İngiliz böyle yorumladı: Başarısız isyanı Prigojin'in sonu oldu

Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'ya meydan okuyarak ayaklanma başlatan Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin'in isyanı hüsranla sonuçlandı. Kısa savaş riski nedeniyle askerlerine geri çekilme talimatı veren Yevgeni Prigojin derin bir sessizliğe gömüldü. Batı medyası, bu ayaklanmanın Prigojin'in sonunu getireceğini yazdı.

Abone ol

Yevgeny Prijojin liderliğindeki Wagner güçlerinin geçtiğimiz cumartesi günü Moskova'ya doğru ilerlemesiyle Rusya'da 2. Dünya Savaşı'ndan sonra bir ilkin yaşanmasına neden oldu.

Putin'in vatana ihanetle suçladığı Yevgeny Prijojin daha sonra Belarus'a sürgüne gitmeyi kabul edip isyanı durdurmuş ve birliklerini geri çekmişti.

Yaklaşık 10 yıldır Rusya'nın en etkili isimlerinden biri olan Prigojin, şimdi derin bir sessizliğe bürünerek hayalete dönüştü. Batı medyası Prigojin'in 10 yılda kurduğu 'trol imparatorluğu'nun bir anda çöktüğünü yazdı.

MOSKOVA DÜĞMEYE BASTI: TÜM İZLER SİLİNİYOR

Geçtiğimiz hafta kapalı kapılar ardında gerçekleşen üst düzey editörler toplantısına katılan Nezavisimaya Gazetesinin baş editörü Konstantin Remchukov, İngiliz Guardian gazetesine yaptığı açıklamada 'Rublevka'daki o hırsızları yakalayın' çağrısının devrim niteliğinde olduğunu belirterek, elitlerin Prigojin'i Putin'in alternatifi olarak görmekten korktuklarını söyledi.

Guardian'ın haberine göre Moskova yönetimi, Wagner ayaklanmasının tüm izlerinin silinmesi için düğmeye bastı. Cuma günü Prigojin'i destekleyen Ria Fan, Politics Today, Economy Today, Neva News ve People's News gibi medya kuruluşlarına erişim yasağı getirildi.

TROL FABRİKASI DA KAPANDI

Rus medyasında yer alan haberlere göre ise Prigojin'in 'trol fabrikası' olarak bilinen İnternet Araştırma Ajansı (Internet Research Agency) kapatıldı.

Prigojin'in bu yılın başına kadar kurucusu olduğunu inkar ettiği ajans, internetteki Haberler ve sosyal medya gönderilerinin altına agresif yorumlar yazarak öfke ve güvensizlik tohumları ekmeye çalışmakla suçlanıyordu.

"SESİ BİR DAHA DUYULAMAYACAK"

Guardian gazetesi medyadaki güçlü varlığının Prigojin'i bir gecede yıldız yaptığını belirterek, şimdi Moskova hükümetinin attığı hamlelerle Wagner'in basit bir tanımla 'görünmez olacağını, sesinin bir daha duyulamayacağını' öne sürdü.

Gazeteye konuşan Rus editörler de, "Prigojin sanki hiç var olmamış gibi, artık asla televizyonlara çıkamayacak, asla tartışılmayacak" ifadelerini kullandı.

SAVAŞIN GİDİŞATINI ETKİLEYEBİLİR

Wagner'in medya ayağı bir anda kesilirken, Kremlin de ayaklanma girişimine destek veren isimleri ordudan ayıklamaya çalışıyor. Ancak askeri analistler Rusya'nın askeri komutasındaki değişikliklerin Ukrayna'daki savaşı beklenenden daha fazla etkileyebileceğini düşünüyor.

Halihazırda moral sorunuyla boğuşan Rus askerleri artık siyasi iç çekişmelere ve sadakatle ilgili sorulara maruz kalıyor.

Analistler Putin'in orduyu agresif bir şekilde yeniden şekillendirmesinin birlikleri bölebileceği uyarısında bulunuyor.

Fransa'daki olaylar Türkiye'de de yaşanabilir iddialarına AK Parti'den yanıt Dünya Zelenskiy, AB'ye Rusya'ya karşı yeni yaptırım paketi çağrısı yaptı Dünya Hollanda Kralı Willem Alexander, ülkesinin kölelikteki rolü sebebiyle törende özür diledi Dünya Macron Almanya ziyaretini erteledi Dünya