇLARI NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Genellikle seçim gecesi seçimin galibi ilan ediliyor. Ancak 2020'deki seçimde tüm oyların sayılması birkaç gün sürdü. Seçimden sonraki dönem, eğer bir başkan değişikliği varsa, geçiş dönemi olarak biliniyor.

Bakanlar da dahil olmak üzere yeni yönetimin oluşması ve yeni dönem için planlar yapması için geçen süreyi ifade ediyor.

Başkan Ocak ayında Washington’daki Kongre binasının merdivenlerinde düzenlenen yemin töreniyle resmen göreve başlıyor.

Evdeki köpek oynadığı şeyle yangın çıkarttı Dünya Suriye ve Rusya'dan PKK'yı kızdıracak adım! Türkiye sınırında Ayn el Arap'a üs kurdular Dünya 123 kişi sıcak çarpması nedeniyle öldü Dünya Hamas'ın yeni lideri belli oldu Dünya