2021 yılında başlatılan çalışmalar kapsamında Edirne Selimiye Camii yenileniyor! Restorasyonu tamamlanan bölümler ibadet ve ziyarete açıldı

Restorasyonu süren Selimiye Camisi'nde iç mekan çalışmalarının yıl sonuna kadar bitirilmesinin planlandığını bildiren Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Selimiye'nin kent kültürü ve turizmi açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.

Restorasyonu süren Selimiye Camisi'nde iç mekan çalışmalarının yıl sonuna kadar bitirilmesinin planlandığını bildiren Edirne Valisi Hüseyin Kürşat Kırbıyık, Selimiye'nin kent kültürü ve turizmi açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla yenilenen Selimiye Meydanı'nın güzel bir görünüme kavuştuğunu hatırlatan Kırbıyık, camideki restorasyon çalışmalarının da titizlikle yürütüldüğünü dile getirdi.
Hüseyin Kürşat Kırbıyık, caminin iç bölümündeki çalışmaların hızlı bir şekilde ilerlediğini ifade etti.
"CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK ÇALIŞMASI YAPILIYOR"
Selimiye Camisi'nin iç bölümündeki çalışmaların yıl sonuna kadar tamamlanacağını belirten Kırbıyık şunları ,fade etti:
"Selimiye Camisi'ndeki restorasyon devam ediyor. Selimiye, bu şehir için hakikaten son derece önemli. Camide yürütülen çok büyük çaplı bir restorasyon var. Belki Cumhuriyet tarihinin en büyük çalışması yapılıyor. 2023 yılı sonuna kadar içerideki işlerin tamamlanacağını öngörüyoruz. Kubbedeki çalışmaların da bitmesiyle tam anlamıyla yeniden ibadete açılacağını öngörüyoruz."
2021 yılının son aylarında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyona alınan camide, iç mekan çalışmaları gerçekleştirilen bölümler ibadet ve ziyarete geçici olarak kapalı tutuluyor.
Vatandaşlar, çalışmaların tamamlandığı alanlarda ibadet ve ziyaretlerini gerçekleştirebiliyor.
RESTORASYON TAMAMLANDIKTAN SONRA NELER DEĞİŞECEK?
Restorasyon çalışmaları sonucunda caminin çimento uygulanan bölümleri yapıdan uzaklaştırılacak ve caminin cam ve ahşap pencere doğramaları tamamen yenilenecek.
Bütün yer döşemelerinin sökülmesinin ardından özgün olanlar kontrol edilecek ve döşeme taşlarında hasar varsa ilgili raporlar doğrultusunda bu sorunlar giderilecek.
Mahfil katı zemininde kullanılan çimentolu şap mekanik yöntemle sökülecek. Zeminin sökülmesinin ardından orijinal zemin (küfeki) açığa çıkarılacak.
Caminin içinde yer alan 264 alçı içlikten, 1983 onarımında düz cam veya pleksiglas yapılanlar, yeniden paslanmaz çelik strüktürlü ve şişe dibi camlı olarak yenilenecek. Tüm beyaz çimentolu dışlıklar ise suya dayanıklı alçı (anhidrit veya şeker alçı) ile paslanmaz teçhizatlı ve şişe dipli olarak değiştirilecek.
Ana mekanın pencerelerindeki özgün ahşap kepenkler ile kapılar, özellikle alt eteklerinden kontrol edilerek çürüme, malzeme kaybı ve eksik parça onarımları yapılacak. Caminin atmosferik etkilerle çürümüş olan tüm ahşap pencere doğramaları restorasyonda yeniden yapılacak.
Kalem işlerindeki bozulmalar da restorasyon çalışmasında giderilecek.
Geçmiş onarımlarda dönemin restorasyon anlayışı olarak kabul gören ancak bugün meydana getirecek sakıncaları nedeniyle tümüyle tarihi yapıya zarar verici olarak kabul edilen, kubbelerdeki sıvalar, derz tamirleri, döşemelerdeki çimentolu şap, beton dışlıklar gibi portland çimentolu uygulamalar, restorasyon çalışmaları sırasında yapıdan uzaklaştırılacak.

Hazire ve türbe de bu onarım kapsamında ele alınacak.