15 yaşındaki Ayşegül, ailesinin zorla evlendirmesinden dolayı "elma şekeri" olarak adlandırdığı hayalini bıraktı: Yardım çığlıkları sosyal medyada gündem oldu

Sosyal medyada "watykizii" kullanıcı adıyla bilinen ve yazarlık konusunda bir blog hesabı olan 14 yaşındaki Ayşegül yaptığı paylaşımlarla herkesin içini yaktı. Hayallerinden teyzesi tarafından zorla vazgeçirip oğluyla evlendirileceğini "elma şekeri adını verdiğim, kalbime bir umut olmasını istediğim gülü soldurdum" sözleriyle duyurdu. Sosyal medyada trend olan paylaşımın ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı harekete geçti.

Abone ol

"Watykizii" kullancı adıyla sosyal medyada yazarlık üzerine blog faaliyetleri yürüten 15 yaşındaki Ayşegül, zorla evlendirileceğini duyurdu. Teyzesinin, oğluyla evlenmesi için zorladığını belirten genç kız, bir buçuk yıl boyunca tacize uğradığını duyurdu.

"GÜLÜMSEDİĞİM SON GÜN"

Çocuk istismarcısı aile yüzünden yüzünün bir daha gülmeyeceğini belirten genç kız, "Bugün benim son günüm. Nefes aldığım, gülümsediğim son gün. Bir kız çocuğunun, küçük bir gelinin ölüm hikayesi. Yarın en güzel makyajı yapacaklar, kendi ellerimle seçtiğim bembeyaz kabarık kefenimi giydirecekler bana. Cenaze evinde herkes sanki benim cenazem değil de düğün evi gibi cıvıl cıvıl olacaklar. Sanki 15 yaşındaki bir çocuğun katili değillermiş gibi... Evet ben evleniyorum. Acı içerisinde ellerimde kına varken size bu satırları yazıyorum. Siz aileniz yüzünden bir buçuk yıl taciz edilmek ve yarın tecavüz edilecek olmak nasıl bir his bilir misiniz? Sanmam..."

"TEYZEM PARDON KAYNANAM"

Teyzesinin bu olayda etkili olduğunu belirten genç kız şunları kaydetti:

"Aranızda benim gibi birisi yoktur öyle tahmin ediyorum. Benim gibiler genellikle şu anda taciz mağduru ve evde kocalarına nasıl hizmet etmesi gerektiğini öğreniyor. Sanki çocuk değilmişiz gibi. Parmağıma bu yüzüğü taktıklarında 14 yaşına yeni girmiştim. Tam bir buçuk yıl sürdü bu taciz. Bana bunu yapan teyzem pardon kaynanam. Bu işkenceyi yapan da kuzenim değil de müstakbel kocam. İlk başta tesettüre girdim, zorla. Kimseyle konuşmama, evden çıkmama izin vermediler."

"HAYALLERİM İÇİN VAZGEÇMEDİM"

Kitap okumanın yaşadığı zorluklara engel olduğunu şöyle belirtti:

"Pes etmedim, okul okumasam bile istediğim meslek olan yazarlık yapmak istedim. Wattpad ile kendimi geliştirmek için kitap yazmaya başladım. Gizlice, okudum ve bir blog hesabı açtım. Biliyor musunuz, şu an psikolojik olarak iyi isem bu kitaplar sayesinde. Onlar beni cahillikten kurtardı, umut oldu. Bir de Gülzade isminde en yakın arkadaşım. Beni hep destekledi, kendi kurtarmam için. Ve bunu başardı da. Polisi arayıp hayatımı kurtaracaktım."

"KARDEŞLERİM İÇİN ELMA ŞEKERİNDEN VAZGEÇTİM"

Polise gitmeyi düşünüp sonradan vazgeçtiğini belirten Ayşegül, "Elma şekeri, benim hayallerim. Küçükken hep yemek istedim fakat paramız olmadığı için yiyemedim. Arkadaşım bana umut olduğunu hatırlattıktan sonra dedim ki, 'elma şekerini yiyeceğim' her ne olursa olsun. Tekrar okul okuyup, İstanbul'u görecektim. Bu umudu kendim yarattım. Sonra yavaşça gerçekler bu umudu söndürdü. Polisi arayamazdım, eğer arasaydım ailemi hapse atarlardı. Bir buçuk yaşında annemden bir dakika bile ayrı kalamayan kardeşim için bunu yapamazdım. Şu an susuyorsam sadece kardeşlerim için."

SOSYAL MEDYADA GÜNDEM OLDU

Bu paylaşımların ardından, takipçilerinden yayılan gönderiler sosyal medyada hızla yayılmaya başladı. "#elmaşekerikurtulsun" tagı ile sosyal medya kullanıcıları çocuk istismarcılarına karşı tepkisini dile getirirken, Ayşegül'e destek mesajları verdi. 

Sosyal medyadan gelen tepkiler

UCİM HAREKETE GEÇTİ

Çocuk istismarcıları için kurulan bir platform olan UCİM(Saadet Öğretmen Çocuk İstismarı ile Mücadele Derneği), Ayşegül'ün paylaşımın altına attığı yorumla ona destek olacağını bildirdi.

UCİM'in yorumu

"JANDARMA İFADEYE GİTTİ"

Bir kullanıcının paylaşımına göre, vatandaşlardan birinin belediye başkanı ve jandarmaya yaptığı ihbar sonucunda ekiplerin ifade için çocuğun evine gittiği iddia edildi.

İfade iddiası

"SÜREÇ BAKANLIĞIMIZCA TAKİP EDİLMEKTEDİR"

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, 15 yaşında zorla evlendirilmeye çalışılan genç kız için açıklama yaptı.

Sosyal medya hesabı üzerinden olayla ilgili değerlendirmede bulunan Göktaş, "Çocuğumuzun sosyal medyadaki paylaşımının hemen ardından Niğde İl Müdürlüğümüz harekete geçmiş ve çocuğumuz hakkında bakım tedbiri kararı alınarak Bakanlığımız kuruluşuna yerleştirilmiştir. İlgililer hakkında hukuki süreç Bakanlığımızca takip edilmektedir." ifadelerine yer verdi.

Bakan Göktaş, açıklamada şu sözlere yer verdi:

15 yaşındaki çocuğumuzun sosyal medyada küçük yaşta zorla evlendirildiğine dair yaptığı paylaşımla ilgili aşağıdaki açıklamanın yapılması gereği duyulmuştur. Çocuğumuzun sosyal medyadaki paylaşımının hemen ardından Niğde İl Müdürlüğümüz harekete geçmiş ve çocuğumuz hakkında bakım tedbiri kararı alınarak Bakanlığız kuruluşuna yerleştirilmiştir. ilgililer hakkında hukuki süreç Bakanlığımızca takip edilmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

2020 YILINDA BU KONUNUN SONLANMASI İÇİN ÇAĞRI YAPILMIŞTI

Niğde Keçikale'de yaşandığı belirtilen olayda, erken yaşta evliliğin sebebi başlık parası olarak anlatıldı. Bir kullanıcının iddiasına göre, o bölgede yaşanan evlilikler, eğer erken olursa alınacak paranın daha da arttığı ifade edildi. Bu yorumlar sonucu akıllara 2020 yılında Niğde'de çekilen bir sokak röportajı geldi. 

Niğde'de konuşan halk, oğullarını evlendirmek için belli miktarda başlık parası verdiğini, belediye başkanlarının dahi bu durumu engelleyemediğini belirtti. Gençler ise, bu geleneklerin evliliklerine engel olduğunu belirterek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a seslendi. Cumhurbaşkanı'ndan başlık parasını yasaklamasını talep ettiler. 

Eşinden boşandı, tehdit ve şiddetten kurtulamadı 3. Sayfa Büyük İstanbul Otogarı'nda dehşet saçan görüntü! Sıvalar döküldü... 3. Sayfa Adana'da sahilde yatan aile dehşeti yaşadı! Etrafa ateş açan kişi 11 yaşındaki çocuğu öldürdü! 3. Sayfa Kayseri'de korkunç olay! Yeni doğmuş bebeğin cesedi çöpte bulundu 3. Sayfa