İstanbul'da akraba olmayan iki kişi arasında gerçekleştirilmek istenen organ alışverişine 1'er yıl hapis cezası!

Organ veya doku satın alma, satma ve satılmasına aracılık etme gibi davranışlarda bulunanlar hukuka aykırı davranarak yargılanmaktadırlar. 2019 yılında İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü İl Etik Komisyonuna başvuran ve başvuruları "etik olmayan bir durum" olduğu gerekçesiyle reddedilen sanıklara yargılandıkları davada mahkeme tarafından "organ ticareti yapmak ve aracılık suçuna teşebbüs"ten birer yıl hapis cezası verildi.

Abone ol

İstanbul'da böbreğini satmak istediği iddia edilen kişi ve alıcı hastanın yargılandığı davada mahkeme, 2 sanığa da "organ ticareti yapmak ve aracılık suçuna teşebbüs"ten birer yıl hapis cezası verdi. İstanbul Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen karar duruşmasına sanıklar Emrah Z. ve Orhan T. ile avukatları katıldı.

Yapılan son savunmaların ardından dosyayı karara bağlayan mahkeme, sanıkların "organ ve doku ticareti yapmak" suçundan beşer yıl hapisle cezalandırılmasına hükmetti.

Sanıkların eyleminin teşebbüs aşamasında kaldığına ve yargılama sürecinde pişmanlık gösteren davranışlarda bulunduklarına kanaat getiren mahkeme, Emrah Z. ile Orhan T'nin "organ ticareti yapmak ve aracılık suçuna teşebbüs"ten birer yıl hapisle cezalandırılmasına karar verdi.

DAHA ÖNCE İKİ KEZ İLAN VERDİ!
Mahkeme gerekçeli kararında, sanıkların savunmalarında suçlamayı reddedip olayın rızai bir durum olduğunu söylediğine yer vererek, sanıklardan Emrah Z'nin olaydan önce iki kez ilan vererek böbreğini satmak istediğini, sonrasında bu olayın yaşanması nedeniyle sanık savunmalarına itibar edilmediği vurgulandı.
Sanıkların organ nakli için İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü İl Etik Komisyonuna müracaatta bulundukları fakat sanık Emrah Z'nin daha önce satış ilanı vermiş olması nedeniyle başvurularının kabul edilmediği aktarılan gerekçeli kararda, bu şekilde sanıkların organ ticareti yapmaya teşebbüs ettikleri ifade edildi.

İSTANBUL İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İHBAR ETTİ
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün "ihbar eden" sıfatıyla yer aldığı iddianame İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlandı.
Böbrek nakli ameliyatı olmak isteyen 65 yaşındaki Orhan T. ile bağışçı adayı 34 yaşındaki Emrah Z'nin "akrabalık dışı organ nakli" için 2019'da İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü İl Etik Komisyonuna başvurdukları anlatılan iddianamede, başvurunun komisyon toplantısında değerlendirilip Emrah Z'nin verdiği telefon numarası araştırıldığında alıcı ile verici arasında "etik olmayan bir durum" olduğunun tespit edildiği vurgulanmıştı.

"BÖBREĞİMİ ACİL SATMAK İSTİYORUM"
İddianamede, yapılan araştırmada Emrah Z'nin, sağlık kuruluna verdiği telefon numarası ile "Böbreğimi acil satmak istiyorum" şeklinde birkaç kez ilan verdiğinin belirlendiği bilgisi yer almıştı.
Bunun üzerine Orhan T. ve Emrah Z. hakkında suç duyurusunda bulunulduğu belirtilen iddianamede, başlatılan soruşturmada her iki sanığın "organ veya doku ticareti yapmak" suçundan 5 yıldan 9'ar yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istenmişti.

"KARŞILIĞINDA HERHANGİ BİR ÜCRET İSTEMEDİ"
Daha önceki duruşmalarda savunma yapan Emrah Z, söz konusu ilanları kendisinin vermediğini öne sürerken sanık Orhan T. de "Böbrek hastasıyım. Şu an bile haftada 3 gün diyalize gidiyorum. Yakınlarımın böbrekleri bana uymadı. Oğlumun yanında çalışan diğer sanık Emrah Z, bana böbreğini vermeyi kabul etti. Karşılığında da herhangi bir para istemedi. Beraber hastaneye müracaat ettik. Yasaya uygun değilmiş, böbrek nakli olmadı. Bu iş için Emrah'a para vermedim." ifadelerini kullanmıştı.

110 göçmen sınır dışı edildi 3. Sayfa İstanbul'da çakar ve siren tertibatına yönelik denetim! 3. Sayfa Düzensiz göçle mücadele: 712 kişiye idari yaptırım 3. Sayfa İntihardan babası için vazgeçti 3. Sayfa