Son Dakika: İzmir'de büyük vurgun yapan Ocakçı Holding sahibi Sedat Ocakçı ve eşi yurt dışına kaçma hazırlığındayken gözaltına alındı

Son Dakika: İzmir'de 3 yıl önce kurulan ve 'saadet zinciri' yöntemiyle 2,5 milyarı aşkın para toplayan Ocakçı Holding sahibi Sedat Ocakçı kayıplara karışmış, yatırımcılar endişelenmeye başlamıştı. Şikayetler üzerine emniyet güçleri harekete geçerek Ocakçı Holding sahibi iş insanı Sedat Ocakçı ve eşi Seçilay Ocakçı'yı yurt dışına kaçma hazırlığındayken gözaltına aldı. Toplamda 27 kişi gözaltına alındı.

Abone ol
  • İzmir'de 'saadet zinciri' vakasıyla yüzlerce yatırımcı mağduriyet yaşıyor.
  • 3 yıl önce kurulan Hira Yazılım Danışmanlık şirketi üzerinden para toplayan Ocakçı Holding’in sahiplerine ulaşılamazken Son Dakika gelişmesiyle Sedat Ocakçı ile birlikte 30 kişi hakkında gözaltı kararı verildiği açıklandı.

27 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

  • Sedat Ocakçı'nın (34) da aralarında bulunduğu 30 şüpheliden 27'si, düzenlenen operasyonda gözaltına alındı, 3 kişi için yakalama çalışmaları devam ediyor.

ADANA'DA BİR EVDE YAKALANDILAR: YURT DIŞINA KAÇACAKLARDI

  • Sedat Ocakçı ve eşi Seçilay Ocakçı'nın, Adana'da bir evde saklandığı, buradan yurt dışına kaçma hazırlığında olduğu öğrenildi.
  • Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri; İzmir Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü ve Adana Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin desteğiyle çifti gözaltına aldı.

KAYIPLARA KARIŞTI

  • İzmir'de 2,5 milyarı aşkın büyük vurgun yapan Ocakçı'ya son bir haftadır ulaşılamıyor.
  • Kapılarına kilit vurulan holding de yatırımcıları endişelendirdi.

İHA ÜRETMEK İÇİN TESİS AÇTIĞI İDDİA EDİLDİ

  • Kayıplara karışan Ocakçı'nın Yozgat'ta insansız hava aracı (İHA) üretmek için valiyle tesis açılışı gerçekleştirdiği öğrenildi.

"KAZANDIKÇA, AZAR AZAR PARALARINIZI GÖNDERECEĞİM"

  • Yatırım amaçlı topladığı paralarla sırra kadem basan Ocakçı, tartışmalar sonrası bir video çekerek kaçmadığını söyledi. Yine de nerede olduğunu açıklamayan Ocakçı şu açıklamayı yaptı:
  • “Gördüğünüz gibi buradayım canlıyım kanlıyım. Sizin beni rahat bırakmamanıza rağmen ben sistemimi kurdum, kuruyorum.
  • Hızlı bir şekilde fon girişini sağlıyorum. Kazandıkça, azar azar hepinize o çok sevdiğiniz paraları göndereceğim.

"MERAK ETMEYİN PARANIZI HAZIRLIYORUM"

  • En başında ben hangi noktadaysam, yine hala aynı noktadayım.
  • Canım ciğerim dediğim, kardeşim dediklerimin arkamdan söyledikleri umurumda değil.
  • Herkes haklı. Bu işi yine çözecek olan benim. Sahadayım.
  • Beni muhattap aldığınız gibi her zaman alacaksınız.
  • Hiçbir yere gitmedim. İzmir’e de geleceğim. Merak etmeyin. Paranızı hazırlıyorum.”

NE OLMUŞTU?

  • İzmir’in Çiğli ilçesinde ponzi sisteminde olduğu gibi yüksek getiri vaadiyle binlerce kişiden para topladığı iddia edilen Ocakçı Holding’in sahibi iş insanı Sedat Ocakçı sırra kadem basarken, holding binasının girişindeki levhaların kaldırıldığı ve holding binasına kiralık pankartı asıldığı görüldü.

YEĞENİ İZMİR TOKEN’E YATIRIM YAPIP DUBAİ’YE KAÇTI

  • Dünyanın ilk şehir Token’i olan İzmir Token’i halka arz eden girişimci Barış Turgut’la yaptığı protokol sonucu 15 milyonluk yatırım yaparak gündeme gelen Ocakçı Holding de, holding sahibi Sedat Ocakçı’nın yeğeni Siber Güvenlik Uzmanı Salih Han, holdinge ait 2 milyar 500 milyonluk soğuk cüzdanla Dubai’ye kaçmıştı.
  • Şirkete güvenerek yüzde 10 ile yüzde 20 gibi yüksek faiz getirisiyle paralarını veren 2 bin 500’ye yakın mağdur ise holding önünde toplanarak paralarını talep etmişti.

25’E YAKIN MAĞDUR ŞİKAYETÇİ OLDU

  • Konuyla ilgili İzmir Karşıyaka Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma çerçevesinde, İzmir Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince başlatılan çalışmaların sürdüğü, konu kapsamında binlerce mağdurdan 25’e yakın kişinin emniyete gelerek ifade verdikleri öğrenildi.

  • Söz konusu 25’e yakın mağdurun,15 milyona yakın parasının ortadan kaybolduğu, bunun yanı sıra şirket çalışanlarının da vurgundan payını aldığı ortaya çıktı. Şirket çalışanlarından olan bir mağdurun, ‘borç’ ibaresi adı altında danışmanlık hizmeti verdiği ileri sürülen firmanın hesabına 700 bin lira para gönderdiği belirtildi.

HOLDİNG SAHİBİYLE BİRLİKTE 8 ŞÜPHELİYE YURTDIŞI ÇIKIŞ YASAĞI

  • Ocakçı Holding’in, Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) ‘yatırım danışmanlığı’ adı altında izni olmadığı öğrenilirken, holding sahibi Sedat Ocakçı’yla birlikte tespit edilen şirket çalışını toplamda 8 kişi hakkında yurtdışı çıkış yasağı getirildiği belirtildi.
  • Ayrıca, İzmir Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin, söz konusu şirketi kurulduğu tarih olan Ocak 2023 yılından bu yana takibe aldığı da edinilen bilgilerin arasında yer aldı.

ARACINI SATTI, ELİNDEKİ ÇANTA BOMBOŞ KALDI

  • 1 ay önce bir devlet kurumundan emekli olan 62 yaşındaki Sedat Kekevi, 200 bin lira parasını kaptıranlardan. "Elimde çantam bomboş kaldı" diyen Kekevi, “'Borsadan kar geliri elde ediliyor' dediler. Bende aracımın birisini Adana’ya götürüp sattım. 200 bin lira parayı da getirip bunlara verdim. 200 bin liranın içerisinde 2-3 ay bana bir ödeme yapıldı. Daha sonra ‘yılbaşından sonra toplu ödeme yapacağız’, ‘paranızı borsada çalıştırıyoruz’, ‘paranız emin ellerde’ dediler. ‘Borsada elde edilecek karın belli bir kısmını size verilecek’ diye Harmandalı köy sakinlerine inandık, verdik. Şuan mağdurum. Elimde çantam bomboş kaldı. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına sesleniyorum, lütfen bu işin peşini bırakmayın” şeklinde konuştu.

“KOYUNLARIMI SATACAĞIM YOK PARASINA”

  • Mağdurlardan 63 yaşındaki çiftçi Seyfettin Arıcı da, "Bütün milletin para verdiğini gördüm. Evvelden yüzde 15 gibi yüksek faizle para veriyordu, o esnada bende yatırdım. Aslında benim paramın tamamı 90 bindi. 90 bin, faizle 200 bin lirayı buldu. 200 binden sonra alıyordum, bende ona güvenerek işten çıktım. O paraya güvenerek koyun aldım. Şimdi insanlar paralarını istiyor benden. Koyunlarımı satacağım yok parasına” ifadelerini kullandı.

“1,5 MİLYON KREDİ ÇEKEREK VERDİM”

  • “Yüksek kar vaadinde bulundular, akrabaları bizi ikna etti” diyen mağdurlardan Zümrüt Özşen ise, “Her gün bizim oradan geçiyordu kendisi. ‘Siz vermiyorsunuz, herkes veriyor’ diye bizi kandırdılar. Bankalardan ve esnaf kefaletten 1,5 milyon kredi çekerek verdim. Benim şuan 300 bin lira ödemelerimle 1 milyon 700 bin lira borcum var” diye konuştu.

“HAYIRSEVER BİR PROFİL ÇİZDİ KENDİSİNE”

“Çuval çuval, valiz valiz paralar geliyordu buraya. Millete elden para dağıtıyorlardı” diyen mahalle sakinlerinden Mustafa Araz (21), “Parayla buradaki milletin gözünü boyadılar. Para hırsı bürüdü insanları, insanlar kandı. Milletin paralarıyla burada tavuklu pilavlar dağıttılar, lokmalar döktürdüler, garibanlara yardım ettiler. Hayırsever bir profil çizdi kendisine burada” şeklinde konuştu.

“İZMİR TOKEN’İ ARADIKTAN SONRA OCAKÇI HOLDİNG’E YÖNLENDİRDİLER”

  • İzmir Token reklamlarını gördüğünü belirten mağdurlardan 44 yaşındaki Cenan Öztürk de, “150 bin lira kredi çektim. İzmir Token’i aradıktan sonra Ocakçı Holding’e yönlendirdiler. Burada ‘daha hızlı kar’ edebileceğimi söylediler. Ben Token kısmıyla ilgilendim açıkçası; ama sonra bu tarafa yönlendirdiler. Sonra Sedat Ocakçı’nın hesabına 150 bin lira para gönderdim. Ocak ayında ihtiyaçlarım olunca parayı çekmek istedim. ‘Sıkıntıları’ olduğunu söylediler. Akrabası ‘Salih Han’ın soğuk cüzdanı alıp kaçtığını’ söylediler. Kenarda duran bir paramız da değildi. Öyle olsa ona da gam yemeyeceğim. Kredi çektik borçlardan bir an önce kurtulmak için. Borcun üstüne borç ekledik. Tüm vatandaşlarımıza buradan kendim adıma sesleniyorum; lütfen böyle kurumlara hiçbir şekilde itibar etmeyin. Ben bile kanmam diyordum; ama maalesef bende aynı tuzağa düştüm” diye belirtti.

MAĞDUR OLAN HOLDİNG ÇALIŞANININ 700 BİN LİRASI GİTTİ

Ocakçı Holding’in çalışanlarından olan ve yaşanan süreçte kendisi de mağdur olan İsmail Çoban, yaşananları anlattı. Onlarca çalışanın parasını kaptırdığını belirten Çoban, “AR-Ge bölümünde mekanik montaj elemanıydım. Sağdan soldan, çalışan ekip arkadaşlarımdan sistemi duyuyordum. Portföy diye bir sistem vardı, yüzde 17 faiz veriyordu. Bende aracımı satarak yüksek faiz vaadine 700 bin lira para yatırdım. İzmir Token kısmına da 30 bin lira para yatırdım. Paramızı alamadık. Gerek WhatsApp konuşmalarında, gerekse de yapılan toplantılarda ‘arkadaşlar korkmayın, bin x olacak’ şekilde sürekli konuşmalar yapıldı. Paramızı çekmeyelim diye bize yine bir güven sağladılar” diye konuştu.

4 ilde eğitime kar engeli Gündem Yem karma makinesine sıkışan bekçinin feci sonu 3. Sayfa Balkondan tencere ve bıçak fırlattı 3. Sayfa Otomobil takla attı 3. Sayfa