AB Parlamentosu’ndaki yolsuzluk skandalı hakkında Von der Leyen’den açıklama geldi: “Son derece endişe verici, çok ciddi”

Aralık ayında Belçikalı müfettişler tarafından AB Parlamentosu’nda yolsuzluk yapıldığı ortaya çıkarılmıştı. Yolsuzluk ve kara para aklama soruşturmaları AB Parlamentosu’ndaki güven ortamını derinden sarsarken Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, konuyla alakalı “Avrupa Parlamentosu’ndaki başkan yardımcısına yönelik iddialar son derece endişe verici, çok ciddi” dedi.

Abone ol

Avrupa Parlamentosu Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, AB Parlamentosu'nun bazı üyelerinin yozlaşmaya açık bir şekilde izin vermesi "sonsuz derecede acı verici" olarak değerlendirdi.

Ursula von der Leyen ayrıca, faydalı politikaların artık Avrupa vatandaşlarının güvenini geri kazanması gerektirdiğini düşündüğünü ifade etti.  

Leyen, AB Parlamentosu'ndaki yolsuzluk skandalından duyduğu kaygıyı dile getirdi.

Deutschlandfunk tarafından Pazar günü yayınlanan bir röportajda von der Leyen, bazı milletvekillerinin suç enerjisiyle yozlaşmaya açık bir şekilde izin vermelerinin "çok fazla acı verici" olduğunu söyledi . Parlamenterlerin çoğunun "çok çalışkan, Avrupa konusunda tutkulu ve dürüst" olduğunu savundu. 

Von der Leyen, artık olması gerekenin "iyi siyaset yaparak ve faydalı olanı sunarak" Avrupa vatandaşlarının güvenini yeniden kazanma meselesi olduğunu vurguladı.  

Komisyon başkanı, araştırmalara göre, yolsuzluk skandalı ortaya çıkmadan önce vatandaşların AB'ye olan güveninin AB Parlamentosu'nun son yasama dönemine göre daha yüksek olduğunu söyledi. Korona krizinin ortak yönetilmesi ve Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırı savaşına karşı birlikte durulması bunu sağlayacaktı.  

Komisyon Başkanı, Belçikalı müfettişlerin yolsuzluk olayına ilişkin çalışmaları hakkında olumlu konuştu. Bu durum ise hukukun üstünlüğünün işlediğini gösteriyor.  



NE OLMUŞTU 
Aralık ayının başında, Belçikalı müfettişler yolsuzluk şüphesiyle özel odaları ve milletvekillerinin ofislerini aradılar ve yaklaşık 1,5 milyon avroya el koydular.

Dönemin Parlamento Başkan Yardımcısı Eva Kaili ve yine Parlamento'da görev yapan ortağı Francesco Giorgi, diğer iki zanlıyla birlikte tutuklandı ve gözaltına alındı .

Parlamento görevlileri kara para aklama ve yolsuzlukla suçlanıyorlar. Körfez Emirliği Katar ve Fas'ın para hediyeleriyle Avrupa Birliği'nin politikalarını etkilemeye çalıştıkları söyleniyor. Her iki ülke de iddiaları kesin olarak reddediyor.   

Belçika polisinin, kurumun bir başkan yardımcısını tutuklaması ve parlamentoda ve özel konutlarda çok sayıda arama yapmasıyla yolsuzluk skandalı Avrupa Parlamentosunu sarstı.  

Yolsuzluk, kara para aklama ve suç örgütüne yönelik "büyük bir soruşturma" sonrasında Belçika polisi tarafından en az 6 kişi tutuklandı. Belçika federal savcılığına göre, iki kişi serbest bırakıldı. Söz konusu kişilerden biri, Salı gününe kadar Avrupa Parlamentosu'nun 14 başkan yardımcısından biri olan Yunan milletvekili Eva Kaili idi. 



Medya ve bazı Avrupa Parlamentosu Üyeleri, 2022 FIFA Dünya Kupası futbol turnuvasına ev sahipliği yapan Katar'ın bir Körfez ülkesi adına lobicilik yaptığından şüpheleniliyordu. Katar hükümeti olayla ilgisi olduğunu reddediyorken Belçika savcılığı da ülkenin adını doğrulamadı.  

Soruşturma kapsamında Kaili'nin parlamentodaki ofisi mühürlendi, ancak avukatı bir Yunan televizyon kanalına Kaili'nin masum olduğunu ve Katar'dan para almadığını söyledi.  

AB parlamentosunun web sitesine göre, parlamento dokunulmazlığına rağmen tutuklandığı bildirildi; bu durum ise yalnızca bir milletvekilinin "suç işlerken bulunması" durumunda mümkün olan bir şeydi.  

Belçika federal savcılığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, 19'u özel mülkte ve biri parlamentonun ofislerinde olmak üzere toplamda en az 20 arama yapıldığı söylendi.  

Üç ayrı yerde birkaç yüz bin avroya el koyuldu: "Bir şüphelinin evinde 600.000 avro, Brüksel'deki bir otel odasında bir bavulda birkaç yüz bin avro ve bir Avrupa Parlamentosu Üyesine ait bir dairede yaklaşık 150.000 avro”  

Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola, ülke anayasasının gerektirdiği şekilde hafta sonu bir ev aramasında Belçikalı bir yargıç ve polise eşlik ettiğini söyledi.  

Belçika gazetesi Le Soir, Kaili'nin ortağı Francesco Giorgi ve eski MEP Pier Antonio Panzeri'nin de tutuklandığını bildirdi.  

Federal savcılık, "soruşturma için gerekli verilerin kaybolmasını önlemek" amacıyla Cuma gününden bu yana on meclis personelinin BT kaynaklarının dondurulduğunu da sözlerine ekledi. 

İtalya'da da polis aramaları yapıldı. 



AVRUPA KURUMLARINDAKİ TEPKİLER

Avrupalı milletvekilleri Salı günü 625 lehte, bir aleyhte ve iki çekimser oyla Eva Kaili'nin Avrupa Parlamentosu'ndaki başkan yardımcılığı görevinden alınması için oy kullandı.  

Metsola Pazartesi günü sert sözler söyleyerek, yolsuzluktan suçlu bulunan üyeler için "cezasızlık olmayacağı" uyarısında bulundu.  

Metsola, “Hata yapmayın.  Avrupa Parlamentosu, sevgili meslektaşlarım, saldırı altında.  Avrupa demokrasisi saldırı altında. Açık, özgür, demokratik toplumlar yolumuz saldırı altında" dedi.  

Metsola açıklamasında ayrıca “Yolsuzluğu önlemek ve bu planların gerçekleşmemesini sağlamak için üzerimize düşeni yaptık” ifadelerinde de bulundu.  

VON DER LEYEN'DEN AÇIKLAMA GELDİ
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Avrupa Parlamentosu başkan yardımcısına yönelik iddialar son derece endişe verici, çok ciddi" dedi. Yeni bir bağımsız etik kurumu oluşturmaktan bahsederken, "Bu, insanların kurumlarımıza duyduğu güven meselesidir ve kurumlarımıza duyulan bu güven, daha yüksek bağımsızlık ve dürüst lük standartlarına ihtiyaç duyar" sözlerini de açıklamasına ekledi.

SOSYALİSTLER VE DEMOKRATLARA NE OLDU?
Soruşturma, parlamentodaki Sosyalistler ve Demokratlar grubuyla bağlantılı bir dizi milletvekilini etkiledi.

Eva Kaili, tutuklandığı ortaya çıkınca Cuma günü Sosyalistler ve Demokrat grubundan uzaklaştırıldı. Grubun parlamentodaki başkanı karşısında şok olduğunu söyledi. Iratxe García Pérez, grubun yaşadığı  skandala ilişkin gazetecilere verdiği demeçte, "Bugün Avrupa kurumları ve tabii ki Avrupa Parlamentosu ve siyasi ailemiz için kara bir gün" diyerek sözlerine "Soruşturmadan etkilenen veya olaya karışan milletvekilleriyle bağlantılı milletvekillerinin geçici olarak görevden alınacağını" da ekledi. García Pérez, Katar makamlarının da soruşturmada işbirliği yapması gerektiğini ve bunların Avrupa demokrasisini baltalamaya çalıştıkları kanıtlanırsa yaptırımların uygulanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Grup Euronews'e, Avrupa Parlamentosu Üyesi Marc Tarabella'nın kendisini askıya aldığını, Pietro Bartolo'nun vize serbestisi konulu LIBE komitesi dosyasının gölge raportörü olarak istifa ettiğini ve Andrea Cozzolino'nun S&D acil durumlar koordinatörü olarak istifa ettiğini söyledi.

Belçikalı Sosyalist Avrupa Parlamentosu Üyesi Maria Arena, Twitter'da, davadaki yardımcılarından birinin aranması nedeniyle artık insan hakları alt komitesi toplantılarına başkanlık etmeyeceğini söyledi.

Avrupa Parlamentosu'nu sarsan bir yolsuzluk skandalının merkezinde yer alan Yunan milletvekili, tutukluluktan serbest bırakılmasını talep ederek Belçika mahkemesinde masumiyetini protesto etti.

Avukatı Andre Risopoulos Perşembe günü Brüksel mahkeme salonunun dışında yaptığı açıklamada, 44 yaşındaki Eva Kaili'nin Belçika federal savcılığının soruşturmasıyla "aktif bir şekilde işbirliği yaptığını" ve elektronik gözetim altında serbest bırakılmayı talep ettiğini dile getirdi.

Sadece gözaltı sürelerine karar veren ve davayı tartmayan hakimin günün ilerleyen saatlerinde karar vermesi bekleniyordu.

Haberet/Analiz

Paris'te emeklilik yaşı protesto edildi Dünya Ukrayna Altyapı Bakanı Yardımcısı, jenaratör ihalesinde rüşvet suçundan tutuklandı Dünya Akşener'den İsveç'e tepki Gündem Ermeni Patrik'ten Kur'an-ı Kerim yakanlara tepki Dünya