İstanbul'daki barajların kuruması, susuzluk sorununu gündeme getirdi

İstanbul'da kurak geçen sonbahar aylarının ardında Aralık ayında da yağış olmaması, yıllardır var olan su sorununu gündeme getirdi. İstanbul barajlarında son 10 yılın en düşük su oranı gözlemlenirken konuya ilişkin açıklama yapan İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Solmaz, endişelenecek bir şeyin olmadığını dile getirdi.

İstanbul'a su sağlayan barajların doluluk oranı her geçen gün azalıyor. 280 milyon metreküp su kalan barajların toplam kapasitesinin 868 milyon metreküp olduğu belirtilirken İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Solmaz, "Endişelenecek bir şey yok. İstanbul, önümüzdeki yıllarda kuraklık periyotlarında bile su sıkıntısı yaşamayacak" dedi. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi(İSKİ)'nin bugün açıkladığı verilere göre barajların doluluk oranı yüzde 32.25 olarak kaydedildi.
EN KURAK YILDA BİLE BU KADAR DÜŞÜK DEĞİLDİ
Açıklanan doluluk oranı geçtiğimiz yıl bu tarihlerde yüzde 48.2 iken, kuraklığın en yoğun yaşandığı yıl olan 2014 yılında bile bu oran yüzde 35.44 olarak kayıtlara geçmişti. İSKİ verilerine göre doluluk oranı 18.29 olan Alibeyköy barajı kuraklıktan en fazla etkilenen baraj oldu.
BARAJ KAPAKLARI KURUDU
2019 yılında yüzde 100 doluluk oranına ulaşan Alibeyköy barajında düşen su seviyelerinden dolayı baraj kapaklarının bulunduğu bölümün tamamen kuruduğu gözlemlendi. Su seviyesinin ölçülmesi amacıyla yapılan beton kulenin tamamen açıkta kaldığı bu barajda daha önce balıkların yüzdüğü tarihi su kemerlerinde hiç suyun olmaması dikkat çekti. Kuruyan bu bölgelerdeki otomobil lastik izleri dikkat çekti. Doluluk oranı yüzde 4.9 ile ölçülen Papuçdere barajı, İstanbul'daki en düşük doluluk oranına sahip baraj oldu. Yüzde 38.96 doluluk oranı ile İstanbul'un en dolu barajı ise Terkos barajı oldu.
"HİÇ YAĞMURUN YAĞMAMASI KIYAMET SENARYOSU OLUR."
İstanbul'un su seviyelerinin şu anda endişelendirecek durumda olmadığını bildiren İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Solmaz "İstanbul, önümüzdeki yıllarda kuraklık periyotlarında bile su sıkıntısı yaşamayacak. Bizim baraj rezervlerimiz yağmurun geç kaldığı dönemlerde bizi idare edecek durumda. Istırancalar'dan, Melen'den, Yeşilçay'dan, Ömerli ve Darlık'tan su alabiliyoruz. Ayın 10'undan sonra hava sıcaklıkları düşmesi tahmin ediliyor. Soğumaya bağlı olarak da yağış, mevsim normallerine yaklaşacak diye bekliyoruz. Hiç yağmur yağmayacak diye bir durum olamaz bu kıyamet senaryosu dediğimiz bir şey olur" şeklinde konuştu.
ALİBEYKÖY BARAJINA GÖRE TAHMİN YAPILMAMALI
Alibeyköy Barajı'na bakarak herhangi bir tahminde bulunulmaması gerektiğini söyleyen İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Solmaz, sözlerine "Şu anda suyu açısından endişe verici bir durum yok. Yaklaşık 2 milyon metreküp suyu bu kurak dönemde bile dış kaynaklardan temin ediyoruz. 15 günde bir aylık simülasyonlarımız oluyor en son gelen Ocak simülasyonunda minimum 20 yıl öncesinin yağış verileriyle bile bizim seneye ocak ayında beklentimiz yüzde 20 seviyesi, yani bitmesi söz konusu değil. Alibey Barajı 30 milyon metreküp beklentimizin olduğu küçük barajlardan biri. Alibeyköy Barajı'nda içinde su olduğu zaman, Alibeyköy'ü biz sezon öncesi bitirmeye çalışırız. Alibeyköy'ü yıllarca, aylarca çalıştırmadığımız dönemler de oldu. Alibeyköy'den yılda 30 milyon metreküp su alıyoruz ve biz yılda 1 milyar 100 milyon metreküp su işletiyoruz. Alibeyköy Barajı'na bakarak herhangi bir tahminde bulunmak uygun değil" şeklinde devam etti.
"DENİZDEN İÇME SUYU ELDE ETMEK ÇEVRESEL PROBLEMLERİ DE BERABERİNDE GETİRİR."
İstanbul'un suyuyla ilgili B ve C planları olduğunu söyleyen Solmaz, deniz suyu konusuna dikkat çekti. Solmaz, konuşmasını "İstanbul'un suyuyla ilgili B planımız da var C planımız da var. B planı; Deniz suyundan elde edilebilir mi? Deniz suyundan içme suyu elde edilir ama deniz suyuna girdiğiniz zaman maliyet probleminin yanında başka problemler de var. Türkiye'nin bulunduğu enlemlerde hiçbir deniz suyundan içme suyu elde eden ülke göremezsiniz. İstanbul'a denizden su elde etmeye gerek yok, bunun getireceği çevresel problem de var. Böyle bir şey düşünmüyoruz ama fizibilite hazırlıklarımız var. Nüfus tahminlerine bakarak ana planımız Melen suyuna alternatif olabilecek, Mudurnu suyu dediğimiz yine uzak bölgelerden çalışmalarımız var. Uzun yıllardır planımız olan Meriç'ten su getirmek gibi de projelerimiz var, bunlarla ilgili fizibilite çalışmalarımız da var. Dediğim gibi kısa vadede ki bu da 25-30 yıldır, İstanbul için kuraklık ön görmüyoruz" diyerek bitirdi.

Kaynak: DHA